Tristețea și depresia – 4 diferențe importante

Tristețea și depresia au în comun multe aspecte, dar cea dintâi este o reacție psihologică normală, pe când cea de-a doua este o boală mentală.

Tristețea și depresia sunt doi termeni deseori utilizați greșit, însă majoritatea dintre noi suntem capabili, în general, să le diferențiem. De fapt, tristețea reprezintă unul dintre numeroasele simptome ale depresiei.

Deși au numeroase aspecte în comun, tristețea și depresia reprezintă probleme distincte. Din păcate, deoarece sunt frecvent confundate una cu cealaltă, multe persoane își interpretează greșit propria stare de spirit și nu reușesc să obțină un tratament adecvat.

Citește și: Adio irascibilitate, anxietate și depresie!

Ca să te ajutăm să îți protejezi sănătatea psihică, în articolul de azi te invităm să descoperi patru moduri în care tristețea și depresia se diferențiază una de cealaltă.

4 moduri în care tristețea și depresia sunt diferite

1. Depresia este o tulburare psihică

Tristețea și depresia îți pot afecta productivitatea

Principalul mod prin care tristețea și depresia se diferențiază este faptul că cea de-a doua este o tulburare psihică, pe când prima este doar o emoție cauzată de situații recente. Desigur, tristețea este unul din simptomele depresiei, dar printre acestea se mai numără și apatia, mâhnirea, anxietatea și disperarea.

Te sfătuim să citești și: 4 tipuri comune de depresie

În mod obișnuit, tristețea reprezintă o simplă stare cauzată de anumite circumstanțe specifice care, mai devreme sau mai târziu, va dispărea. Depresia durează mai mult și se poate chiar croniciza.

Specialiștii în domeniul psihologiei susțin că o persoană nu poate fi diagnosticată cu depresie decât dacă experimentează simptomele acesteia pentru o perioadă de cel puțin șase luni.

2. Tristețea este o stare de spirit trecătoare

Așa cum am menționat mai sus, tristețea constituie o stare trecătoare, chiar dacă durează mai mult decât ne așteptăm. Spre deosebire de depresie, tristețea este o reacție psihică normală și nu este o boală. Când ne aflăm într-o situație neplăcută sau când cineva ne rănește, este inevitabil să nu ne simțim triști.

Tristețea și depresia sunt stări psihologice neplăcute

Din acest motiv, tristețea nu ar trebui să ne îngrijoreze semnificativ. Este firesc să fim triști atunci când pierdem o ființă dragă, atunci când ne despărțim de partenerul nostru de viață sau atunci când trebuie să ne părăsim casa. Tristețea indică faptul că ceva important din viața noastră s-a încheiat sau s-a schimbat. În timp, aceasta dispare.

3. Depresia și apatia

Apatia reprezintă o lipsă de energie ce ne împiedică să facem ceea ce ne-am propus. Această stare afectează persoanele depresive, care tind să se considere incapabile să-și îndeplinească sarcinile zilnice.

De pildă, un individ care suferă de depresie se simte incapabil să se ridice din pat dimineața, drept pentru care nu reușește să meargă la serviciu. Asemenea probleme nu survin dacă suntem doar triști.

Vrei să afli mai multe? Citește și: Cum să mergi mai departe când nimic nu te face fericit

Tristețea este foarte neplăcută, dar ea nu ne împiedică să ne îndeplinim sarcinile zilnice, chiar dacă suntem mai puțin entuziasmați decât obicei. Deși suntem triști, viața noastră nu este complet dată peste cap.

4. Dacă tristețea nu dispare…

Tristețea și depresia îți afectează negativ viața

Într-adevăr, dacă suntem triști pentru o perioadă foarte lungă de timp, este posibil să fim afectați de depresie. O persoană tristă tindă să plângă, să aibă o stimă de sine scăzută și să se simtă neputincioasă și incapabilă să facă ceva. Lumea acesteia este sumbră, iar această stare, dacă persistă, poate cauza depresie.

Factorul timp este foarte important în diagnosticarea depresiei. Psihologii susțin că este perfect normal să fim triști pentru câteva zile sau chiar o săptămână întreagă. Problemele apar atunci când această stare durează mai mult de două luni.

După cum bine vezi, tristețea și depresia prezintă niște diferențe importante, deși prima poate deveni simptomul celei de-a doua. De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că, spre deosebire de tristețe, depresia nu poate fi combătută decât cu ajutorul unui specialist.

În ceea ce privește tristețea, susținerea celor dragi sau o schimbare de mediu poate fi suficientă pentru a ne îmbunătăți starea. Aceste trucuri simple nu funcționează însă în cazul depresiei.

Descoperă și: Umbrelele emoționale te apără de tristețe

Deși au trăsături comune, tristețea și depresia sunt probleme diferite

Tristețea și depresia sunt probleme distincte. Cel mai probabil, mulți oameni le confundă din cauza folosirii incorecte a anumitor termeni. De pildă, cuvântul „deprimat” nu are de fapt nicio legătură cu depresia, iar utilizarea sa greșită afectează modul în care această boală este percepută.

Te-ai confruntat vreodată cu problemele prezentate în acest articol?

Te-ar mai putea interesa