Cum pot să evit transpirația excesivă?

· 8 octombrie 2015

Transpirația excesivă este foarte enervantă. Cu toții transpirăm, mai ales vara sau atunci când facem sport. Însă, atunci când transpirăm în exces, există șansele să ne confruntăm cu o situație foarte neplăcută, în mod special dacă începem să și mirosim. În fond, ce poate fi mai rău decât atunci când bluza îți este udă la subraț?

În acest articol îți vom prezenta câteva sfaturi pentru a evita transpirația excesivă. Citește în continuare și o să le afli!

Care este diferența dintre transpirația excesivă și cea „normală”

Transpirația (sudoarea) este una din modalitățile prin care organismul elimină o parte din toxinele și celelalte impurități pe care le acumulează. Ea este produsă de glandele apocrine, ce produc și feromonii, una din sursele atracției sexuale. Însă, în zilele noastre, mirosul transpirației tinde să provoace repulsie.

Dieta ta zilnică, moștenirea genetică sau medicamentele pe care le iei sunt doar câteva din cauzele posibile ale transpirației excesive (numită și hiperhidroză). Pe lângă subrațe, transpirația excesivă îți poate afecta și fața, mâinile și picioarele. Circa 5% din populația globului suferă de hiperhidroză.

Dacă transpirația excesivă îți face probleme, nu folosi produse cosmetice (parfumuri, deodorante etc.) pentru a masca mirosul, deoarece acestea, în cele din urmă, ți-ar putea irita pielea.

Transpirația excesivă: sudoare pe mâini

Sfaturi pentru a preveni transpirația excesivă

  • Fii realist(ă)! Multe persoane care se confruntă cu hiperhidroză tind să se frustreze, să se simtă jenați și să devină deprimați atunci când încep să transpire. Trebuie să acceptăm faptul că, cel puțin pe timp de vară, este perfect normal să transpirăm mai mult. Gândurile pozitive te vor ajuta să-ți ameliorezi anxietatea.
  • Fii mereu echipat(ă) cu o sticlă de apă! Atunci când este cald afară, dacă ai mereu o sticlă de apă la îndemână, organismul tău va putea elimina toxinele ce s-au acumulat în acesta, iar tu vei fi hidratat(ă) chiar și atunci când transpiri.
  • Nu uita că transpirația se usucă în cele din urmă! Într-adevăr, la început o să te simți de parcă cineva a aruncat o găleată de apă peste tine, dar pielea și hainele ți se vor usca la un moment dat , iar tu o să te simți din nou confortabil.
  • Evită cafeina! Cafeina nu se găsește numai în cafea, ci și în ceaiuri și băuturi răcoritoare (în special în cele carbogazoase). Dacă alegi să bei numai sucuri naturale și apă, te vei simți mai calm(ă) și vei transpira mai puțin.
  • Poartă haine curate și largi! Lycra și alte țesături sintetice asemănătoare agravează transpirația excesivă. Cele mai bune variante sunt cămășile și șosetele de bumbac ce nu-ți vin strâns pe piele și permit porilor să respire. În plus, optează pentru haine deschise la culoare și evită-le pe cele închise.
Transpirația excesivă: piept transpirat

Remedii pentru transpirația excesivă

Fă-ți propriul deodorant sau antiperspirant!

Deodorantele și antiperspirantele disponibile în magazine doar ascund mirosurile neplăcute dar nu opresc transpirația, iar acestea îți pot chiar înfunda porii cu impurități, uneori făcându-ți subrațele să pară mai închise la culoare decât sunt în mod obișnuit.

1. Rețetă—antiperspirant natural

Ca să-ți prepari un deodorant natural, vei avea nevoie de un sfert de cană de praf de copt, opt linguri de ulei de nucă de cocos nerafinat, un sfert de cană de amidon de porumb și câteva picături din uleiul tău esențial favorit (doar dacă vrei).

Amestecă praful de copt cu amidonul de porumb, iar apoi adaugă uleiul de nucă de cocos și amestecă bine. Ține amestecul în frigider până când devine solid. Ai grijă să nu folosești niciodată acest antiperspirant imediat după ce te-ai ras subraț.

2. Rețetă—parfum natural

Ia jumătate de cană de oțet și adaugă 30 de picături de ulei esențial de rozmarin sau levănțică. Pune amestecul într-un recipient închis ermetic și păstrează într-un loc uscat și întunecos timp de o săptămână. Atunci când vrei să-ți faci baie, adaugă trei linguri din acest amestec în apă și vei mirosi minunat!

Folosește un exfoliant natural!

Transpirația excesivă poate fi cauzată de pori înfundați, o consecință posibilă a săpunurilor și produselor de curățare pe care le folosim zilnic. Cele mai bune exfoliante naturale sunt ovăzul, sarea de mare, zațul de cafea și zeama de lămâie. Pur și simplu aplică una din aceste substanțe pe zona unde transpiri de două ori pe săptămână, înainte de culcare.

Transpirația în exces: ceai de lămâie

Profită de beneficiile oferite de laptele de magneziu!

Laptele de magneziu este un deodorant natural foarte bun. Pe lângă faptul că te va scăpa de orice miros neplăcut, acesta te va ajuta să ții în frâu transpirația excesivă. O altă variantă este să te freci subraț (sau în orice altă zonă tinzi să transpiri) cu o rădăcină de napi.

Fă-ți o baie de aburi!

Băile de aburi sunt ne pot ajuta să eliminăm toxinele mai ușor prin intermediul porilor. În plus, acestea sunt foarte relaxante și ne vor reduce nivelul de stres. Fă-ți o baie de aburi timp de 20 de minute în fiecare zi, dar nu uita să bei destulă apă pentru a te menține hidratat(ă).

Folosește o pudră antiperspirantă!

Te sfătuim să folosești o pudră antiperspirantă ce poate absorbi umezeala și ucide bacteriile ce provoacă acele mirosuri neplăcute. O variantă bună este să amesteci o lingură de amidon de porumb cu câteva picături din uleiul tău esențial favorit și să-ți aplici acest amestec imediat ce ieși din duș.

Bea ceai de salvie!

Ceaiurile de plante, în special cel de salvie, sunt foarte bune pentru reducerea transpirației. Salvia are un conținut bogat de vitamina B și magneziu, ce pot reduce producția de transpirație a glandelor sudoripare. Însă, nu bea mai mult de două cești pe zi și ai grijă ca ceaiul să nu fie prea puternic—ți-ar putea putea afecta negativ sănătatea!

Bea suc de struguri sau de roșii!

Sucul de struguri sau cel de roșii te ajută să-ți reglezi temperatura corpului și să eviți supraîncălzirea, ce te-ar putea face să transpiri. Bea un pahar de suc de struguri sau de roșii în fiecare zi sau o dată la două zile, dar numai dimineața. Aceste sucuri îți vor reduce și riscul să faci cancer sau să fii afectat(ă) de o boală cardiovasculară.

Nu uita de cartofi!

Și cartofii te pot ajuta să eviți transpirația excesivă. Pur și simplu taie câteva felii de cartofi cruzi și masează-ți zeama lor în piele. Lasă zeama să se usuce, iar apoi clătește-te cu săpun și apă.

Transpirația excesivă: cartofi

Sperăm că aceste sfaturi pentru a evita transpirația excesivă îți vor fi de folos!