Păpădia ajută la tratarea eczemei - Doza de Sănătate
 

Păpădia ajută la tratarea eczemei

Un studiu publicat în 2010 a dezvăluit un tratament naturist împotriva eczemei foarte promițător, bazat pe o plantă pe care o întâlnim la tot pasul: păpădia. Citește în continuare pentru a afla mai multe informații despre acest studiu, precum și o modalitate de a include păpădia în dieta zilnică pentru a-ți detoxifica ficatul și a ameliora inflamațiile cauzate de eczemă.
Păpădia ajută la tratarea eczemei
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Verificat și aprobat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Ultima actualizare: 18 ianuarie, 2019

Păpădia este inclusă în diverse remedii naturiste de aproape un mileniu. Printre altele, această plantă este utilă pentru a combate tulburările hepatice, durerile digestive și chiar problemele cutanate. De pildă, păpădia ajută la tratarea eczemei.

Deși pare greu de crezut, beneficiile oferite de păpădie sunt mult mai numeroase decât bănuim. Recent, oamenii de știință au luat în vizor această plantă. Una dintre cele mai interesante utilizări medicinale ale păpădiei este tratarea eczemei.

Eczema este un termen general pe care îl utilizăm pentru a ne referi la dermatită, adică inflamarea pielii. Așa cum poate știi deja, dermatita poate fi de mai multe feluri. Aceasta variază de la dermatită atopică și seboreică la dermatită alergică.

Ceea ce trebuie să reținem este că eczema și psoriazisul sunt două probleme cutanate distincte. Multe persoane au impresia că acestea reprezintă una și aceeași boală.

Psoriazisul presupune cojirea și albirea pielii, necesitând un tratament diferit față de cel care vizează combaterea eczemei. Din acest motiv, păpădia nu este prea eficientă dacă vrem să tratăm psoriazisul, însă contribuie la tratarea eczemei.

De fapt, departamentul de dermatologie al Spitalului Universitar Odense (Danemarca) a realizat un studiu foarte interesant. Concluzia generală a studiului a fost faptul că păpădia îi poate ajuta pe pacienții care suferă de eczemă dishidrotică.

În articolul de azi îți prezentăm în detaliu descoperirile cercetătorilor.

Păpădia, un purificator natural

Studiul despre care vrem să îți vorbim a început în anul 2010, fiind realizat pe un grup de 20 de subiecți. Fiecare dintre aceștia suferea de o formă de eczemă caracterizată de bășici care produc o senzație de usturime.

După patru săptămâni, cercetătorii au administrat subiecților suc de păpădie. La doar câteva zile de la începerea tratamentului, starea acestora a început să se îmbunătățească. După doar o lună, toate bășicile dispăruseră.

Practic, acest studiu a dezvăluit faptul că păpădia este foarte eficientă împotriva tipului de eczemă descris mai sus. Efectele medicinale ale acestei plante au la bază următoarele proprietăți:

Păpădia are un efect antimicrobian

Păpădia ajută la tratarea eczemei

Unguentele pe bază de păpădie au fost utilizate mult timp pentru a combate bolile cutanate. Această plantă poate fi aplicată extern, dar și consumată sub formă de ceai. În mare, eficiența tratamentelor pe bază de păpădie se datorează acțiunii antimicrobiene și antifungice a acestei plante.

Păpădia este și un remediu alcalin. Aceasta detoxifică organismul și ameliorează tulburările hormonale care declanșează probleme cutanate precum eczema.

Efect antioxidant

Antioxidanții din componența păpădiei acționează direct asupra celulelor pielii pentru a reduce inflamațiile. Datorită conținutului său de vitaminele A, C și D, de complexul de vitamine B și de nutrienți ca magneziul, fierul zincul și calciul, păpădia poate repara țesuturile afectate de dermatită.

Păpădia are un efect benefic asupra sănătății ficatului și a pielii

Când ficatul nu filtrează toxinele în mod adecvat, pielea are de suferit. Printre simptomele acestui dezechilibru se numără retenția de apă, apariția acneei, inflamațiile, senzația de mâncărime și modificarea nuanței tenului.

Consumul regulat de ceai de păpădie este un obicei benefic pentru ficat. Această băutură este bogată în antioxidanți, precum vitamina C și luteolina. Fortificându-ne ficatul, ne întărim și mijloacele naturale de apărare. Cu alte cuvinte, ne optimizăm sistemul imunitar pentru a putea lupta împotriva eczemei.

Cum să bei ceai de păpădie pentru tratarea eczemei

Tratarea eczemei cu ceai de păpădie

Mai jos îți prezentăm modul în care poți adăuga păpădia în dieta zilnică. Nu este greu deloc!

Ingrediente

Mod de preparare

Următoarea băutură se prepară asemenea oricărui alt ceai.

  • Mai întâi, pune apa la fiert.
  • Apoi, de îndată ce dă în clocot, adaugă păpădia.
  • Lasă amestecul să fiarbă pentru 15 minute, apoi lasă-l să stea încă 5 minute.
  • După ce s-a răcit suficient, poți să îndulcești ceaiul cu puțină miere.

Mod de consum

Trebuie să consumi ceai de păpădie seara

Te sfătuim să bei ceai de păpădie în fiecare noapte. Așa cum am menționat anterior, există o relație strânsă între ficat și piele. Pentru a-ți întări ficatul, momentul optim pentru a consuma ceai de păpădie este înainte de culcare.

Acest obicei stimulează regenerarea naturală a organismului. Mai mult, corpul uman se detoxifică pe timp de noapte. Din acest motiv, este esențial să bem ceaiul de păpădie noaptea, astfel încât să obținem rezultatele dorite.

Astfel, organismul se va obișnui mai ușor cu această băutură și își va regla abilitatea de a se detoxifica. Drept consecință, eczema cauzată de inflamații va fi redusă.

Când nu este bine să bei ceai de păpădie?

Evită să bei ceai de păpădie în următoarele situații:

Ai pietre la rinichi

Persoanele cu pietre la rinichi nu trebuie să consume ceai de păpădie

Frunzele de păpădie sunt bogate în oxalați. Această substanță duce la formarea calculilor renali. Dacă ești predispus la apariția acestei probleme de sănătate, evită păpădia și remediile bazate pe această plantă.

Suferi de arsuri la stomac

Păpădia stimulează sucurile gastrice, un efect nociv dacă suferi de hiperaciditate gastrică sau arsuri la stomac.

Suferi de ulcer gastric

Nu în ultimul rând, evită ceaiul de păpădie dacă suferi de ulcer gastric. Motivul este, din nou, stimularea producerii de sucuri gastrice.

De asemenea, reține că păpădia nu trebuie combinată cu anumite medicamente, inclusiv cu cele pe bază de litiu și antibioticele. Cel mai bine este să consulți un medic înainte de a începe să bei ceai de păpădie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García-Navarro, X.; Corella, F.; Roé, E.; Dalmau, J. y Puig, Ll. (2006). “Dishidrosis”, Farmacia Profesional, 20 (4): 70-72.
  • Paulsen, E. (2010). “Dandelion Juice in the Treatment of Dyshidrotic Hand Eczema” (En fase de ensayo, en el Hospital Universitario de Odense, Dinamarca). En https://clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT00442091. Recuperado el 28/12/2018.
  • Ulubelen, A.; Miski, M.; Neuman, P., and Mabry, T. J. (1979). “Flavonoids of Salvia tomentosa (Labiatae)”, Journal of Natural Products, 42 (4): 261-263.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.