Apa de vinete – 3 beneficii esențiale
Apa de vinete are beneficii care te pot ajuta, puțin câte puțin, să-ți subțiezi talia și să elimini grăsimea abdominală care te deranjează.
Oricât de surprinzător ar părea, acum câteva secole vinetele erau considerate a fi toxice și foarte periculoase. Dar oare de ce? Se pare că principalul motiv era culoarea închisă a acestora.
În zilele noastre, beneficiile pentru sănătate ale vinetelor sunt cunoscute în toată lumea. De pildă, cine nu știe că vinetele pot fi folosite pentru a trata bolile cardiovasculare, durerile provocate de artrita reumatoidă și chiar arsurile solare? Oricine are acces la toate aceste beneficii datorită vinetelor.
Suntem siguri că și tu vrei să profiți de toate calitățile vinetei, motiv pentru care vrem să-ți prezentăm o băutură delicioasă preparată din fructele acestei plante. În cele ce urmează, îți vom arăta care sunt principalele trei beneficii pe care apa de vinete ți le pune la dispoziție. Citește în continuare și ia aminte!
3 beneficii pe care apa de vinete ți le oferă
1. Apa de vinete poate reduce colesterolul
Acum câțiva ani, Departamentul de Agricultură al Statelor Unite a realizat un studiu ce a confirmat o bănuială pe care mulți dintre noi o aveam deja: apa de vinete are beneficii ce ajută la reducerea nivelului de colesterol „rău” din sânge. Hai să vedem care au fost principalele concluzii ale acestui studiu:
- Acidul clorogenic, cel mai abundent antioxidant din componența vinetelor, este foarte eficient în ceea ce privește reducerea nivelului de colesterol „rău” (LDL).
- Apa de vinete stimulează circulația sanguină, prevenind astfel acumularea plăcii aterosclerotice pe pereții arterelor și întărirea acestora.
- Atunci când vrei să-ți prepari apă de vinete, ai grijă să lași coaja vinetelor intactă în timp ce gătești—aceasta are cea mai mare concentrație de flavonoide (antioxidanți benefici pentru sănătatea cardiovasculară).
Îți recomandăm și
2. Apa de vinete poate ameliora durerile provocate de artrita reumatoidă
Dacă durerile și inflamațiile articulare te chinuie tot timpul, încearcă să bei un pahar cu apă de vinete. Inflamațiile, roșeața și durerile asociate cu artrita reumatoidă pot fi ameliorate grație proprietăților medicinale incredibile ale acestei legume unice.
- Așa cum am menționat și adineauri, unul din cei mai importanți compuși ce intră în componența vinetelor este acidul clorogenic. Acest acid poate reduce inflamațiile și vindeca infecțiile.
- Apa de vinete are un conținut bogat de vitamine și minerale, elemente benefice pentru întărirea articulațiilor, cartilajelor și țesuturilor musculare. Dacă alegi să consumi această băutură în mod regulat, vei obține și un aport de vitamine A, B1, B2, C și E, dar și de minerale ca potasiu, calciu, magneziu, fier și fosfor. Pe lângă toate cele deja menționate, apa de vinete mai conține și alți compuși benefici, cum ar fi acidul folic, fibrele și carbohidrații.
3. Apa de vinete te ajută să scapi de grăsimea cumulată în exces
Apa de vinete are beneficii care ajută și la pierderea în greutate. Vrei să știi de ce această băutură este atât de eficientă în acest scop?
- Probabil că și tu ai observat că vinetele au un gust ușor amar, dar te-ai întrebat vreodată de ce? Vinetele conțin anumiți compuși medicinali care îți pot curăța organismul și, nu în ultimul rând, susțin buna funcționare a ficatului. În plus, apa de vinete îmbunătățește funcția biliară și susține arderea grăsimilor.
- Apa de vinete te poate ajuta, puțin câte puțin, să-ți subțiezi talia și să elimini grăsimea abdominală ce te deranjează. Această băutură este un agent de curățare, dar și un diuretic excelent, deci nu trebuie decât să o consumi în mod regulat și să adopți un stil de viață sănătos, iar grăsimea în exces nu te va mai deranja pentru mult timp.
Citește și
Cum se prepară apa de vinete?
Dacă vrei să-ți prepari apă de vinete, nu vei avea nevoie decât de o vânătă de mărime medie și un litru de apă. Această rețetă nu este deloc complicată și, așa cum ți-am spus deja, băutura pe care o vei obține este foarte sănătoasă. Deci, hai să vedem cum se prepară apa de vinete!
Ingrediente:
- 1 vânătă de mărime medie
- 1 litru de apă
- Zeamă obținută de la o jumătate de lămâie
Indicații:
- Spală o vânătă foarte bine, apoi tai-o în felii.
- Încălzește un litru de apă până la fierbere, apoi adaugă feliile de vânătă (ai grijă să nu se ardă).
- Gătește feliile de vânătă pentru cel puțin 20-25 de minute, până când devin foarte moi. Imediat ce se înmoaie, lasă-le la infuzat în apă pentru cel puțin o oră.
- După o oră, strecoară lichidul și pune-l deoparte. Poți să păstrezi apa de vinete într-o sticlă sau în orice recipient închis la culoare (sticla de culoare închisă este cea mai bună variantă).
- Indiferent ce fel de recipient alegi, adaugă zeama de lămâie și amestecă lichidul foarte bine.
- Bea apa de vinete obținută pe tot parcursul zilei. Încearcă se bei un pahar la trezire (pe stomacul gol), apoi încă unul imediat după prânz, altul în timpul după-amiezii și un ultim pahar seara, înainte de cină.
Urmează acest tratament în fiecare lună, timp de șapte zile la rând. Vei observa că efectele și beneficiile apei de vinete nu se vor lăsa așteptate!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aujla, M. S., Thind, H. S., & Buttar, G. S. (2007). Fruit yield and water use efficiency of eggplant (Solanum melongema L.) as influenced by different quantities of nitrogen and water applied through drip and furrow irrigation. Scientia Horticulturae. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2006.12.020
- Botelho, F. V., Enéas, L. R., Cesar, G. C., Bizzotto, C. S., Tavares, É., Oliveira, F. A., … Alvarez-Leite, J. I. (2004). Effects of eggplant (Solanum melongena) on the atherogenesis and oxidative stress in LDL receptor knock out mice (LDLR-/-). Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2004.03.007
- Jung, E., Bae, M., Jo, E., Jo, Y., & Lee, S. (2011). Antioxidant activity of different parts of eggplant. Journal of Medicinal Plants Research.