Cum să folosești vitamina A sau retinolul pentru a combate acneea
 

Cum să folosești vitamina A sau retinolul pentru a combate acneea

Acneea este o problemă care uneori pare să nu aibă soluție. Cu toate acestea, avem un mare aliat: vitamina A sau retinolul.
Cum să folosești vitamina A sau retinolul pentru a combate acneea
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Există diferite moduri în care putem folosi vitamina A sau retinolul pentru a combate acneea. Există opțiuni pentru utilizare locală, suplimente și diverse alimente. Este oportun să subliniem că acest nutrient are proprietăți antioxidante, așadar poate proteja împotriva efectelor radicalilor liberi. În plus, oferă beneficii pentru vedere și regenerarea celulelor pielii, printre altele.

Există câteva măsuri de precauție pe care trebuie să le luăm în ceea ce privește consumul de suplimente de vitamina A. Deci, cel mai bine este să consultați un medic.

Tipuri și surse de vitamina A

Vitamina A este o substanță solubilă în grăsimi. Ca și altele, este esențială pentru organism. Este crucială în ceea ce privește reproducerea celulară, sistemul imunitar, vederea și pielea.

Deși un singur termen este folosit pentru acest nutrient, mai multe substanțe sunt folosite sub denumirea de „vitamina A”:

  • Retinoizi (retinină, acid retinoic, retinol): sunt vitamina A preformată. Constituie o formă de depozitare a substanței.
  • Carotenoide (cum ar fi beta-caroten): sunt un alt tip de provitamină. Dar, spre deosebire de cele anterioare, organismul trebuie să le metabolizeze.

Proprietăți și beneficii

Vitamina A ajută la îndeplinirea diferitelor funcții în organism. După cum am menționat deja, rolul său în funcționarea vederii este decisiv. Însă, acesta nu este singurul:

  • Ajută la menținerea sănătății pielii.
  • Poate contribui la prevenirea bolilor de inimă.
  • Participă la unirea proteinelor de transcripție a materialului genetic.
  • Îmbunătățește funcția imunitară, contribuind la maturarea celulelor T.
  • Are proprietăți antioxidante, așadar protejează împotriva efectelor radicalilor liberi. În acest sens, studiile clarifică faptul că retinoizii pot fi utili în prevenirea transformărilor maligne ale celulelor.

Pe lângă faptul că ajută la combaterea acneei, există și alte beneficii ale utilizării vitaminei A sau retinolului pe piele, cum ar fi următoarele:

  • Previne îmbătrânirea prematură și reduce ridurile și liniile fine.
  • Potrivit unui studiu, retinolul topic ajută la creșterea nivelului de colagen, proteina esențială în structura pielii.
Alimente care conțin retinolul pentru a combate acneea

Ce se întâmplă dacă există deficit de vitamina A?

Deficitul de vitamina A cauzează diverse probleme. De exemplu, la bebeluși poate duce la tulburări de creștere și o susceptibilitate crescută la infecții. Lipsa de vitamina A afectează funcția imunitară.

Lipsa vitaminei A este legată și de patologii și tulburări oculare, cum ar fi xeroftalmia sau conjunctivita sicca, precum și degenerescența maculară legată de vârstă. Cercetările indică faptul că deficiența de retinoizi este considerată unul dintre principalii factori care cauzează orbirea la copii.

Deficitul său se manifestă și la nivelul pielii prin probleme precum hiperkeratoza și keratoza pilară. Apare și hipoplazia smalțului dentar. Aceasta are ca rezultat pierderea dinților.

Vitamina A sau retinolul pentru a combate acneea

Există mai multe moduri de a folosi vitamina A sau retinolul pentru a combate acneea. Practic, ceea ce puteți face este să consumați alimente cu vitamina A sau suplimente sau să o aplicați pe piele.

Dietă

În ceea ce privește alimentele bogate în vitamina A, carotenoizii se găsesc în fructe și legume, în special în cele care sunt verzi, portocalii sau galbene. Avem la dispoziție următoarele:

Carnea roșie (în special ficatul), peștele și produsele lactate sunt o sursă de retinoizi. O dietă care include următoarele produse poate aduce beneficii pielii predispuse la acnee:

  • Ficat de vițel
  • Somon
  • Lapte
  • Brânză
  • Ton

Suplimente orale

Suplimentele orale de vitamina A sunt recomandate persoanelor cu niveluri scăzute ale acestui nutrient din cauza deficiențelor alimentare sau problemelor care afectează absorbția grăsimilor, cum ar fi pancreatita. Suplimentele sunt considerate o opțiune și în tratamentul bolilor oculare sau al rujeolei.

