Știai că și culoarea îmbrăcăminții purtate te poate ajuta să te ferești de țânțari? Nuanțele închise atrag mai mult aceste insecte, deoarece în ele rămâne impregnat dioxidul de carbon din corp.
În acest articol, îți prezentăm câteva trucuri cu ajutorul cărora poți să scapi de țânțari utilizând metode naturale. Deși pare surprinzător, printre acestea se numără uleiuri esențiale, suplimente de vitamine și plante medicinale.
Soluțiile repelente chiar te ajută să scapi de țânțari?
Soluțiile repelente clasice pentru țânțari sunt destul de problematice. Acestea conțin ingrediente insecticide cum ar fi DEET sau permetrină care prezintă următoarele dezavantaje:
Unele studii susțin că aceste componente pot fi dăunătoare pentru sănătate, afectând sistemul nervos central.
Anumite persoane sunt înțepate de țânțari chiar dacă folosesc repelent.
Soluțiile repelente clasice își pierd treptat eficiența, deoarece țânțarii pot deveni imuni la aceste produse.
În articolul de azi, îți oferim câteva alternative naturale, simple și eficiente, cu ajutorul cărora poți să scapi de țânțari fără a-ți pune în pericol sănătatea.
1. Uleiurile esențiale
Uleiurile esențiale reprezintă o alegere excelentă pentru a preveni anumite probleme de sănătate într-un mod natural, plăcut și sigur.
Pentru a ține țânțarii la distanță, optează pentru uleiuri esențiale de:
Lămâiță
Geranium
Eucalipt albastru
Cum le folosești?
Amestecă uleiul esențial cu niște ulei vegetal (de migdale, de cocos sau de jojoba) sau cu puțină cremă hidratantă pentru a putea aplica produsul pe piele.
Pune amestecul într-un difuzor de aromă pentru a alunga țânțarii dintr-un anumit spațiu.
Toarnă câteva picături de ulei pe una din hainele purtate.
Amestecă uleiul cu apă pentru a obține un spray cu care să te dai. Agită bine recipientul înainte de utilizare pentru ca apa și uleiul să se amestece bine. Când dispare mirosul, dă-te din nou cu spray.
Folosește întotdeauna un ulei pur și acreditat. Nu folosi uleiuri care nu au fost create pentru a fi utilizate în scop terapeutic.
Pentru a alunga țânțarii din jurul casei, din curte sau de la birou, plantează câteva gălbenele în zona respectivă. Pe lângă faptul că au beneficii pentru sănătate, aceste flori portocalii pot funcționa și ca repelente împotriva țânțarilor.
Plantează florile pe lângă ferestre sau formează un zid din aceste plante pentru a împiedica țânțarii să se apropie.
Interesant este faptul că gălbenelele sunt utilizate și ca ingredient în numeroase produse (creme, tincturi, geluri) care pot calma iritațiile provocate de înțepături de țânțari.
3. Hainele deschise la culoare
În mod evident, pentru a ne apăra de țânțari, ne acoperim cu cât mai multe haine, chiar dacă știm că aceste insecte atacă și prin material.
Ceea ce puțini știu este că și culoarea hainelor este importantă. Culorile închise atrag țânțarii, deoarece păstrează în ele dioxidul de carbon din corp. Hainele deschise la culoare țin la distanță atât țânțarii, cât și albinele.
4. Dacă ai fost deja pișcat, trasează o cruce pe piele!
Ai fost înțepat deja și vezi inflamația pe piele. În acest caz, îți propunem un remediu vechi, învățat de la bunici, care nu are o bază științifică, dar are un efect surprinzător.
Cu unghia, trasează o cruce pe înțepătură, apăsând într-atât încât să lași urme pe piele. Nu trebuie să te zgârii, „desenează” cele două linii și gata, pișcătura dispare. În câteva ore, nu se mai vede nimic, nici inflamația și nici urmele lăsate de unghie.
Takken, W., & Verhulst, N. O. (2013). Host Preferences of Blood-Feeding Mosquitoes. Annual Review of Entomology. https://doi.org/10.1146/annurev-ento-120811-153618
McBride, C. S., Baier, F., Omondi, A. B., Spitzer, S. A., Lutomiah, J., Sang, R., … Vosshall, L. B. (2014). Evolution of mosquito preference for humans linked to an odorant receptor. Nature. https://doi.org/10.1038/nature13964
p>Când vorbim de soluții pentru exterminarea dăunătorilor, este important să ținem cont întotdeauna de tipul acestora și de mediul în care se găsesc. Dacă ești în căutarea unor produse naturale eficiente, îți venim în ajutor cu câteva sugestii utile.
p>Dacă citești aceste rânduri, înseamnă că ai vrea să afli cum să faci baie unui nou-născut. Tuturor ne place să ne simțim curați, dar modul în care se spală un adult este foarte diferit de cel în care trebuie spălat…
p>Te-ai gândit vreodată să apelezi la epilarea definitivă cu laser? Probabil că da, însă te-au descurajat toate miturile legate de această metodă de îndepărtare a părului de pe corp.
p>Telefoanele mobile sunt mai dăunătoare decât ne-am putea închipui.Din păcate, în ziua de azi, efectele lor negative nu sunt băgate în seamă. Tocmai de aceea este necesar să le identificăm și să fim atenți la modul în care utilizarea telefonului…
p>Toaleta este una dintre zonele locuinței pe care dorim să le păstrăm dezinfectate în permanență . Din motive evidente, știm că se contaminează cu ușurință cu bacterii și reziduuri care intră în contact cu suprafața sa. Depunerile de calcar pot…
p>Știai că pernele trebuie curățate cel puțin o dată pe lună? Mulți nu țin cont de această recomandare. Însă trebuie să iei măsuri pentru a evita ca ele să creeze un mediu ideal pentru acumularea bacteriilor și a microorganismelor dăunătoare…