Cum să cureți frunzele plantelor din ghiveci - Doza de Sănătate
 

Cum să cureți frunzele plantelor din ghiveci

Ai curățat vreodată frunzele plantelor din ghiveci? Ar trebui. Murdăria ar putea fi un impediment în creșterea acestora. 
Cum să cureți frunzele plantelor din ghiveci

Ultima actualizare: 26 aprilie, 2019

Curățenia trebuie să vizeze și cele mai mici colțișoare sau obiecte din casă, printre care și plantele. Știai că nu trebuie să urmezi decât câțiva pași simpli pentru a le face „impecabile”? În rândurile de mai jos îți arătăm cum să cureți frunzele plantelor din ghiveci pentru a le păstra în stare optimă, cu minunatele culori care îți încântă privirea.

Este important să cureți frunzele plantelor?

Da, este important. Menținerea frunzelor curate și sănătoase ajută planta să respire. Praful sau agenții poluanți din aer care se depun pe frunze reduc în mod semnificativ cantitatea de lumină la care sunt expuse acestea.

După cum bine știi, lipsa luminii solare se traduce prin reducerea clorofilei, fapt care duce la îmbolnăvirea plantei. Astfel, frunzele se îngălbenesc, creșterea este stopată, iar planta ar putea chiar să se ofilească.

Cum să cureți frunzele plantelor pentru a le menține sănătoase

Având în vedere cele menționate, este foarte important să cureți plantele de interior, care nu sunt spălate ocazional de ploaie. Curățarea trebuie făcută cel puțin de două ori pe lună.

Cum să cureți frunzele plantelor din ghiveci: metode eficiente

1. Apa ca resursă principală

Desigur, nu trebuie să fii expert ca să îți dai seama că apa este o soluție excelentă pentru curățarea frunzelor. 

O opțiune ar fi să pui planta sub duș și să o cureți ușor cu apă caldă. În acest fel, planta este udată cu delicatețe, nefiind „lovită” de un șuvoi de apă care să îi deterioreze frunzele. Alte metode bune sunt folosirea unui furtun sau pulverizarea cu spray.

Dacă ți se pare că planta este extrem de murdară, poți amesteca un litru de apă cu puțin gel de duș. Spală ușor frunzele și clătește cu apă curată. În acest caz, este recomandat să acoperi pământul sau să așezi ușor planta pe o parte pentru ca amestecul să rămână doar pe frunze.

2. Strălucire naturală

Această metodă este eficientă, însă nu în cazul plantelor cu frunze încrețite sau cu puf pe suprafața lor. Pentru un luciu natural, șterge ușor frunzele cu un burete și apă cu detergent.  Totodată, poți folosi ulei de măsline. Ambele variante sunt eficiente.

3. Cum să cureți frunzele plantelor cu lapte sau bere

 Cum să cureți frunzele plantelor cu lapte

Poate părea greu de crezut, dar laptele este produsul ideal pentru a oferi un aspect sănătos plantelor. Este simplu: înmoaie o cârpă în lapte și șterge frunzele murdare. Rezultatele se văd imediat. Poți folosi și puțină bere în loc de lapte.

4. Coji de banane pentru plante curate

Curățate cu partea interioară a cojilor de banane, frunzele vor deveni curate și lucioase. La fel ca în cazul laptelui, vei observa o îmbunătățire imediată în ceea ce privește aspectul plantei. Frunzele vor fi mai verzi și mai strălucitoare.

5. Cum să cureți frunzele plantelor cu periuța de dinți

Mai sus, în cea de-a doua metodă inclusă pe lista noastră, am menționat că trebuie să ai grijă cu frunzele mătăsoase sau cu cele care au puf pe ele. Pentru a le curăța pe acestea, ai nevoie de o periuță veche de dinți.

Metoda de curățare este foarte simplă: ia frunza în palmă și șterge-o ușor cu periuța. Începe de la baza frunzei și continuă până la vârf. Clătește periuța de dinți din când în când și asigură-te că este complet uscată înainte de a peria frunzele cu ea.

Alte obiecte pe care le poți folosi în locul periuței de dinți sunt o pensulă pentru vopsit cu perii moi sau o perie de curățat țevi. O altă opțiune ar fi să folosești chiar câte una din frunzele plantei pentru a le curăța pe celelalte.

Alte recomandări

Acum că ai aflat cum să cureți frunzele plantelor din ghiveci, trebuie să precizăm că este necesar să le îngrijești și în alte moduri. Printre altele, este esențial să elimini părțile nesănătoase ale plantei. Toate frunzele ofilite, uscate, îngălbenite sau slăbite trebuie îndepărtate. În acest fel, planta își va îndrepta toate resursele către hrănirea și creșterea părților sănătoase.

Ține cont de caracteristicile plantelor pentru a le îngriji corespunzător. De pildă, frunzele unora dintre ele nu trebuie udate. Două exemple ar fi cactușii și suculentele. Aceste plante trebuie curățate fără apă.

Curățarea frunzelor plantelor nu îți ia decât câteva minute, însă efectele asupra sănătății lor sunt remarcabile. Dacă ții flori în casă pentru a decora locuința, plantele sănătoase și frumoase vor schimba considerabil atmosfera spațiului în care sunt așezate. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.