Doza zilnică recomandată este de 900 micrograme pentru bărbați și 700 micrograme pentru femeile adulte.

Cu toate acestea, se spune că suplimentele pot să nu ofere aceleași beneficii ca vitamina A pe care organismul o obține în mod natural din alimente.

În ceea ce privește acneea, cercetările recente concluzionează faptul că suplimentele orale pot fi eficiente în tratarea acestei probleme, deși studiul menționat a fost efectuat pe un eșantion mic.

Utilizare topică

Forma topică este considerată a fi cea mai eficientă opțiune de utilizare a vitaminei A sau retinolului pentru combaterea acneei.

Retinolul topic poate ajuta la tratarea și prevenirea leziunilor inflamatorii ale acneei, stimulând în același timp reînnoirea celulelor pielii. Studiile efectuate pe acest subiect confirmă eficacitatea acesteia. De exemplu, o analiză din 2012 a constatat că retinolul, chiar și la concentrații de 0,25%, poate oferi beneficii fără efecte secundare.

Între timp, un studiu clinic a examinat eficacitatea a două tipuri diferite de retinoizi topici. Participanții le-au folosit pe ambele sub formă de produs gel timp de 12 săptămâni. Ambele au fost eficiente, cu o reducere de 61% (adapalen) si 57% (tazaroten) a prezenței acneei.

Persoană care folosește retinolul pentru a combate acneea

Riscuri, efecte secundare și contraindicații

Din alimente, organismul absoarbe cantitatea de vitamina A de care are nevoie. Cu toate acestea, când vine vorba de suplimente, pot exista excese.

Deși unii oameni necesită doze suplimentare pentru tratamentul unor boli, atunci când acestea sunt mai mari decât ceea ce poate absorbi organismul, pot apărea diferite simptome și afecțiuni:

  • Vertij și amețeală
  • Durere de cap
  • Vedere încețoșată
  • Leziuni hepatice
  • Dureri articulare
  • Greață, vărsături și diaree
  • Iritații, roșeață și descuamarea pielii (posibil din cauza hipersensibilității solare)
În timpul sarcinii, excesul poate cauza probleme la naștere.

Suplimentele de vitamina A pot interacționa cu unele medicamente, inclusiv anticoagulante, medicamente pentru slăbire precum Xenical® și cele cu caracteristici hepatotoxice.

Prin urmare, suplimentele de vitamina A nu trebuie luate pentru combaterea acneei fără a consulta medicul. Trebuie să vă asigurați că nu interferează cu un alt medicament sau supliment.

Retinolul pentru a combate acneea

O recomandare importantă este să utilizați vitamina A la nivel local treptat. Începeți cu produse cu concentrație scăzută, astfel încât să-i permiteți pielii să se obișnuiască.

De asemenea, aveți răbdare, deoarece poate dura ceva timp pentru a începe să vedeți rezultatele. Vorbim de luni de zile. Este indicat să nu disperați și să nu plănuiți să creșteți dozele brusc.

Desigur, dacă luați în considerare vitamina A sau retinolul pentru combaterea acneei sau vă gândiți să treceți la un produs cu concentrație mai mare, cel mai bine este să consultați un dermatolog.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Benítez Cruz S, Gómez Candela C, Ruiz Martín M, Cos Blanco A. Úlcera corneal bilateral como consecuencia de malnutrición calóricoprotéica y déficit de vitamina A en un paciente con alcoholismo crónico, pancreatitis crónica y colecistostomía. Nutr. Hosp. 2005; 20(4): 308-310.
  • Disalvo L, Varea A, Matamoros N, et al. Deficiencia de vitamina A y factores asociados en niños preescolares de la periferia de la ciudad de La Plata, Buenos Aires. Arch. argent. pediatr.  2019;  117(1): 19-25.
  • Kong R, Cui Y, Fisher G, et al. A comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin. J Cosmet Dermatol. 2016; 15: 49-57.
  • Kotori M. Low-dose Vitamin “A” Tablets-treatment of Acne Vulgaris. Med Arch. 2015; 69(1): 28-30.
  • Peres P, De Paula T, Da Silva R, Coelho H. A atuação da vitamina A e carotenóides na hepatocarcinogênese. Rev. Bras. Cancerol. 2003; 49(2):113-120.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.