Vânăta îmbunătățește digestia și ajută la slăbit - Doza de Sănătate
 

Vânăta îmbunătățește digestia și ajută la slăbit

Pe lângă faptul că este foarte sățioasă, vânăta stimulează detoxifierea și eliminarea excesului de apă din organism. Dacă vrei să pierzi în greutate, vânăta este cea mai bună opțiune. 
Vânăta îmbunătățește digestia și ajută la slăbit

Ultima actualizare: 31 ianuarie, 2019

Știai că vânăta este un aliment cu numeroase proprietăți medicinale? Aceasta este bogată în fitonutrienți ce apără celulele de efectele radicalilor liberi. În general, vânăta îmbunătățește digestia și stimulează pierderea în greutate.

Există mai multe modalități de a o prepara și o poți folosi chiar și în curele de slăbire dacă alegi să consumi apă de vinete ca supliment diuretic.

Putem considera vânăta una dintre cele mai sănătoase legume, motiv pentru care aceasta ar trebui să constituie un aliment de bază în dieta ta.

Deci, ce spui? Obișnuiești deja să mănânci vinete? Dacă nu, îți oferim noi câteva motive pentru a începe chiar azi.

1. Vânăta este dietetică și benefică pentru digestie

Experții în nutriție susțin că vânăta este una dintre cele mai dietetice legume. Aceasta nu conține grăsimi, dar este bogată în fibre și apă, fiind ideală pentru persoanele care vor să slăbească.

În ceea ce privește pierderea în greutate, această legumă are încă un avantaj: previne retenția de apă. Vânăta are un conținut ridicat de potasiu, un mineral ce ajută la menținerea echilibrului pH-ului în organism, dar și al nivelului de lichide.

2. Protejează inima

Vânăta este benefică pentru inimă

Vânăta conține foarte mulți antioxidanți. Tocmai de aceea este recomandată persoanelor care suferă de insuficiență cardiacă sau de alte probleme cardiovasculare. Această legumă este „anti-angiogenică”.

Ce înseamnă asta? Angiogenia reprezintă formarea și dezvoltarea vaselor de sânge. Cu toții suntem supuși riscului de a dezvolta tumori sau boli de inimă, însă vânăta împiedică acest proces.

În plus, conținutul său bogat de cupru, acid folic, magneziu și flavonoide protejează celulele de bacteriile dăunătoare. Vânăta ajută și la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL).

Mai mult, combinația de calciu, magneziu și potasiu ajută la întărirea mușchiului cardiac, bătăile inimii devenind mai puternice.

3. Vânăta îmbunătățește digestia

Vânăta este benefică pentru digestie
  • Vânăta are un conținut bogat de apă, dar sărac în carbohidrați, grăsimi și proteine. Este ușor de digerat, permițând o absorbție rapidă a nutrienților la nivelul intestinelor.
  • Această legumă vineție nu conține zaharuri, dar nici foarte multe vitamine, însă beneficiile sale derivă din conținutul de minerale și din abilitatea sa de a echilibra nivelul de pH.
  • Știai că vânăta este compusă în proporție de 55% din minerale? Acestea contribuie la eliminarea toxinelor și la buna funcționare a organelor.
  • În plus, vânăta întărește ficatul, stimulează producția de bilă și reduce nivelul de acid uric, dacă este prea ridicat.

După cum poți vedea, vânăta îmbunătățește digestia și oferă multe alte beneficii incredibile.

Îți recomandăm să citești și:

Învață cum să prepari vinete pane

Rețetă de apă de vinete cu lămâie ce te ajută să slăbești

Vânăta te ajută să slăbești

Acum că știi care sunt proprietățile benefice ale vinetei, îți vom arăta cum să prepari această legumă sănătoasă pentru a combate retenția de apă.

O precizare: această rețetă este doar un supliment al unei diete sănătoase, sărace în grăsimi. Doar în acest fel apa de vinete cu lămâie ajută la îmbunătățirea digestiei. Merită să o bei zilnic!

Ingrediente

  • 1 vânătă de dimensiuni medii, de preferat ecologică
  • Zeama unei lămâi
  • 1 litru de apă
  • 1 borcan mare de sticlă

Mod de preparare

  • Spală foarte bine vânăta. Dacă vrei să te asiguri că ai îndepărtat toate substanțele toxice, poți să o clătești cu puțin oțet de mere sau cu un amestec de apă și bicarbonat de sodiu. În acest fel elimini toate pesticidele folosite în procesul de cultivare.
  • Taie vânăta felii. Acestea trebuie să aibă o grosime de aproximativ 1 cm. Nu îndepărta coaja.
  • Pune vânăta la fiert într-un litru de apă. Când se înmoaie, ia vasul de pe foc și toarnă lichidul în borcan.
  • Adaugă încă o jumătate de litru de apă și zeama de lămâie. Agită bine amestecul și pune-l în frigider.
  • Unele persoane preferă să lase feliile la înmuiat în apă peste noapte, pentru a se bucura de toate beneficiile oferite de aceasta. Poți să alegi orice metodă dorești.

Mod de utilizare

  • Bea amestecul pe tot parcursul zilei, înainte de masă. Acesta contribuie la senzația de sațietate și te ajută să digeri mai bine mâncarea și să arzi grăsimile.
  • Poți încerca acest remediu de două sau de trei ori pe săptămână. În combinație cu o dietă săracă în grăsimi, ce include multe fructe și legume proaspete, va oferi rezultate uimitoare.

Este important să alegi alimente sănătoase și să-ți umpli farfuria cu cele mai benefice legume. Vânăta îmbunătățește digestia și este foarte sănătoasă, fiind cu siguranță una dintre cele mai bune opțiuni. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Das, S., Raychaudhuri, U., Falchi, M., Bertelli, A., Braga, P. C., & Das, D. K. (2011). Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food and Function. https://doi.org/10.1039/c1fo10048c
  • Guan, Y. S., & He, Q. (2015). Plants Consumption and Liver Health. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2015/824185
  • Botelho, F. V., Enéas, L. R., Cesar, G. C., Bizzotto, C. S., Tavares, É., Oliveira, F. A., … Alvarez-Leite, J. I. (2004). Effects of eggplant (Solanum melongena) on the atherogenesis and oxidative stress in LDL receptor knock out mice (LDLR-/-). Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2004.03.007

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.