Cum să ai un somn odihnitor în 6 pași

Încearcă să eviți sportul și alte activități stimulatoare pentru cel puțin două ore înainte de culcare. Aceste activități stimulează producția de endorfine și mențin corpul în stare de alertă.

În zilele noastre, din ce în ce mai multe persoane suferă de tulburări de somn. Acest fapt este consecința stilurilor de viață turbulente și a utilizării în esces a dispozitivelor electronice, obicei ce afectează tiparele de somn.

Tulburările de somn au fost asociate cu numeroase probleme de sănătate. Dacă nu le tratezi corespunzător, riști să dezvolți niște boli fizice sau psihice care îți vor altera calitatea vieții. Din acest motiv, este esențial să faci tot ce îți stă în putință pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului și a te odihni mai bine.

Când suferi de insomnie și vrei să ai un somn odihnitor, exercițiile de relaxare pot fi foarte utile. Acestea te ajută să scapi de tensiune și să îți pregătești corpul să doarmă neîntrerupt numărul de ore indicat. În cazul în care nu ai reușit să obții un somn odihnitor în ultimele câteva zile, nu ezita să aplici sfaturile de mai jos.

Un exercițiu de relaxare inedit care te ajută să ai un somn odihnitor

Înainte să începi

  • Pasul 1: Găsește un loc lipsit de zgomot, în care să poți sta liniștit și îmbracă-te în ceva confortabil. Dacă vrei, poți crea o atmosferă relaxantă cu ajutorul muzicii.
  • Pasul 2: Poți efectua următoarele exerciții fie în poziția așezat, fie stând întins. Pentru a putea avea un somn odihnitor, optează pentru o poziție cât mai confortabilă.
Diverse exerciții te ajută să ai un somn odihnitor

Exercițiu de relaxare pentru un somn odihnitor

  • Pasul 1: Dacă preferi să stai întins, îndoaie genunchii și îndepărtează picioarele la 20-30 cm unul de celălalt. În felul acesta, spatele tău se va afla într-o poziție de repaus. Dacă preferi să adopți o poziție de șezut, susține-ți capul cu spătarul unui scaun. Ca să efectuezi acest exercițiu de relaxare, ai nevoie de susținere.
  • Pasul 2: Pun o mână pe abdomen și cealaltă pe partea superioară a torsului, între piept și gât. Acest pas te ajută să îți monitorizezi mai atent diafragma în timp ce efectuezi exercițiul.
  • Pasul 3: Cu ochii închiși, respiră adânc și încet. Vizualizează traseul pe care respirația ta îl parcurge prin corp.
  • Pasul 4: Observă modul în care aerul care îți umple abdomenul mișcă mâna pe care o ții pe acesta, dar pieptul tău rămâne imobil. Încearcă să îți ții respirația pentru trei sau patru secunde.
  • Pasul 5: Expiră încet în timp ce numeri de la 5 până la 0. Observă cum abdomenul tău revine la normal.
  • Pasul 6: Efectuează câteva repetări, concentrându-te asupra fiecărei mișcări a corpului tău. Treptat, te vei simți cuprins de relaxare.

Ai grijă!

Pentru ca exercițiul de mai sus să funcționeze ca tehnică de relaxare, este important să ții sub control viteza cu care respiri și cantitatea de aer pe care o inspiri în cadrul fiecărei repetări.

Pe cât posibil, încearcă să adopți un ritm lent. Dacă respiri prea adânc, este posibil ca sângele tău să fie supraîncărcat cu oxigen și să ți se facă rău.

Câteva sfaturi utile pentru a avea un somn odihnitor

Pentru a crește randamentul exercițiului de relaxare prezentat anterior și a avea un somn odihnitor, te sfătuim să pui în aplicare și următoarele sfaturi:

Adoptă un program strict

Un program strict te ajută să ai un somn odihnitor

Stabilește-ți o oră fixă la care să te culci și să te trezești. În acest mod, corpul tău se va obișnui să doarmă fără a fi deranjat pentru o perioadă de timp determinată.

Încearcă să nu dormi în timpul zilei

Nu este nociv să tragi câte un pui de somn de 15 minute în fiecare zi, dar nu depăși acest interval. De asemenea, evită să tragi un pui de somn atunci când ora ta obișnuită de culcare este aproape.

Transformă-ți dormitorul într-un templu al somnului

Spațiul în care dormi trebuie să fie confortabil, lipsit de dispozitive electronice și dotat cu o pătură de calitate. Este indicat ca perdelele geamurilor din dormitor să fie închise la culoare.

Servește o cină ușoară

Printre altele, o cină ușoară te ajută să ai un somn odihnitor

Mâncatul imediat înainte de culcare și cinele copioase îți pot strica somnul. Specialiștii ne recomandă să servim o cină ușoară cu cel puțin două ore înainte să ne băgăm în pat.

Citește

Multe persoane preferă să se uite la televizor, să se joace pe telefonul mobil sau să utilizeze un dispozitiv electronic asemănător atunci când nu reușesc să adoarmă. Din păcate, pe lângă faptul că afectează negativ starea generală de sănătate, se pare că lumina emisă de aceste dispozitive poate cauza și tulburări de somn.

Așadar, dacă vrei să adormi mai ușor și să ai un somn odihnitor, citește o carte sau optează pentru un joc de gândire. Pe lângă faptul că îți vei îmbunătăți somnul, aceste obiceiuri îți vor și stimula creierul, îmbunătățindu-ți memoria.

Te-ar mai putea interesa