Bakuchiol: are „retinolul vegetal” o mulțime de beneficii?
 

Bakuchiol: este „retinolul vegetal” la fel de bun cum se spune?

Aflați ce este ingredientul bakuchiol și cum vă poate ajuta! Acest compus natural este o alternativă excelentă la retinoizii obișnuiți.
Bakuchiol: este „retinolul vegetal” la fel de bun cum se spune?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 26 iunie, 2023

Bakuchiol este un compus natural, numit și retinol vegetal, cu numeroase beneficii la nivelul pielii. Are proprietăți antioxidante, dar nu și efectele adverse ale retinolului. Nu provoacă iritații, roșeață sau usturime.

Dacă doriți să aflați mai multe despre originea sa și modul se folosește, citiți mai departe pentru a afla toate detaliile!

Ce este bakuchiol și ce beneficii are?

Bakuchiol este un compus natural care este extras din semințele și frunzele de Psoralea corylifolia sau babchi, o plantă originară din India, care este populară în medicina ayurvedică și chineză. Potrivit referințelor experților, această plantă a fost folosită pentru a trata afecțiuni ale pielii, cum ar fi lepra, psoriazisul, leucodermia, vitiligo și alopecia, printre altele.

Cercetările publicate în revista Natural Product Research evidențiază proprietățile hepatoprotectoare, cardioprotectoare și antidepresive ale plantei. Mai exact, articolele de specialitate precizează că această monoterpenă fenolică are proprietăți antioxidante remarcabile grație inhibării procesului de stres oxidativ la nivelul pielii.

De asemenea, bakuchiol este un antimicrobian puternic, ceea ce l-a făcut protagonistul diferitelor produse anti-îmbătrânire vândute în farmacii și magazinele de cosmetice. Acțiunea sa poate fi un substitut pentru retinol.

Bakuchiol stimulează reînnoirea celulară, crește densitatea pielii și este un aliat important atunci când vine vorba de îmbunătățirea aspectului petelor.

Este retinolul vegetal la fel de bun cum se spune?

Un studiu publicat în British Journal of Dermatology a evaluat proprietățile bakuchiolului în comparație cu cele ale retinolului și rezultatele au fost uimitoare. Retinolul vegetal a avut aceleași rezultate atunci când a fost vorba de îmbunătățirea aspectului ridurilor și hiperpigmentării.

În plus, participanții la studiile clinice care au folosit bakuchiol au raportat mai puține înțepături și descuamări, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat cu cei care au folosit retinol. Retinolul generează mâncărime și roșeață.

Ce tipuri de piele pot profita de bakuchiol?

Bakuchiol poate fi folosit de toate tipurile de piele: uscată, grasă, mixtă sau sensibilă. Cu toate acestea, ar putea fi mai benefic pentru pielea delicată, care este mult mai afectată de efectele secundare ale retinolului.

De asemenea, deoarece nu provoacă fotosensibilitate, acest compus poate fi aplicat dimineața și combinat cu alte produse, cum ar fi vitamina C, serurile și cremele. Desigur, nu trebuie amestecat cu acizi exfolianți, deoarece suprastimularea poate provoca reacții adverse.

Persoanele cu piele slăbită și riduri de expresie marcate pot folosi bakuchiol. Studiile științifice indică faptul că și persoanele care suferă de acnee pot folosi o cremă cu retinol vegetal în concentrație de 0,5%. Retinolul vegetal va ajuta la reducerea inflamației și a petelor cauzate de coșuri.

Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă o doză topică de 0,5-2%. Cercetările au dezvăluit rezultate excelente atunci produsul a fost aplicat de două ori pe zi.

Efecte secundare importante

Deși am menționat studii care indică faptul că efectele adverse ale bakuchiolului sunt minime, este necesar să înțelegeți că fiecare tip de piele poate reacționa diferit. De exemplu, anumiți pacienți au raportat iritații.

Prin urmare, se recomandă să începeți cu o cantitate moderată. Aplicați produsul o dată pe săptămână și evaluați impactul acestuia. Apoi, măriți frecvența aplicării în funcție de nevoi și rezultate.

Nu în ultimul rând, deși există experți în dermatologie care susțin faptul că utilizarea de bakuchiol la femeile însărcinate este sigură, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a afirmat că retinoizii nu sunt siguri pentru făt. Cel mai bine este să consultați medicul curant pentru a vă asigura că nu există efecte adverse.

Ați profitat deja de numeroasele beneficii oferite de bakuchiol?

Bakuchiol este supranumit pe bună dreptate retinolul vegetal. Acest compus a devenit o alternativă pentru pielea foarte sensibilă, deoarece efectele sale adverse sunt minime în comparație cu retinolul tradițional.

În plus, beneficiile sale depășesc aspectul cosmetic. În acest moment, este o opțiune sigură de completare a tratamentelor pentru acnee, psoriazis și vitiligo.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.