Care sunt cauzele mâinilor umflate? - Doza de Sănătate
 

Care sunt cauzele mâinilor umflate?

Care sunt cauzele mâinilor umflate?
Valeria Sabater

Scris și verificat de psihologul Valeria Sabater.

Ultima actualizare: 24 septembrie, 2022

Te-ai uitat vreodată la mâinile tale și ai observat că inelele îți intră în piele, că degetele par umflate și că au căpătat o altă culoare? Care este cauza? Cauzele mâinilor umflate pot fi diverse și, deși multe dintre ele nu sunt foarte grave, altele pot indica faptul că suferi de o anumită boală. Îți explicăm mai pe larg despre ce este vorba în articolul de mai jos.

Care sunt cauzele mâinilor umflate?

Cauzele mâinilor umflate pot ține de circulația sanguină

Umflarea mâinilor este un fenomen mai comun decât crezi. Uneori, după ce ai mers mai mult timp pe jos, simți niște furnicături și observi că mâinile tale sunt umflate. Această reacție este legată de circulația sanguină; atunci când faci mișcare, inima pompează mai mult sânge în mâini, provocând umflarea acestora.

Umflarea unui singur deget poate fi cauzată de răni sau infecții. Totuși, asigură-te că problema nu este rezultatul unei probleme la nivelul articulațiilor. Să vedem care sunt cauzele mâinilor umflate în cele mai multe cazuri.

  • Lacerație sau contuzie: ți-ai lovit mâna de ceva? Te-ai înțepat? Ai fost mușcat de un câine? De obicei este destul de evident când se întâmplă un astfel de lucru, dar uneori te poți lovi la mână fără să îți dai seama, iar după câteva ore observi că este umflată.
  • Leziune la nivelul ligamentelor sau al cartilajului: dacă munca ta implică repetarea contantă a acelorași activități și a acelorași mișcări ale mâinilor, degetele pot părea inflamate la sfârșit de zi. Acest lucru se poate datora unei leziuni a cartilajului.
  • Bursită (inflamație a bursei, un sac cu lichid care protejează și absoarbe șocurile de la nivelul articulațiilor). Aceasta este o afecțiune foarte dureroasă, întrucât degetele pacientului se umflă, mai ales în zona încheieturilor. Uneori poate apărea o umflătură mică și dureroasă.
  • Sindromul de tunel carpian: probabil că ai auzit deja de această afecțiune dureroasă, foarte frecventă în rândul femeilor. Sindromul de tunel carpian este una dintre cauzele mâinilor umflate. Acesta se caracterizează prin compresia unui nerv din zona încheieturii mâinii, fapt care duce la umflarea, pierderea sensibilității și senzația de înțepenire a degetelor.

Alte cauze…

  • Ganglion: această afecțiune apare atunci când partea superioară a articulației sau a tendonului crește sau se umflă. Când problema se mută în zona degetelor, acestea se umflă.
  • Infecție: nu uita niciodată de această posibilitate. Există o infecție bacteriană numită Streptococus aureus care poate provoca o inflamație severă la nivelul degetelor. Infecția cu streptococ este foarte dureroasă și poate cauza febră.
  • Paronichie: această afecțiune s-ar putea să îți atragă atenția, întrucât afectează numai un singur deget. Paronichia este o infecție dureroasă localizată în apropierea unghiei care determină umflarea degetului, mai ales în zona unghiei. Aceasta poate produce și puroi.
  • Poliartrită reumatoidă: din păcate, această afecțiune este foarte comună. Poliartrita reumatoidă este o boală cronică, autoimună, care afectează articulațiile. Aceasta duce la umflarea degetelor și provoacă durere.
  • Artrită septică: aceasta este o artrită infecțioasă, greu de deosebit de artrita reumatoidă, întrucât simptomele sunt cam aceleași. Numai medicul îți poate da diagnosticul corect.

Când ai unul sau mai multe degete umflate, fii atent la simptome. Verifică dacă este afectat un singur deget sau întreaga mână. Dacă întreaga mână este umflată, atunci este vorba cel mai probabil de o problemă de circulație sau de sindromul de tunel carpian. Dacă este afectat un singur deget, verifică unghia și gândește-te dacă nu te-ai lovit de ceva sau dacă nu ai avut vreo rană. Umflătura poate fi cauzată și de o înțepătură de insectă. Dar dacă problema nu dispare în cinci zile, fă o programare la medic.

Cum să reduc umflăturile de la nivelul degetelor?

Cauzele mâinilor umflate tratate cu rădăcină de ghimbir

Așa cum am menționat și mai sus, dacă umflătura durează mai multe zile, trebuie să te duci la medic. Cu toate acestea, poți apela și acasă la câteva remedii naturale:

1. Băi fierbinți și reci cu apă de rozmarin: rozmarinul este foarte eficient în reducerea umflăturilor de la nivelul articulațiilor și al cartilajului. Adaugă două fire într-un vas cu apă fierbinte și înmoaie-ți degetele în ea timp de trei minute. Apoi procedează la fel și cu un vas cu apă rece. Alternanța dintre cele două temperaturi îmbunătățește circulația sângelui, reducând umflăturile. La final, îți poți masa mâinile umflate cu câteva picături de ulei de rozmarin.

2. Dacă bănuiești că umflătura degetelor este cauzată de o infecție bacteriană, freacă zona afectată cu un cățel de usturoi. Acesta este un agent antibacterian foarte puternic, ajutând la reducerea umflăturilor.

3. Bandaj cu rădăcină de ghimbir: această plantă ajută la reducerea umflăturilor. Dă prin răzătoare câteva felii de rădăcină de ghimbir și amestecă-le cu niște apă fierbinte. Înmoaie degetele umflate în acest amestec și lasă-le acolo pentru câteva minute. Apoi scoate ghimbirul ras din apă și aplică-l pe zona afectată, fără a apăsa prea tare. Umflăturile vor fi cu siguranță ameliorate.

Sperăm că ți-a plăcut ți ți s-a părut util articol despre cauzele mâinilor umflate!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.