Usuci rufele în casă în mod corect - Doza de Sănătate
 

Usuci rufele în casă în mod corect

Când încerci să îți usuci rufele în casă, creezi un mediu propice pentru acarieni. Aceste creaturi mici pot avea un impact negativ asupra sănătății tale.
Usuci rufele în casă în mod corect

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Când ai citit titlul de mai sus, cu siguranță ai început să îți faci griji că, probabil, modul în care îți usuci rufele în prezent are un impact negativ asupra acestor articole de îmbrăcăminte.

În realitate însă, astăzi vrem să îți vorbim despre pericolele la care îți expui sănătatea atunci când usuci rufele în casă. Umiditatea rufelor pe care le întinzi pe uscător creează un mediu propice acarienilor. Aceștia sunt niște dăunători care prosperă și în spații pline de praf.

Astfel, atunci când întindem rufele ude în casă, ne crește riscul de a contacta febra fânului. De altfel, putem experimenta inconveniențe dacă suferim deja de astm sau de alte probleme respiratorii.

Nu este bine să usuci rufele în casă

În general, nu este bine să usuci rufele în casă

Departamentul de Investigare în Domeniul Arhitecturii Ambientale din Glasgow (Scoția) a realizat un studiu foarte interesant. Grupul de studiu a constat în 100 de gospodării. Dintre subiecții intervievați, 87% obișnuiau să își întindă rufele în interiorul locuinței.

Cercetătorii au acordat o atenție specială subiecților care optau să își întindă rufele în casă. Au descoperit că umiditatea din locuințele acestora era suficientă pentru a promova dezvoltarea acarienilor și a mucegaiului.

Te-ar putea interesa și:

Bicarbonatul de sodiu albește rufele

Mai mult, se pare că subiecții care își usucă rufele în casă au un sistem imunitar cu 25% mai slăbit decât subiecții care nu fac asta. În plus, primul grup este mai susceptibil infecțiilor pulmonare.

Majoritatea dintre noi avem o mașină de spălat, dar mulți dintre noi nu avem la dispoziție un uscător de rufe electric. Din păcate, acest dispozitiv nu este popular la noi în țară, în mare parte din cauza prețurilor foarte ridicate. Pe de altă parte, acest dispozitiv este nociv pentru mediul înconjurător.

În această situație, ce putem face?

4 trucuri ca să usuci rufele pe sârmă mai repede

Dacă chiar nu ai de ales și trebuie să îți usuci rufele în casă, nu ezita să încerci următoarele trucuri. Acestea te vor ajuta să îți protejezi sănătatea și să obții rufe uscate într-un timp scurt.

1. Lasă loc între rufele întinse pe sârmă

Cu ajutorul acestui truc, fiecare articol de îmbrăcăminte va fi bine aerisit, iar umiditatea nu se va transmite de la o haină la alta.

2. Întoarce rufele pe dos

Anumite articole de îmbrăcăminte, cum ar fi blugii, pot fi foarte groase, drept pentru care nu este ușor să le usuci în casă. Ca să simplifici acest proces, așteaptă să se usuce una dintre fețele obiectului vestimentar respectiv, apoi întoarce-l pe dos.

3. Poți să usuci rufele mici cu un uscător de păr

Poți să usuci rufele mici cu un uscător de păr

Usucă hainele mici cu ajutorul programului de rotire al mașinii de spălat, apoi folosește uscătorul de păr. În doar câteva minute și cu un efort minim, rufele mici vor fi perfect uscate. Principalul avantaj al acestui truc este faptul că mașina de spălat depune majoritatea efortului.

4. Pune rufele în congelator

Acest truc interesant este ideal pentru acele momente în care afară plouă, dar toate hainele noastre sunt murdare și a doua zi trebuie să mergem la serviciu.

Spală articolele de îmbrăcăminte vizate, pune-le într-o pungă din plastic și lasă-le în congelator până îngheață. După ce se topesc, o să fii surprins să descoperi că sunt perfect uscate. Calcă-le cu fierul, îmbracă-le și ești gata să ieși din casă!

Avem nevoie de o arhitectură mai sustenabilă

Cercetătorii care au realizat studiul menționat anterior au pus accentul pe importanța arhitecturii în viața de zi cu zi. Conform acestora, imobilele ar trebui să fie dotate cu spații speciale destinate uscării rufelor.

Aceste spații ar putea fi private sau comune și pot fi amenajate fie în interiorul imobilelor, fie în exteriorul lor. Cea de-a doua variantă este cea mai benefică deoarece elimină necesitatea uscătoarelor de rufe.

Cel mai bine este să îți usuci rufele în spații special amenajate în acest scop

Uscătoarele de rufe sunt utile atunci când plouă, în special toamna și iarna. Când este soare afară, uscarea în aer liber este cea mai bună variantă. Deși trebuie să îți sacrifici o parte din spațiul din locuință ca să îți usuci rufele în mod corect, nu ai nimic de pierdut dacă îți construiești o mică terasă.

În zilele noastre, cunoaștem pericolele mediilor pline de umiditate. Experții care se ocupă de planificare urbană trebuie să țină cont de acești factori când construiesc orașe și cartiere. Beneficiile sunt evidente. Pe lângă faptul că ne protejăm propria sănătate, îngrijim planeta, care este căminul fiecăruia dintre noi.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.