Cele mai bune soluții împotriva transpirației excesive
Transpirația excesivă este foarte enervantă. Cu toții transpirăm, mai ales vara sau atunci când facem sport. Însă, atunci când transpirăm în exces, ne putem confrunta cu situații foarte neplăcute, mai ales dacă începem să și mirosim. În fond, ce poate fi mai rău decât atunci când bluza îți este udă la subraț? Astăzi îți venim în ajutor cu câteva soluții împotriva transpirației excesive.
Citește în continuare pentru a afla despre ce este vorba!
Care este diferența dintre transpirația excesivă și cea „normală”?
Transpirația (sudoarea) este una din modalitățile prin care organismul elimină o parte din toxinele și celelalte impurități pe care le acumulează. Ea este produsă de glandele sudoripare apocrine, ce produc și feromonii, una din sursele atracției sexuale. Însă, în zilele noastre, mirosul transpirației tinde să provoace repulsie.
Dieta zilnică, moștenirea genetică sau medicamentele pe care le iei sunt doar câteva din cauzele posibile ale transpirației excesive (numită și hiperhidroză). Pe lângă axile, transpirația excesivă îți poate afecta fața, mâinile și picioarele. Circa 5% din populația globului suferă de hiperhidroză.
Dacă transpirația excesivă îți face probleme, nu folosi produse cosmetice (parfumuri, deodorante etc.) pentru a masca mirosul, deoarece acestea, în cele din urmă, ți-ar putea irita pielea.
Soluții împotriva transpirației excesive: metode de prevenire
- Fii realist(ă)! Multe persoane care se confruntă cu hiperhidroză tind să se simtă frustrate, jenate și chiar deprimate atunci când încep să transpire. Trebuie să acceptăm faptul că, cel puțin pe timp de vară, este perfect normal să transpirăm mai mult. Gândurile pozitive te vor ajuta să îți ameliorezi anxietatea.
- Fii mereu echipat(ă) cu o sticlă de apă! Atunci când este cald afară, dacă ai mereu o sticlă de apă la îndemână, organismul tău va putea elimina toxinele acumulate, iar tu vei fi hidratat(ă) chiar și atunci când transpiri.
- Nu uita că transpirația se usucă în cele din urmă! Într-adevăr, la început o să te simți de parcă cineva a aruncat o găleată de apă peste tine, dar pielea și hainele ți se vor usca la un moment dat, iar tu o să te simți din nou confortabil.
- Evită cafeina! Cafeina nu se găsește numai în cafea, ci și în ceaiuri și băuturi răcoritoare (în special în cele carbogazoase). Dacă alegi să bei numai sucuri naturale și apă, vei fi mai calm(ă) și vei transpira mai puțin.
- Poartă haine curate și largi! Lycra și alte țesături sintetice agravează transpirația excesivă. Cele mai bune variante sunt cămășile și șosetele de bumbac care nu stau strânse pe piele și lasă porii să respire. În plus, optează pentru haine deschise la culoare și evită-le pe cele închise.
Soluții împotriva transpirației excesive: remedii naturale
Fă-ți propriul deodorant sau antiperspirant!
Deodorantele și antiperspirantele disponibile în magazine doar ascund mirosurile neplăcute dar nu opresc transpirația. Acestea pot chiar să blocheze porii cu impurități, uneori făcându-ți subrațul să pară mai închis la culoare decât este în mod obișnuit.
1. Antiperspirant natural
Una dintre cele mai bune soluții împotriva transpirației excesive este folosirea unui antiperspirant natural. Pentru a prepara acasă un astfel de produs, ai nevoie de:
- ¼ cană bicarbonat de sodiu
- 8 linguri de ulei de cocos extravirgin
- ¼ cană de amidon de porumb
- Câteva picături din uleiul tău esențial preferat (doar dacă vrei).
Amestecă bicarbonatul cu amidonul de porumb, iar apoi adaugă uleiul de cocos și amestecă bine. Ține amestecul în frigider până când devine solid. Ai grijă să nu folosești niciodată acest antiperspirant imediat după ce te-ai ras la subraț.
