Trăsături ale persoanelor imature la nivel emoțional - Doza de Sănătate
 

Trăsături ale persoanelor imature la nivel emoțional

Deși îți cer ajutorul în orice problemă, persoanele imature din punct de vedere emoțional îți ignoră sfaturile, deoarece nu sunt interesate să învețe nimic, ci doar să găsească o soluție. 
Trăsături ale persoanelor imature la nivel emoțional
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Imaturitatea emoțională nu are o dată a expirării. Poți observa trăsături ale persoanelor imature din punct de vedere emoțional la indivizi de toate vârstele. În general, avem impresia că interacțiunea cu astfel de persoane nu ne afectează în niciun fel, dar nu este așa.

Imaturitatea emoțională este prezentă la adulții care au un comportament copilăresc și nu își asumă răspunderea pentru faptele lor. Relaționarea cu acești oameni poate deveni o povară psihică și financiară.

Crezi că există și în viața ta astfel de indivizi? Descoperă mai jos principalele trăsături ale persoanelor imature din punct de vedere emoțional și încearcă să eviți să te împovărezi cu prezența lor.

Trăsături ale persoanelor imature emoțional

1. Sunt dependente

Una dintre principalele trăsături ale persoanelor imature este lipsa independenței. De multe ori, acestea se bazează pe oamenii dragi din viața lor pentru a le îndeplini obligațiile.

  • Ca adult, poți fi nevoit să îți îngrijești părinții sau partenerul de viață, însă o persoană matură nu trebuie să fie o povară pentru cei din jur.
  • Indivizii imaturi dau mereu vina pe alți oameni sau pe circumstanțe. Aceștia nu sunt capabili să își asume răspunderea pentru ceea ce li se întâmplă în viață.

2. Nu știu să își gestioneze finanțele

Simplul fapt că muncești nu este întotdeauna echivalent cu maturitatea emoțională. Cu toate acestea, interesul de a-ți câștiga propriul venit și de a învăța cum să gestionezi acești bani reprezintă un aspect important în dezvoltarea personală.

  • Cei care obișnuiesc să arunce cu bani în stânga și în dreapta, fără să se gândească la ziua de mâine, care nu își stabilesc priorități și așteaptă soluții magice apărute din senin pentru problemele lor financiare sunt oameni imaturi la nivel emoțional.
  • Cea mai gravă problemă este să fii mereu la limită pe plan financiar, fără să îți mai găsești echilibrul.

3. Nu sunt foarte empatice

Trăsături ale persoanelor imature precum lipsa empatiei

Una dintre cele mai importante trăsături ale persoanelor imature este neputința de a se pune în locul altor persoane pentru a le înțelege. Astfel, acești oameni nu își dau seama că și persoanele din jur au probleme și nevoie de sprijin.

  • Dacă ai un astfel de om în viața ta, îl poți recunoaște după faptul că dispare mereu când ai nevoie de ajutor.
  • Însă atunci când el/ea are nevoie de tine, își face din nou apariția și te imploră să îl/o ajuți.

Aceste situații sunt supărătoare și te seacă de energie. Însă ar fi bine să nu te enervezi de fiecare dată, deoarece nu îi vei schimba atitudinea. Cel mai bine este să îl/o ajuți atunci când consideri tu.

4. Au un set greșit de priorități

Persoanele imature din punct de vedere emoțional pun distracția, ieșirile, băutul sau orice altă activitate care le face plăcere mai presus de familie, serviciu și alte responsabilități.

  • Acest comportament le afectează sănătatea, dar și relațiile interpersonale.

5. Își asumă poziții de superioritate

Trăsături ale persoanelor imature precum dorința de superioritate

Printre cele mai întâlnite trăsături ale persoanelor imature este lipsa încrederii în ele însele. Pentru a căpăta siguranța care le lipsește, acestea caută orice modalitate de a-i face pe ceilalți să se simtă inferiori.

  • Cu cât persoana din fața lui se simte mai rău, cu atât omul imatur este mai mulțumit.
  • Pentru a-și atinge scopul, acești oameni folosesc diverse „tehnici”, precum intimidarea sau insultele.

6. Fug de angajamente

Teama de angajamente nu este legată numai de relații. Oamenii imaturi fug de orice situație în care trebuie să preia controlul, cum ar fi să se mute singuri sau să își caute un loc de muncă.

Este important de menționat că nu numai persoanele imature emoțional se tem de angajamente. Tuturor ne este frică să facem schimbări majore în viețile noastre.

  • Însă principala diferență este faptul că oamenii maturi din punct de vedere emoțional își fac curaj să acționeze, deoarece știu că este important să își atingă obiectivele.
  • Cei imaturi nu înțeleg importanța luării acestor decizii.

7. Nu știu să își exprime emoțiile

Trăsături ale persoanelor imature în relațiile cu cei din jur

Persoanele imature resimt emoțiile obișnuite într-un mod exagerat. Tristețea, fericirea și furia sunt duse la extrem. În plus, acești indivizi nu știu cum să își controleze tonul vocii când se confruntă cu situații care generează astfel de reacții.

Totodată, oamenii imaturi se rezumă la trăirea experiențelor de viață fără a învăța nimic din ele. 

  • Aceste persoane dramatizează lucrurile și adoră să fie în centrul atenției.
  • Când sunt nervoase, pot fi foarte insolente și agresive.

Această combinație de emoții poate seca energia tuturor celor din jur.

8. Refuză să asculte părerile altor persoane

Chiar dacă una dintre principalele trăsături ale persoanelor imature este tendința de a apela la alți oameni pentru a le rezolva problemele, acestea ignoră întotdeauna părerile altora. Acest lucru este pus pe seama lipsei lor de empatie.

Dacă ai în preajma ta o persoană imatură, nu are rost să o forțezi să își recunoască greșelile. Aceasta le va ignora, pentru că pur și simplu nu o interesează.

Cum să procedezi cu persoanele imature pe plan emoțional?

După cum bine știi, nu prea ai cum să schimbi oamenii din jur. Prin urmare, cel mai bine este să îi lași să greșească în continuare, până se maturizează. O altă opțiune ar fi să le rezolvi problemele de fiecare dată când îți cer, dar în acest fel te vei complica inutil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mr. Rice’s Notebook. Chapter 5. Emotional maturity hwarmstrong.org/rice05.pdf

  • John Mano Raj. A study on relationship between emotional maturity, stress and self-confience among management students. (2017) researchgate.net/publication/321096586_A_STUDY_ON_RELATIONSHIP_BETWEEN_EMOTIONAL_MATURITY_STRESS_AND_SELF-CONFIDENCE_AMONG_MANAGEMENT_STUDENTS

  • Franz Alexander. A Hogg Foundation Reprint. Emotional Maturity repositories.lib.utexas.edu/bitstream/handle/2152/20488/txu-oclc-2741165.pdf?sequence=2


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.