Caracteristici și utilizări ale medicamentului Acitretin
Acitretinul este un medicament care aparține grupului de retinoizi sau derivați ai vitaminei A. Acesta este de mare ajutor în tratarea problemelor care îngroașă pielea și îi conferă un aspect solzos. În acest articol, vom discuta despre principalele caracteristici și utilizări ale medicamentului Acitretin.
Acest medicament funcționează prin inhibarea supraaglomerării celulare și keratinizării pielii. Keratinizarea este un proces prin care celulele pielii se îngroașă din cauza depunerii de proteine.
Utilizări ale medicamentului Acitretin
Acitretinul este utilizat în tratamentul formelor severe și extinse ale afecțiunilor pielii. Psoriazisul este una dintre aceste afecțiuni generalizate. De asemenea, Acitretinul este util în tratamentul ihtiozei. Aceasta este o afecțiune a pielii în care cheratina se depune în celule și le întărește, așa cum se întâmplă cu unghiile și părul.
Trebuie să iei acest medicament doar sub supraveghere medicală, de preferință după un consult dermatologic. Dermatologul este specialistul care are mai multă experiență în tratamentul cu retinoizi sistemici.
Îți recomandăm:
Mod de administrare
Trebuie să iei Acitretin cu alimente sau lapte. În ceea ce privește doza, aceasta variază de la pacient la pacient. Trebuie să urmezi întotdeauna indicațiile medicului specialist
Doza inițială obișnuită pentru adulți și vârstnici este de 25 sau 30 mg o dată pe zi. Cu toate acestea, după 2-4 săptămâni, este posibil ca medicul să modifice doza în funcție de eficacitatea tratamentului și posibilele efecte secundare apărute.
În orice caz, doza maximă este de 75 mg pe zi, iar tratamentul va dura maximum trei luni. Tratamentul poate continua dacă specialistul consideră că este necesar.
Nu încerca să compensezi doza zilnică dacă uiți să iei o pastilă. Ia următoarea doză cât mai curând posibil. Însă nu dubla niciodată doza prescrisă. Dacă vrei să întrerupi tratamentul, trebuie să consulți mai întâi medicul.
Efecte secundare
La fel ca toate medicamentele, Acitretin poate duce și la reacții adverse. De obicei, acestea sunt legate de doză. Cu cât doza zilnică este mai mare, cu atât riscul de efecte secundare este mai mare.
Majoritatea reacțiilor adverse apar atunci când începi tratamentul sau îl întrerupi brusc. Cele mai frecvente efecte adverse sunt pielea, mucoasele și buzele uscate. În plus, pot exista și alte efecte nedorite, cum ar fi:
- Modificări ale ritmului de creștere și ale texturii părului
- Inflamarea gingiilor și a mucoasei bucale
- Bășici și crăpături ale pielii
- Schimbări de culoare a părului și a pielii
- Tulburări de vedere, cum ar fi ochii uscați, vederea încețoșată, vederea slabă pe timp de noapte și intoleranța la lentilele de contact
În alte cazuri, pe lângă uscăciunea membranelor mucoase, apare și exfolierea pielii. Exfolierea poate apărea mai ales pe palmele mâinilor și tălpile picioarelor.
Un procent mai mic de pacienți au prezentat reacții adverse grave, cum ar fi hemoragiile. Aceștia au avut, de asemenea, piele solzoasă și o subțiere a pielii sănătoase, cu sensibilitate crescută.
După încheierea tratamentului de lungă durată cu Acitretin, pot exista modificări osoase, cum ar fi subțierea oaselor sau reducerea densității osoase – osteoporoza.
Citește mai mult:
Contraindicațiile medicamentului Acitretin
Nu ar trebui să utilizezi Acitretin în următoarele situații:
- Dacă ești gravidă sau ai putea rămâne gravidă în timpul tratamentului sau în următorii 3 ani
- Dacă ai o insuficiență hepatică, renală sau coronariană
- Dacă ai alergie la Acitretin sau la orice derivat al retinolului
- Dacă ești supus unui tratament cu tetraciclină
Trebuie să știi și să reții faptul că Acitretin este extrem de teratogen. Acesta poate declanșa malformații fetale la femeile însărcinate tratate cu acest medicament. Malformațiile tipice produse de Acitretin includ:
- Deteriorarea sistemului nervos central
- Probleme cardiace și vase de sânge dilatate
- Deformări la nivelul craniului, al feței și al scheletului
- Probleme la nivelul timusului
Proporția de malformații este mare, chiar și atunci când femeie însărcinată se tratează cu Acitretin doar pentru o perioadă scurtă de timp. Malformațiile pot apărea, de asemenea, dacă sarcina apare în cei 3 ani de la încheierea tratamentului.
Concluzie
Ar trebui să utilizezi întotdeauna Acitretin sub supraveghere medicală și să fii deosebit de atentă dacă ești femeie. Nu lua acest medicament dacă ești gravidă sau intenționezi să rămâi gravidă în următorii 3 ani. După cum am spus mai sus, acest medicament duce la malformații fetale majore.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Carretero, G., Ribera, M., Belinchón, I., Carrascosa, J. M., Puig, L., Ferrandiz, C., … Moreno, J. C. (2013). Acitretina: guía de uso en psoriasis. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2013.01.003
-
Höpker, L. M., Ribeiro, C. G., Oliveira, L. M., & Moreira, A. T. R. (2011). Ichthyosis follicularis, alopecia and photophobia syndrome (IFAP): Report of the first case with ocular and cutaneous manifestations in Brazil with a favorable response to treatment. Arquivos Brasileiros de Oftalmologia. https://doi.org/10.1590/S0004-27492011000100013
-
Medina, S., & Ledo, A. (1992). RETINOIDES. Monografias de Dermatologia.