Tu ai o inteligență emoțională ridicată?

28 martie 2017
Inteligența emoțională poate fi învățată sau dobândită în timp. Citește în continuare pentru a descoperi principalele trăsături ale oamenilor care posedă această calitate, precum și cum poți să intri în rândul acestora.

De-a lungul timpului, definiția conceptului de inteligență emoțională a suferit anumite schimbări. În zilele noastre îl definim drept abilitatea de a ne gestiona sentimentele atunci când interacționăm cu alți oameni.

Deși anumite persoane par să posede o inteligență emoțională ridicată încă de la naștere, această calitate poate fi dobândită și îmbunătățită în timp. În articolul de azi te invităm să descoperi principalele trăsături ale persoanelor cu o inteligență emoțională ridicată.

10 trăsături ale oamenilor cu o inteligență emoțională ridicată

Știu cum să își atingă obiectivele

O inteligență emoțională ridicată te ajută să îți atingi obiectivele

În primul rând, oamenii cu o inteligență emoțională ridicată știu cum să își atingă obiectivele. Când vine vorba de a-și îndeplini anumite dorințe, multe persoane se lasă copleșite de anxietate.

Cei cu o inteligență emoțională ridicată însă se pot concentra mai ușor asupra obiectivelor pe termen lung, ignorând plăcerile trecătoare.

Își țin sub control emoțiile

Persoanele cu o inteligență emoțională ridicată își pot identifica cu ușurință emoțiile, precum și sursa acestora. Dacă reușești să îți identifici emoțiile, acestea nu te vor putea controla. Mai mult, este important să fii capabil să identifici factorii care promovează o stare emoțională pozitivă sau negativă.

Având aceste informații, oamenii cu o inteligență emoțională ridicată sunt capabili să își interpreteze experiențele în mod corect, astfel încât să poată apela la ele în viitor.

Citește și: Inteligența emoțională – 3 lecții importante pentru copii

Sunt empatici

Una din cele mai valoroase calități în zilele noastre este reprezentată de abilitatea de a empatiza cu oamenii din jurul nostru. Mai exact, trebuie să fim capabili să ne punem în locul celorlalți și să privim situația din punctul lor de vedere.

Empatia ne ajută să formăm legături mai solide cu ceilalți. Desigur, oamenii cu o inteligență emoțională ridicată știu asta și sunt, de obicei, foarte empatici.

Își exteriorizează sentimentele

După cum probabil bănuiești, este foarte important să te poți exprima liber. Oamenii cu o inteligență emoțională ridicată știu cum să se exprime, indiferent dacă este vorba de vorbit, scris sau limbajul trupului. În mare, aceștia sunt experți în exprimarea liberă a realității lor interioare.

Au o atitudine pozitivă

Având o inteligență emoțională ridicată, o să fii mai optimist

O altă trăsătură a oamenilor cu o inteligență emoțională ridicată este faptul că, în general, aceștia tind să își canalizeze gândurile către atitudini mentale și spirituale pozitive. Ei consideră că este important să controleze direcția în care li se îndreaptă gândurile.

Practic, persoanele cu o inteligență emoțională ridicată nu se lasă copleșite de gânduri negative, pentru că sunt capabile să ignore ideile nocive și să le înlocuiască cu unele pozitive.

Sunt motivați

O altă trăsătură importantă a celor cu o inteligență emoțională ridicată este așa-zisa „motivație intrinsecă”. Acest tip de motivație prezintă două componente. Pe de o parte, persoanele care o posedă sunt motivate pe plan personal. Pe de altă parte, acestea știu cum să demonstreze cât de motivate sunt celorlalți.

Datorită acestei trăsături, oamenii cu o inteligență emoțională ridicată tind să fie conducători foarte buni.

Acceptă schimbările

Dacă ai o inteligență emoțională ridicată, poți să treci ușor peste schimbări

De asemenea, acești oameni sunt capabili să ia decizii corecte atunci când se confruntă cu schimbări în viață. Multe persoane sunt paralizate din cauza fricii de schimbare. Însă ersoanele inteligenți din punct de vedere emoțional pot depăși această frică. În fond, este suficient să iei schimbările ca pe o provocare.

Pot judeca corect

Așa cum știi deja, nu este ușor să judeci corect în viață. Însă este important să fim capabili să diferențiem între prejudecăți și obiectivitate atunci când încercăm să judecăm comportamentul și opiniile celorlalți.

Oamenii cu o inteligență emoțională ridicată pot vedea prin prejudecăți și pot judeca caracterul altor persoane într-un mod echitabil.

Nu sunt ofensați ușor

Anumiți oameni se simt ofensați foarte ușor. Persoanele cu o inteligență emoțională ridicată însă studiază atent situația înainte de a se simți ofensate. În general, acestea realizează că insulta are la bază un motiv pe care celălalt nu îl poate controla.

Știu când trebuie să spună NU

Deși pare a fi ușor, deseori suntem incapabili să refuzăm anumite invitații, oferte de lucru sau responsabilități. Oamenii cu un EQ ridicat știu când este cazul să spună „nu” și se simt confortabil rostind acest cuvânt.

Ești o persoană cu o inteligență emoțională ridicată? Ai dori să te numeri printre acestea? Nu uita, cu puțin efort și răbdare, îți poți dezvolta această calitate.

Te-ar mai putea interesa