Tulburările de somn la copiii preșcolari: efecte negative

Chiar dacă nu simt nevoia, preșcolarii trebuie să doarmă și în timpul zilei. Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani au nevoie de aproximativ 12 ore de somn. 

La fel ca adulții, copiii au nevoie de obiceiuri sănătoase. Printre altele, este important ca micuții să doarmă suficient pentru a-și recupera energia. Tulburările de somn la copiii preșcolari pot cauza probleme comportamentale pe viitor și multe alte neplăceri.

Dacă nu dorm bine, copiii sunt mai predispuși la dificultăți de procesate a informațiilor. În plus, problemele lor emoționale se pot agrava, între acestea fiind inclus și deficitul de atenție.

Concluziile de mai jos au fost formulate de un grup de cercetători de la Spitalul General din Massachusetts în urma efectuării mai multor studii. Rezultatele au fost publicate recent în revista științifică Pediatrie Academică (Academic Pediatrics). 

Care este „doza” de somn recomandată de specialiști?

Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani trebuie să doarmă bine între 10 și 13 ore (sunt incluse și orele de somn din timpul zilei). Această concluzie rezultă dintr-un raport al Asociației Medicale Americane pentru Apneea în Somn.

Somnul din timpul zilei și efectele sale asupra copiilor

Fiind foarte activi, copiii preșcolari trebuie trebuie să doarmă 1 – 2 ore în timpul după-amiezii, în fiecare zi. 

Chiar dacă nu adorm, cei mici pot profita de timpul alocat somnului pentru a se juca în tăcere. Este necesar ca aceștia să ia o pauză de la activitățile desfășurate în timpul dimineții.

Sfaturi pentru ora de culcare

Este recomandat să exise o oră prestabilită la care cei mici să se ducă la culcare. Trebuie să anunți copilul cu o jumătate de oră înainte că se apropie ora de culcare. În acest fel, are timp să se pregătească de somn. Cu 10 minute înainte, este bine să îi spui că trebuie să se întindă în pat.

Nu trebuie să îi dai copilului prea mult să mănânce înainte de culcare. În plus, acesta trebuie să înțeleagă că rolul patului este de a dormi în el. Copilul nu trebuie să se uite la televizor sau să se joace în pat. Patul este pentru relaxare și somn.

Este bine să îl lași pe micuț să îmbrace pijamalele preferate înainte de culcare și să își aleagă o jucărie de pluș cu care să doarmă. Aceste aspecte sunt foarte utile, mai ales când ideea somnului nu prea îl încântă pe cel mic.

Între timp, poți pregăti dormitorului copilului. Vorbește încet și calm, pune o muzică liniștită, aprinde doar o lumină slabă și nu permite folosirea dispozitivelor electronice și a jocurilor video.

Beneficiile unui somn odihnitor pentru copii

Tulburările de somn la copiii preșcolari pot fi prevenite

Un somn odihnitor suficient este fundamental pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor. Acest lucru este cu atât mai important la vârsta preșcolară.

În timpul somnului, creierul și corpul se refac. Astfel, a doua zi, cei mici sunt încărcați de energie, plini de vitalitate și activi.

Copiii care dorm mai mult sunt mai alerți și au reflexe mai bune. În plus, sunt mai capabili de a-și gestiona emoțiile și au rezultate mai bune la școală.

Totodată, dacă sunt odihniți, micuții sunt mai puțin irascibili și somnoroși în timpul zilei.

Ecranele digitale și efectul lor asupra somnului la copii

Tulburările de somn la copiii preșcolari pot fi cauzate de ecranele digitale

Unul dintre motivele principale pentru care apar tulburările de somn la copiii preșcolari este ora de culcare. De multe ori, cei mici nu au un program strict de somn.

Există multe ecrane și monitoare care le distrag atenția micuților (televizor, telefon mobil, calculator, etc.). Unii copii au dispozitive electronice chiar și în dormitor. Astfel, în loc să doarmă, aceștia se uită la televizor, joacă jocuri video și vorbesc cu prietenii pe rețelele de socializare.

Chiar dacă tulburările de somn la copiii preșcolari provoacă probleme grave, acestea pot fi rezolvate. Asigură-te că micuțul tău nu are acces la monitoare și tehnologie cu cel puțin o oră înainte de culcare. Această deconectare îl va ajuta să se relaxeze și să se pregătească de somn.

Tulburările de somn la copiii preșcolari pot cauza deficit de atenție

Lipsa somnului poate avea diverse urmări negative, printre care și performanțele slabe la școală și problemele de comportament.

Copiii care nu dorm suficient pot dezvolta ADHD (tulburare hiperactivă cu deficit de atenție). Din păcate, micuții afectați pot deveni extrem de activi, menținând un ritm exagerat pe tot parcursul zilei.

Cu toate acestea, specialiștii susțin că tulburările de somn la copiii preșcolari pot fi combătute cu succes. În plus, acestea pot fi prevenite dacă părinții îmbunătățesc obiceiurile copiilor în ceea ce privește programul de somn.

Te-ar mai putea interesa