Maskne sau acneea din cauza măștii: cum se previne și tratează?
 

Maskne sau acneea din cauza măștii: cum se previne și tratează?

Sensibilitatea pielii, iritația și coșurile sunt câteva dintre consecințele purtării măștii. Vă explicăm cauza acestei afecțiuni dermatologice și cum să o preveniți!
Maskne sau acneea din cauza măștii: cum se previne și tratează?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 mai, 2023

Utilizarea prelungită a măștii poate provoca acnee. Această afecțiune a pielii prezintă focare pe obraji, nas și bărbie. Problema se agravează odată cu excesul de umiditate și temperaturile ridicate. Cum se previne și tratează maskne sau acneea din cauza măștii?

Încă de la începutul pandemiei de COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sugerat utilizarea măștii în timpul interacțiunii cu alte persoane, ca măsură preventivă. Pe măsură ce vârfurile focarului s-au diminuat, multe țări au eliminat obligativitatea purtării măștii.

Ce este maskne sau acneea din cauza măștii?

Utilizarea continuă a măștilor faciale este un declanșator al acneei. Revista Offarm o definește ca fiind o afecțiune inflamatorie cronică a unităților pilosebacee ale pielii, care duce la formarea de comedoane, pustule și papule.

Conceptul s-a născut din combinarea termenilor mask („mască” în engleză) și acnee. Termenul definește impuritățile acumulate în piele după folosirea măștilor. Maskne este mai frecventă în cazul pielii fragile, cu istoric de acnee și cu tendință de îngrășare.

Situația se înrăutățește când petrecem mult timp fără schimbarea măștilor, când nu le spălăm pe cele din pânză și când purtăm machiaj. Aceste elemente favorizează umiditatea excesivă și dezvoltarea bacteriilor.

În plus, porii pot fi iritați prin frecarea între țesătura măștii și piele, crescând șansele de apariție a micilor crăpături pe față. Acest lucru slăbește bariera pielii.

Femeie afectată de acneea din cauza măștii
Folosirea măști, combinată cu umiditatea din mediu, poate duce la acnee localizată pe bărbie.

Maskne sau acneea din cauza măștii: simptome

Fața acoperită pe perioade lungi de timp nu primește suficient aer și generează mai multă grăsime, puncte negre și pete. În plus, folosire măștii crește pH-ul pielii și îi modifică temperatura.

Acneea din cauză măștii înseamnă coșuri, roșeață și uscăciune. Zonele de erupție cutanată sunt situate în centrul feței și la nivelul maxilarului. Există și alte afecțiuni dermatologice legate de maskne:

  • Eczema: Clinica Universității din Navarra o definește ca fiind un proces ce generează descuamare și mâncărime. Utilizarea măștilor este legată de eczema de contact.
  • Foliculita: Middlesex Health vorbește despre inflamația foliculilor de păr cauzată de o infecție bacteriană sau fungică. Simptomele sunt coșuri cu cap alb sau mici umflături roșii, capabile să se transforme în ulcere solzoase.
  • Dermatita seboreică: revista Cosmetic, Medical and Surgical Dermatology expune această boală de piele ca un proces eritematos, inflamator, cu evoluție cronică. Legătura sa cu măștile are de-a face cu modificarea pH-ului pielii și creșterea secreției de sebum.

Recomandări pentru a evita acneea din cauza măștii

Acneea este enervantă și uneori dureroasă, mai ales din cauza frecării cu masca și disconfortului produs de transpirație, pe lângă influența pe care leziunile feței o au asupra sănătății emoționale.

Clinica Mayo subliniază faptul că unii pacienți cu acnee au nevoie de strategii de adaptare și sprijin, deoarece diagnosticul poate declanșa anxietate, poate afecta relațiile sociale și poate scădea stima de sine.

