9 probleme de sănătate indicate de mâini - Doza de Sănătate
 

9 probleme de sănătate indicate de mâini

Starea și aspectul mâinilor ne oferă anumite detalii privind sănătatea organismului și ne ajută să obținem un diagnostic timpuriu în cazul multor afecțiuni. 
9 probleme de sănătate indicate de mâini
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Mâinile oferă mai multe informații despre noi decât am putea crede, inclusiv despre starea în care se află organismul nostru. Citește în continuare pentru a descoperi 9 probleme de sănătate indicate de mâini!

Probleme de sănătate indicate de mâini: semne îngrijorătoare

1. Durere la degetul mare și cel arătător

Dacă simți durere, amorțeală și furnicături la nivelul degetului mare și al celui arătător, este posibil să suferi de sindromul de tunel carpian. Această afecțiune provoacă umflături la încheietura mâinii, care pun presiune asupra nervilor, provocând senzații neplăcute.

Sindromul de tunel carpian afectează, în general, persoanele care desfășoară activități mecanice cu mâinile (lucrează mult la calculator sau cântă la un instrument).

2. Răni care se vindecă greu

Probleme de sănătate indicate de mâini care necesită un consult medical

Vindecarea lentă a rănilor poate indica o problemă de sănătate. Dacă ai vânătăi sau tăieturi pe mâini care nu se vindecă, este posibil să suferi de diabet. 

Dacă ai și simptome precum foame, sete sau amorțeli și furnicături în mâini și picioare, mergi la medic cât mai curând posibil. Acestea sunt semne evidente ale hiperglicemiei.

3. Schimbarea culorii degetelor

Schimbarea culorii degetelor poate avea mai multe cauze. Cele mai inofensive sunt expunerea la temperaturi scăzute, stresul sau căratul unor greutăți mari pe o perioadă lungă de timp.

În cazul în care schimbarea culorii degetelor este însoțită de mâncărimi, durere, furnicături sau amorțeli, este indicat să mergi la medic. Acestea pot fi simptome cauzate de boli ale coloanei vertebrale, probleme la nivelul vaselor sanguine sau afecțiuni ale pielii.

4. Transpirație excesivă

Probleme de sănătate indicate de mâini care transpiră excesiv

Pe lista de probleme de sănătate indicate de mâini se află și hiperhidroza palmară. Faptul că îți transpiră palmele nu este un lucru neobișnuit, însă dacă transpirația este excesivă și nu depinde de factori externi, este posibil să te confrunți cu o problemă care necesită investigații medicale.

5. Unghii fragile

Unghiile se pot rupe ușor din cauza contactului constant cu apa, detergenții și alte produse chimice, dar și ca urmare a unei îngrijiri precare.

Din păcate, în anumite cazuri, lucrurile nu sunt atât de simple, întrucât unghiile fragile pot fi un simptom al unei afecțiuni tiroidiene

  • Dacă sunt prezente și alte manifestări neobișnuite, cum ar fi slăbiciune, oboseală și dureri articulare, mergi la medic.

6. Mâini reci

Probleme de sănătate indicate de mâini și picioare reci

Dacă ai mereu mâinile reci, iar pielea și-a schimbat culoarea, este indicat să mergi la un consult medical. Aceste simptome sunt asociate, în general, cu probleme circulatorii sau tulburări nervoase.

7. Tremurături ale degetelor

Dacă vorbim de probleme de sănătate indicate de mâini, nu putem omite un simptom important: tremurăturile degetelor. Acestea pot fi provocate de o tensiune excesivă sau căratul unei greutăți mari.

Cu toate acestea, dacă tremurăturile nu dispar și nu par să aibă nicio justificare, este posibil să ai o carență de vitamina B1, B6, B12 și E. 

8. Umflături

Probleme de sănătate indicate de mâini umflate

Umflăturile trebuie luate, de asemenea, în considerare când vine vorba de probleme de sănătate indicate de mâini. Acest simptom poate fi cauzat de temperaturile ridicate de afară sau de consumul excesiv de sare.

Însă, dacă te confrunți frecvent cu această problemă, este bine să mergi la medic. Umflarea prelungită a mâinilor poate indica o boală vasculară. 

9. Schimbarea culorii unghiilor

Dacă unghiile tale și-au schimbat culoarea, este posibil să ai un nivel scăzut de hemoglobină sau anemie. În ambele cazuri, unghiile capătă o nuanță albăstruie. Alte simptome sunt o anumită neîndemânare când folosești mâinile, senzații neplăcute și furnicături ușoare în degete.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rozman, C. Compendio de medicina interna. Elsevier España, 2005.
  • Simeon Margolis, Johns Hopkins Medical Institutions. Johns Hopkins Symptoms and Remedies: The Complete Home Medical Reference. Pensilvannia University.2009.
  • Mildred CarterTammy Weber. Reflexología de la mano. Clave para una salud perfecta. Editorial Paidotribo, 2004.
  • Fitzgibbons PG, Weiss AP. Hand manifestations of diabetes mellitus. J Hand Surg Am. 2008;33(5):771-775. doi:10.1016/j.jhsa.2008.01.038
  • Puri N. (2012). A study on cutaneous manifestations of thyroid disease. Indian journal of dermatology, 57(3), 247–248. https://doi.org/10.4103/0019-5154.96227

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.