5 trucuri pentru a depăși suferința emoțională - Doza de Sănătate
 

5 trucuri pentru a depăși suferința emoțională

Nu trebuie să permiți suferinței emoționale să te afecteze într-atât încât să devină o parte din tine. Poți s-o depășești și să mergi mai departe.
5 trucuri pentru a depăși suferința emoțională
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cu toții, la un moment dat, am trecut printr-o experiență care ne-a făcut să suferim. Dar oare există trucuri pentru a depăși suferința emoțională?

De fiecare dată când trecem printr-o experiență dificilă, cei din jur ne spun: Ai să vezi tu că în curând o să treacă, O să te simți mai bine în curând sau Hai, nu mai plânge. Dar asemenea sfaturi nu ne sunt de mare ajutor în momentele dificile.

În articolul de azi îți propunem 5 trucuri pentru a depăși suferința emoțională, fără a fugi de ea sau a o ignora. Cel mai bun mod de a o învinge este s-o înfrunți direct. Citește în continuare pentru a afla cum.

1. Recunoaște că treci printr-o perioadă proastă

Mamă oferind trucuri pentru a depăși suferința emoțională

Ce se întâmplă atunci când te simți rău și cineva te întreabă cum îți este? Fii sincer: cel mai probabil minți, spui că totul merge de minune, câteodată adăugând ca de obicei.

Însă unul dintre cele mai bune trucuri pentru a depăși suferința emoțională constă în a fi cinstit.

Nu este o tragedie să recunoști că viața nu este mereu roz, că nu-ți este bine sau că suferi.

Poate ai impresia că asemenea sinceritate lasă impresia că tânjești după mila celorlalți. Nu este exclus ca gânduri precum Nu caut mila nimănui să-ți treacă prin minte.

Dar fiind sinceri cu oamenii din jurul nostru și recunoscând ce simțim cu adevărat ne va ajuta să realizăm că suferim. Nu vom nega această suferință și nici n-o vom ignora.

Așadar, în loc să-ți eviți emoțiile, acceptă-le.

2. Care este originea suferinței?

Suferința pe care o experimentezi ar putea avea o origine care nu-ți este imediat clară. Din ce cauză au survenit aceste emoții negative? Cum te simți acum? Ce măsuri ai luat pentru a o combate?

Rezervându-ți tot timpul de care ai nevoie pentru a putea analiza ce ți s-a întâmplat din mai multe unghiuri și a cerceta în profunzime suferința resimțită, în cele din urmă îi vei găsi originea. Poate este vorba despre o traumă din copilărie sau pierderea unei ființe dragi, pe care încă nu ai reușit s-o depășești…

3. Rostirea cuvintelor de încurajare, pe lista de trucuri pentru a depăși suferința emoțională

Femeie care are nevoie de trucuri pentru a depăși suferința emoțională

După ce vei deveni capabil să învingi suferința emoțională și vei privi înapoi, cel mai probabil o să realizezi cât de prost te-ai tratat. Poate ai rostit expresii precum Ești fără valoare, Toți ceilalți sunt mai buni decât tine, Ia te uită cine se plânge sau Ești un idiot.

Asemenea expresii nu-ți sunt de niciun ajutor. Din păcate, atunci când trecem prin momente grele, avem tendința să devenim criticii noștri cei mai aspri. În loc să ne ajute să avansăm, această tendință provoacă depresie și agonie, intensificându-ne suferința.

Este important să ai grijă de tine și să te tratezi cu respect. Ce le spui celor din jurul tău atunci când trec prin momente cumplite? Le oferi cuvinte de încurajare, nu-i așa? Ei bine, la fel trebuie să faci și cu tine însuți.

4. Apreciază-i pe oamenii care te înconjoară

Uneori perioadele sumbre ne fac să vrem să fim singuri, nu avem chef de nimeni. Însă, deși ești atât de concentrat pe propria ta suferință, este important să fii conștient și de oamenii care îți sunt alături.

Poate simpla lor prezență îți face bine sau sunt mereu acolo să-ți dea o mână de ajutor atunci când cazi. Apreciază-i pe acești indivizi care, deși poate nu înțeleg prin ce treci, nu vor să te abandoneze.

5. Consultă un psiholog

Psiholog recomandând trucuri pentru a depăși suferința emoțională

Multe persoane ezită să meargă la psiholog. Acestea au impresia că vor reuși să învețe și să-și depășească suferința pe cont propriu.

Poate la baza acestei reticențe stau gânduri negative asociate psihoterapiei.

Un psiholog este un ghid care ne oferă resurse și trucuri pentru a depăși suferința emoțională. Acest specialist ne ajută să evităm senzația de singurătate, să simțim că suntem înțeleși și să putem privi situația în care ne regăsim dintr-un alt punct de vedere.

Să mergi la psiholog îți permite să iei o gură de aer proaspăt și să realizezi că poți lăsa emoțiile negative în urmă și că totul va fi din nou bine. Dar acest proces necesită timp.

Suferința emoțională nu trebuie să devină parte din noi. Poți depăși acest tip de suferință, astfel încât să reușești din nou să avansezi.

Ai încercat vreodată să faci față suferinței emoționale pe cont propriu? Sfaturile prezentate în acest articol te-au ajutat?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fosha, D., Thoma, N., & Yeung, D. (2019). Transforming emotional suffering into flourishing: Metatherapeutic processing of positive affect as a trans-theoretical vehicle for change. Counselling Psychology Quarterly, 32(3-4), 563-593.
  • Morse, J. M. (2011). The praxis theory of suffering. Philosophies and theories in advanced nursing practice. Sudbury: Jones & Bartlett, 569-602.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.