Când vine vorba de maskne, prevenția răspunde recomandărilor de bază, cum ar fi spălarea mâinilor înainte de a vă atinge fața, alegerea cremelor ușoare și a gelurilor pentru a proteja pielea și aplicarea unor plasturi pentru coșuri pentru ca masca să nu le agraveze. Alte sfaturi sunt următoarele:

Schimbarea măștii zilnic

Nu prelungiți durata de viață a măștii mai mult decât ar trebui.

Purtați măști noi sau proaspăt spălate și respectați instrucțiunile de schimbare, conform materialului de fabricație. Măștile de unică folosință nu sunt reutilizabile.

În ceea ce privește igienizarea acestor elemente de protecție, buletinul de știri al Națiunilor Unite sugerează spălarea zilnică cu detergent sau săpun și apă fierbinte a măștilor din pânză.

Curățarea feței

Fața are nevoie de minim două spălări zilnice, dimineața și seara. Folosiți produse cosmetice ușoare pentru îndepărtarea murdăriei, întărirea barierei pielii și echilibrarea pH-ului.

Gelurile fără săpun, cu ingrediente naturale, (portocale, ulei de arbore de ceai și extracte de mandarină) sunt cele mai bune opțiuni. Clătiți-vă întotdeauna cu apă călduță.

De asemenea, creați-vă o rutină completă de curățare profundă o dată pe săptămână, care să includă exfoliere cu beta hidroxiacizi (BAH). Curățarea profundă a feței elimină excesul de sebum și reduce aspectul coșurilor.

Hidratarea

Întrebați medicul dermatolog despre o cremă hidratantă non-comedogenică, fără parfum, cu componente care reglează secreția de sebum.

O opțiune o reprezintă cremele cu acid hialuronic, deoarece refac nivelul de hidratare și întăresc pielea. Loțiunile cu ceramide echilibrează stabilitatea și capacitatea funcțională a barierei lipidice.

Aplicați produsul de hidratare cu jumătate de oră înainte de a vă pune masca, pentru ca pielea să absoarbă bine substanța.

Machiajul ușor

Machiajul este unul dintre cei mai mari dușmani ai acneei cauzate de mască. Este adevărat că acesta camuflează imperfecțiunile, dar, dacă pielea este slăbită, aplicarea machiajului nu face decât să înrăutățească situația.

Cel mai bine este să evitați machiajul intens. Dacă este posibil, eliminați machiajul până când pielea se vindecă.

Uscarea coșurilor și prevenirea cicatricilor

Pe coșurile foarte inflamate, este indicat să aplicați seruri cu acid salicili c sau niacinamide. Ele contribuie la reducerea umflăturii și roșeții. Nu stoarceți coșurile!

Tânără care observă acneea din cauza măștii
Nu stoarceți coșurile. Acest lucru ar putea provoca o cicatrice.

Protecția solară

Un sfat esențial pentru a avea grijă de pielea feței este protecția solară zilnică. Alegeți cremele solare non-comedogenice.

Ce tip de mască puteți folosit pentru a preveni acneea?

Nu există o mască specială care să prevină acneea. Luați în considerare factori precum tipul de piele, materialul din care este făcută masca și caracterul hipoalergenic.

Bumbacul și mătasea sunt materiale recomandate pentru pielea sensibilă.

Măștile trebuie să se adapteze feței fără să se onduleze prea mult. Dacă observați o reacție ciudată, nu ezitați să schimbați tipul măștii.

Institutul Național de Sănătate din Peru recomandă atenție la durata de viață a măștilor, evaluând starea în care se găsesc și aruncându-le din cauza murdăriei, ruperii sau mirosului urât.

Acneea din cauza măștii necesită consult medical

Dacă focarul de acnee persistă după folosirea măștii, în loc să vă aventurați cu remedii casnice sau să ascundeți coșurile sub machiaj, este indicat să mergeți la medicul dermatolog. Specialistul vă va prescrie un tratament în funcție de gravitatea diagnosticului.

Tratamentele prescrise includ adesea creme cu acid salicilic, peroxid de benzoil, retinoizi sau tretinoin. Dacă situația este complicată, medicul poate prescrie antibiotice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.