Utilizările medicamentului etoricoxib (Arcoxia) - Doza de Sănătate
 

Utilizările medicamentului etoricoxib (Arcoxia)

Etoricoxibul ajută la ameliorarea durerilor și a inflamațiilor articulare. Este utilizat în tratamentul artrozei, al artritei reumatoide, al spondilitei anchilozante și al gutei. Află tot ce trebuie să știi despre Arcoxia în rândurile de mai jos!
Utilizările medicamentului etoricoxib (Arcoxia)
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Etoricoxib aparține unui grup de medicamente numite inhibitori selectivi ai enzimei COX-2. Acesta aparține grupului AINS, care inhibă sinteza de prostaglandine. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile despre utilizările medicamentului etoricoxib (Arcoxia)!

Sinteza prostaglandinelor are loc prin inhibarea selectivă a COX-2, care este responsabilă de efectele analgezice și antiinflamatorii. Etoricoxib se prezintă sub formă de tablete pentru administrare orală.

Utilizările medicamentului etoricoxib (Arcoxia)

Medicamentul Arcoxia folosit pentru artroză
Etoricoxib este un medicament antiinflamator folosit în tratamentul afecțiunilor precum osteoartrita, guta și artrita reumatoidă.

Etoricoxib ajută la reducerea durerilor și a inflamațiilor articulare. Este eficient în tratamentul osteoartritei, al artritei reumatoide, al spondilitei anchilozante și al gutei. În plus, etoricoxib este utilizat și în tratamentul pe termen scurt al durerii moderate după intervențiile dentare.

Mai jos, vom enumera o serie de afecțiuni ce pot fi tratate cu etoricoxib (Arcoxia):

  • Osteoartrita este o afecțiune a articulațiilor. Aceasta provoacă o distrugere treptată a cartilajului care amortizează capetele oaselor. Aceasta duce la inflamație, durere și rigiditate și provoacă dizabilități.
  • Artrita reumatoidă produce durere, rigiditate, inflamație și pierderea progresivă a mobilității articulațiilor afectate. De asemenea, provoacă inflamații și în alte zone ale corpului.
  • Spondilita anchilozantă este o boală inflamatorie a coloanei vertebrale și a articulațiilor.
  • Guta este o afecțiune bruscă și recurentă. Se manifestă ca o inflamație foarte dureroasă și roșeață la nivelul articulațiilor. Depozitele de cristale minerale din articulații provoacă gută.

Administrarea de etoricoxib (Arcoxia)

Respectă întotdeauna instrucțiunile medicului specialist atunci când iei Arcoxia. Este foarte important să folosești cea mai mică doză care poate să amelioreze durerea. Etoricoxibul poate fi luat cu sau fără alimente, deși efectul apare mai rapid dacă este luat separat de mâncare.

Nu trebuie să iei etoricoxib mai mult decât este necesar, deoarece îți poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, în special după un tratament prelungit în doze mari.

În cazul acestui medicament, există diferite concentrații disponibile și, în funcție de boală, doza recomandată este diferită. Respectă foarte atent recomandările de mai jos:

  • Osteoartrită: doza recomandata este de 30 mg o dată pe zi, maxim 60 mg o dată pe zi dacă este necesar.
  • Artrită reumatoidă: se recomandă 60 mg o dată pe zi. Doza poate fi crescută la maximum 90 mg dacă este necesar.
  • Spondilită anchilozantă: doza este de 60 mg o dată pe zi, putând crește până la maxim 90 mg pe zi.
  • Gută: doza recomandată este de 120 mg o dată pe zi. Medicamentul trebuie utilizat numai în perioada de durere acută și timp de maxim 8 zile.
  • Durere postoperatorie după intervenții stomatologice: doza recomandată este de 90 mg o dată pe zi, timp de maximum 3 zile.

Notă: Dacă uiți să iei o doză, ia doza corespunzătoare a doua zi la ora obișnuită.

Medic discutând despre utilizările medicamentului etoricoxib
Doza de etoricoxib poate varia în funcție de boală. Cu toate acestea, este mai bine să iei cea mai mică doză posibilă din cauza riscului de reacții adverse.

Ce măsuri de precauție trebuie să ai în vedere?

La persoanele peste 65 de ani, nu este necesară modificarea dozelor recomandate. În schimb, la persoanele cu probleme hepatice, este important să se țină seama de gravitatea bolii.

Dacă ai boli hepatice ușoare, nu ar trebui să iei mai mult de 60 mg de Arcoxia pe zi. Cu toate acestea, dacă este vorba despre o boală hepatică moderată, nu ar trebui să iei mai mult de 30 mg pe zi.

Efecte secundare

Acum că am stabilit care sunt utilizările medicamentului etoricoxib, vom enumera și efectele sale secundare.

La fel ca toate medicamentele, și Arcoxia poate provoca reacții adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele. Frecvența posibilelor efecte secundare este următoarea:

  • Foarte frecvente: dureri de stomac.
  • Frecvente: retenție de lichide, amețeli, cefalee, palpitații, aritmii, creșterea tensiunii arteriale și tulburări intestinale și gastrice. De asemenea, pot apărea modificări ale testelor de sânge legate de ficat, vânătăi, slăbiciune și ulcere bucale.
  • Mai puțin frecvente: incluzând, dar fără a se limita la, infecții urinare, probleme renale, gastroenterită, apetit crescut sau scăzut, anxietate, depresie, somnolență și probleme cardiace.
  • Rare: angioedem și reacții anafilactice, inclusiv șoc. De asemenea, pot apărea hepatită, îngălbenirea pielii și a ochilor (icter), confuzie și reacții cutanate severe.

Trebuie să încetezi să iei acest medicament și să consultați imediat medicul dacă observi semne ale unei reacții alergice sau te confrunți cu simptome precum senzația de sufocare, edem al gleznelor, icter sau dureri puternice de stomac.

Concluzie

Experții au ajuns la concluzia că etoricoxibul nu este mai eficient decât restul medicamentelor din clasa AINS în ameliorarea simptomelor bolilor precum osteoartrita, artrita reumatoidă și guta acută. Mai mult, acesta a fost asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială. Prin urmare, nu uita să consulți medicul sau farmacistul cu privire la orice întrebări ai putea avea despre etoricoxib.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cannon, C. P., Curtis, S. P., FitzGerald, G. A., Krum, H., Kaur, A., Bolognese, J. A., … Laine, L. (2006). Cardiovascular outcomes with etoricoxib and diclofenac in patients with osteoarthritis and rheumatoid arthritis in the Multinational Etoricoxib and Diclofenac Arthritis Long-term (MEDAL) programme: a randomised comparison. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(06)69666-9
  • Bingham, C. O., Sebba, A. I., Rubin, B. R., Ruoff, G. E., Kremer, J., Bird, S., … Tershakovec, A. M. (2007). Efficacy and safety of etoricoxib 30 mg and celecoxib 200 mg in the treatment of osteoarthritis in two identically designed, randomized, placebo-controlled, non-inferiority studies. Rheumatology. https://doi.org/10.1093/rheumatology/kel296
  • Clarke, R., Derry, S., & Moore, R. A. (2014). Single dose oral etoricoxib for acute postoperative pain in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004309.pub4
  • Brooks P, Kubler P. Etoricoxib for arthritis and pain management. Ther Clin Risk Manag. 2006;2(1):45–57.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.