Cum să treci peste infidelitatea partenerului

· 27 mai 2017
Pentru a depăși infidelitatea unuia dintre ei, ambii parteneri trebuie să depună efort ca să o poată lua de la capăt, fără resentimente. Dacă nu sunt capabili să facă asta, poate ar fi mai bine să încheie relația.

Da, este posibil să îți ierți partenerul de viață și să îți recapeți încrederea în acesta dacă el sau ea te înșeală. Deseori însă, infidelitatea poate să distrugă complet o relație de cuplu.

Infidelitatea este, fără îndoială, o problemă foarte complicată. Persoana înșelată își pierde încrederea în partenerul său, iar stima de sine și emoțiile acesteia vor fi afectate.

O relație de cuplu benefică trebuie să aibă la bază o legătură emoțională sănătoasă. Ambii parteneri trebuie să protejeze această legătură și să îi acorde importanța cuvenită.

Cum poți să știi dacă infidelitatea este consecința unei probleme emoționale?

Infidelitatea poate avea mai multe cauze

Trebuie să menționăm că 82% dintre persoanele care recunosc că și-au înșelat partenerul susțin că, la început, „celălalt” sau „cealaltă” a făcut parte din cercul lor de prieteni.

În majoritatea cazurilor, infidelitatea nu este inițial premeditată. Din acest motiv, este esențial ca relația dintre parteneri să fie puternică. Legătura emoțională dintre aceștia trebuie să fie apreciată și susținută de amândoi.

Dacă cineva își înșeală partenerul, el sau ea trebuie să recunoască că a greșit. Partenerul înșelat ar trebui să își pună următoarele întrebări:

  • Cum mă simt?
  • Chiar merită să încerc să repar relația?
  • Nu ar fi mai bine să ne despărțim?
  • Oare asta a fost prima dată când m-a înșelat?

Trebuie să iei în considerare și faptul că, deși relația voastră nu s-a încheiat, este posibil ca lucrurile să nu mai fie niciodată la fel ca înainte de infidelitate.

Citește și: Cum pot afla dacă partenerul mă înșală?

Opiniile celorlalți chiar contează?

Nu strică să discuți cu anumite persoane care au ceva experiență cu infidelitatea. Însă decizia îți aparține—nu te obligă nimeni să accepți opiniile celorlalți cu privire la relația ta.

Reacția ta la infidelitatea partenerului tău va depinde de modul în care afli adevărul. Ținând cont de acest circumstanțe, poți decide care este cel mai bun mod de a merge mai departe și să îți planifici viitorul.

Nu uita, majoritatea persoanelor se implică în treburile altora cu scopul de a oferi o mână de ajutor. Poate comportamentul acestor indivizi binevoitori te va stânjeni sau te va face să ai impresia că toată lumea știa adevărul, mai puțin tu.

Rezervă-ți puțin timp pentru a analiza situația. Vei vedea că lucrurile nu stau chiar așa.

Exprimă-ți sentimentele

Sinceritatea este esențială ca să depășești infidelitatea partenerului

Când te simți în stare să faci asta, vorbește cu partenerul tău. Fă-l să înțeleagă modul în care te-a făcut să suferi și spune-i ce trebuie să facă pentru a-ți recâștiga încrederea. Practic, prezintă-i motivele pentru care trebuie să încerce să devină din nou demn de încredere în ochii tăi.

În aceste situații, este important să îți exprimi sentimentele în cuvinte, nu prin gesturi sau acțiuni fizice. Dacă simți că încă nu există posibilitatea unui contact fizic sănătos între voi, mai bine stai la distanță. Chiar dacă ești mânios și lipsit de putere, certurile și orice fel de violență fizică nu te vor ajuta deloc.

Deși ar putea să pară acceptabil la momentul de față, este o mare greșeală să îți rănești partenerul în orice situație. Asemenea acțiuni nu te vor ajuta să te simți mai bine. Din contră, îți vei face partenerul să sufere în mod inutil.

Este important și să asculți

Oferă-i partenerului tău ocazia să îți spună ce lipsuri simte că există în relația voastră și dacă este de părere că merită să încercați să le remediați. Dacă doar tu vrei să lupți pentru relație, eforturile tale nu vor da roade. Ia în considerare posibilitatea unei despărțiri în cazul în care partenerul tău nu mai vrea să fiți împreună.

Această conversație are drept subiect sentimentele voastre. Evitați certurile și nu vă plângeți. Ascultă-ți partenerul cu atenție și gândește-te bine dacă într-adevăr îi poți oferi ceea ce își dorește.

În anumite situații, infidelitatea este consecința faptului că unul dintre parteneri se simte respins sau a lipsei de comunicare. De asemenea, este posibil ca el sau ea să simtă că relația nu mai este satisfăcătoare.

Așadar, trebuie să aveți o conversație sinceră și să vă acceptați sentimentele. Chiar dacă nu ești de acord cu partenerul tău, nu trebuie să minimalizezi ceea ce simte. În cazul în care nu poți să faci asta, poate ar fi mai bine să vă despărțiți.

Recunoaște-ți propriile greșeli

Amândoi trebuie să vă asumați răspunderea pentru greșelile pe care le-ați comis. Nu puteți să dați ceasul înapoi și să se șteargă infidelitatea comisă. Însă nu vă oprește nimeni să reflectați asupra propriului comportament greșit. Astfel, veți putea avea un viitor mai fericit împreună și veți lua deciziile corecte.

Alege să mergi mai departe

Nu este ușor să depășești infidelitatea partenerului

Dacă este foarte greu atât pentru tine, cât și pentru partenerul tău să depășiți această situație, nu ezitați să apelați la ajutorul unui specialist. Un psiholog vă va putea arăta care este cel mai bun mod de a vă repara relația.

Această măsură este în mod special necesară dacă există factori externi ce complică relația. Întrerupeți orice contact cu „celălalt” sau „cealaltă”. În caz contrar, îți va fi mai greu să îți recapeți încrederea în partenerul tău.

Te sfătuim să citești și: Cum să reacționăm la infidelitate?

Stabiliți anumite „reguli” ca să depășiți infidelitatea

Ca să ajungeți la un acord reciproc, trebuie să îți definești clar așteptările. O relație nu poate fi reparată decât începând cu aspectele sale cele mai fundamentale. Nu neglijați nimic deoarece riscați să întâmpinați probleme și neînțelegeri în viitor, care vă vor împiedica să vă vindecați.

Nu în ultimul rând, iubește-te pe tine. Evită să îți asumi răspunderea pentru probleme pe care nu le-ai cauzat și nu sta pe loc. Este imposibil să treci peste acest impas dacă nu ești tu însuți.