Faptele sunt importante, nu vorbele
Faptele sunt importante, nu cuvintele. Când o persoană ține la tine și chiar te apreciază, ea îți va demonstra asta fiindu-ți alături printr-un apel telefonic, un mesaj sau o altă acțiune neașteptată care te surprinde.
Din păcate, mulți dintre noi continuăm să ne oferim timpul și atenția unor indivizi care nu le merită. Nu crezi că a venit momentul să deschizi ochii larg și să vezi cum stau lucrurile cu adevărat?
Nu mai vorbi și demonstrează ce simți
Cuvintele pot fi răsfirate de vânt cu ușurință. Știm asta, dar în viața de zi cu zi ne comportăm de parcă nu am avea habar. Este foarte ușor să spui „Te iubesc”, „Am nevoie de tine” sau „Te plac”. Dar cum rămâne cu faptele care ar trebui, teoretic, să însoțească aceste cuvinte?
Pentru a-ți da seama dacă o persoană chiar ține la tine sau nu, câteodată este suficient să apelezi la următorul truc: acoperă-ți urechile și observă ce face. Trece în revistă tot ce s-a întâmplat până acum și privește faptele de parcă ai viziona un film mut. Ce vezi?
Cel mai probabil, vei descoperi ceva ce te surprinde, un adevăr pe care nu l-ai observat până acum. Asta s-a întâmplat pentru că ai acordat multă încredere unor cuvinte care nu s-au materializat niciodată în fapte. Astfel, ai suferit într-un mod complet inutil.
Ai crezut toate scuzele pe care individul respectiv ți le-a dat când nu și-a demonstrat iubirea prin fapte. I-ai justificat absența pentru că ai încercat să empatizezi cu el sau ea.
Dar acest comportament îți poate submina propria stimă de sine. Drept consecință, ești rănit—și oare cine îți va sări în ajutor? Ca să afli răspunsul la această întrebare, privește în oglindă. Un singur om ți-a fost alături mereu și ți-a spus adevărul când toți ceilalți te mințeau.
Când uităm că nu vorbele, ci faptele sunt importante, ajungem să suferim „orbirea intenționată”
Cel mai probabil ai avut parte de multe momente în care ți-ai dat seama că nu aveai ochii larg deschiși. Cu toate acestea, nu te poți lepăda de obiceiul de a vedea doar ceea ce vrei să vezi. Vrei să îți fie bine, dar cumva ajungi să repeți greșelile din trecut și ești rănit, iar totul se întâmplă din vina ta!
Ar fi trebuit să ții ochii deschiși încă de la început și să vezi dacă individul în cauză era de partea ta sau nu, dacă ceea ce spunea era în armonie cu acțiunile sale.
Iată un exemplu concret: închipuie-ți că două persoane se îndrăgostesc, dar una dintre ele este căsătorită. Nu există soluții simple pentru această problemă. Persoana căsătorită îi dă celeilalte speranțe că își va părăsi partenerul pentru ca ele să poată fi împreună.
Dar apoi ce se întâmplă? Trec mai multe luni, poate chiar un an, dar situația a rămas neschimbată. Persoana singură continuă să dea crezare vorbelor celei căsătorite, care însă nu transformă ceea ce spune în fapte.
Deși este dureros, trebuie să urmezi sfatul de mai sus. Acoperă-ți urechile, deschide ochii și acceptă că nu vorbele, ci faptele sunt importante. Nu este vorba de a găsi un vinovat, ci de a te distanța de o situație care îți dă speranțe false și te împiedică să fii liber și să te bucuri de viață.
„Arată-mi că ții la mine”
„Dovedește-mi cât de mult mă apreciezi, cât de mult ții la mine, cât de mult mă iubești prin acțiunile tale. Nu mai vreau să aud cuvinte goale, care nu se materializează în fapte.”
A venit momentul să nu mai crezi orbește și să nu te mai lași dus de val. Renunță la speranța că totul se va schimba, deoarece realitatea nu poate fi decât așa cum este. Evită să cazi mereu în aceeași capcană. Ține ochii larg deschiși încă de la început și spune nu așteptărilor deșarte și visurilor care nu se vor împlini niciodată.
Transformă greșeala respectivă într-o experiență de învățare. Arată-le celor din jurul tău că iertarea pe care o oferi este sinceră și fii mereu consecvent în ceea ce privește vorbele și acțiunile tale. Faptele sunt importante, nu cuvintele, deoarece efectele lor sunt tangibile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Wobeser, G. Von. (2014). Certezas incertidumbres y espectativas en torno a la salvación del alma creencias escatológicas en Nueva España Siglos XVI-XVIII. Historia Mexicana. https://doi.org/10.2307/41472675
-
Soledad Beato, M., Pulido, R. F., Salome Pinho, M., & Gozalo, M. (2013). Reconocimiento falso y ansiedad estado/rasgo. Psicologica.
-
González Valenzuela, J. (1985). SOBRE LA NATURALEZA MALIGNA DEL HOMBRE EN FREUD Y FROMM. Omnia: Revista de La Coordinación General de Estudios de Posgrado.