Te-ar putea interesa și:
2. Parfum natural
Ia jumătate de cană de oțet și adaugă 30 de picături de ulei esențial de rozmarin sau levănțică. Pune amestecul într-un recipient închis ermetic și păstrează-l într-un loc uscat și întunecos timp de o săptămână. Atunci când vrei să-ți faci baie, adaugă trei linguri din acest amestec în apă și vei mirosi minunat!
Folosește un exfoliant natural!
Transpirația excesivă poate fi cauzată de pori înfundați, o problemă generată de multe ori de săpunurile și produsele de curățare pe care le folosim zilnic. Tocmai de aceea este necesară o exfoliere periodică a pielii.
Cele mai bune exfoliante naturale sunt ovăzul, sarea de mare, zațul de cafea și zeama de lămâie. Pur și simplu aplică unul din aceste produse pe zona unde transpiri de două ori pe săptămână, înainte de culcare.
Profită de beneficiile oferite de laptele de magneziu!
Laptele de magneziu este un deodorant natural foarte bun. Pe lângă faptul că te va scăpa de orice miros neplăcut, acesta te va ajuta să ții în frâu transpirația excesivă. O altă variantă este să te freci la subraț (sau în orice altă zonă în care tinzi să transpiri) cu rădăcină de nap.
Fă-ți o baie de aburi!
Băile de aburi ne pot ajuta să eliminăm toxinele mai ușor prin intermediul porilor. În plus, acestea sunt foarte relaxante și ne vor reduce nivelul de stres.
Fă-ți o baie de aburi timp de 20 de minute în fiecare zi, dar nu uita să bei destulă apă pentru a te menține hidratat(ă).
Folosește o pudră antiperspirantă!
Printre cele mai bune soluții împotriva transpirației excesive este folosirea unei pudre antiperspirante care să absoarbă umezeala și să ucidă bacteriile ce provoacă mirosuri neplăcute.
O variantă bună este să amesteci o lingură de amidon de porumb cu câteva picături din uleiul tău esențial favorit și să aplici acest amestec imediat după ce ieși din duș.
Îți recomandăm să citești și:
Bea ceai de salvie!
Ceaiurile de plante, în special cel de salvie, sunt foarte bune pentru reducerea transpirației. Salvia are un conținut bogat de vitamina B și magneziu, care pot reduce producția de transpirație a glandelor sudoripare. Însă, nu bea mai mult de două cești pe zi și ai grijă ca ceaiul să nu fie prea concentrat—ți-ar putea putea afecta negativ sănătatea!
Bea suc de struguri sau de roșii!
Sucul de struguri sau cel de roșii te ajută să-ți reglezi temperatura corpului și să eviți supraîncălzirea, una dintre cauzele transpirației.
Bea un pahar de suc de struguri sau de roșii în fiecare zi sau o dată la două zile, dar numai dimineața. Aceste sucuri reduc și riscul de dezvoltare a cancerului și a bolilor cardiovasculare.
Nu uita de cartofi!
Și cartofii se numără printre cele mai bune soluții împotriva transpirației excesive. Pur și simplu taie câteva felii de cartofi cruzi și masează sucul în piele. Lasă zeama să se usuce, iar apoi clătește cu săpun și apă.
Sperăm că aceste soluții împotriva transpirației excesive îți vor fi de folos!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Heckmann, M., Ceballos-Baumann, A. O., & Plewig, G. (2002). Botulinum Toxin A for Axillary Hyperhidrosis (Excessive Sweating). New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejm200102153440704
- Marcy, T. R., & Britton, M. L. (2005). Antidepressant-induced sweating. Annals of Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1345/aph.1E564
- Fealey, R. D. (2012). Disorders of Sweating. In Primer on the Autonomic Nervous System. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386525-0.00115-3
- Owen, K. (2016). Excessive Sweating: Are Patients Suffering Unnecessarily? Journal for Nurse Practitioners. https://doi.org/10.1016/j.nurpra.2015.09.015