
Astăzi am decis să-ți arătăm cum să faci un suport de tacâmuri din șervete de pânză, o idee simplă și originală care te va ajuta să-ți organizezi bucătăria. Îi va da un aer rustic și un aspect foarte frumos și…
În general, intoxicarea cu vitamina D nu prezintă simptome și poate fi tratată ușor. Întrucât această problemă nu este ușor de detectat, este important să mergi la medic dacă ai anumite bănuieli.
Consumul de vitamine este esențial pentru sănătatea organismului, oferindu-ți totodată energie și vitalitate. Cu toate acestea, suplimentele cu vitamine trebuie consumate doar în anumite cantități. Depășirea dozei recomandate poate avea urmări negative. În articolul de astăzi te invităm să descoperi consecințele excesului de vitamina D.
Când începi să iei vitamine, este necesar să verifici care este cantitatea de care ai nevoie și doza maximă pe care o poți lua. Nu este indicat să mergi la farmacie, să cumperi niște pastile și să le iei la întâmplare, fără a te informa corespunzător.
Nu uita: multe dintre alimentele și băuturile consumate de-a lungul zilei conțin deja dozele de vitamine de care ai nevoie. Astfel, suplimentele alimentare nu sunt întotdeauna necesare și chiar îți pot afecta sănătatea. După cum bine știm, orice exces este dăunător.
Vitamina D este produsă prin sinteza colesterolului în prezența razelor solare. Unele persoane petrec suficient timp la soare pentru a avea rezervele pline. Altele în schimb au nevoie de un supliment pentru a întregi doza zilnică recomandată. Greșeala însă este de a lua aceste medicamente fără prescripție medicală și în orice cantitate.
Un consum excesiv de vitamina D poate avea efecte secundare. Iată care sunt acestea!
Vitamina D nu se dizolvă în apă, astfel încât este greu de eliminat și se acumulează în corp. Acest nutrient acționează ca un hormon steroidian și circulă prin celule.
Când există un exces în organism, locurile în care poate fi depozitată vitamina, cum ar fi receptorii și purtătorii de proteine, se umplu și nu se poate realiza alipirea corespunzătoare. Astfel, compusul este eliberat în organism, moment în care începe absorbția calciului în intestine, provocând hipercalcemie.
Consecințele excesului de vitamina D sunt prezente și la nivelul organelor moi, cum ar fi plămânii, rinichii și inima. Câteva simptome minore care pot apărea sunt:
Doza zilnică recomandată de vitamina D este de maxim 4000 IU. Cu toate acestea, riscul de hipervitaminoză D cauzată de alimentație și expunere la soare este minim. Intoxicația este prezentă atunci când pacientul are un nivel mai mare de 150 ng/ml (375 nmol/l) în sânge.
Din fericire, în majoritatea cazurilor hipervitaminoza D este reversibilă. Doar în cazuri rare consecințele excesului de vitamina D sunt calcifierea arterelor și insuficiența renală.
Ocazional, hipervitaminoza D nu prezintă simptome. În cazuri moderate însă pot fi prezente unele dintre următoarele simptome și tulburări:
Consecințele excesului de vitamina D pot fi vizibile abia după luni sau ani buni, astfel încât problema este greu de identificat. Trebuie să înveți să diferențiezi simptomele acesteia de manifestările altor boli și să fii atent/ă la orice schimbare.