Osteoartrita coloanei vertebrale: simptome și tratament - Doza de Sănătate
 

Osteoartrita coloanei vertebrale: simptome și tratament

Adulții trecuți de o anumită vârstă vor prezenta simptome ale degradării discurilor intervertebrale. În articolul de azi, îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre diagnosticarea și tratarea osteoartritei coloanei vertebrale.
Osteoartrita coloanei vertebrale: simptome și tratament
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Osteoartrita coloanei vertebrale constă în degradarea unei părți a discurilor intervertebrale numite nucleus pulposus. Din cauza acesteia, discurile intervertebrale își pierd grosimea și densitatea. La baza problemei stă uzura.

Evoluția osteoartritei coloanei vertebrale

Când suntem tineri, discurile intervertebrale sunt groase și au o consistență gelatinoasă. Însă, odată cu trecerea anilor, ele se deshidratează și scad în înălțime în urma modificării compoziției structurii nucleus pulposus.

Primele semne ale osteoartritei coloanei vertebrale pot fi văzute pe radiografii încă de la vârsta de 30-40 de ani. Această problemă începe să se facă resimțită la un anumit nivel al coloanei și poate cauza durere.

Capacitatea discurilor intervertebrale de absorbție a șocurilor scade când acestea se uzează. Vertebrele trebuie să susțină mai multă greutate și țesutul osos crește, ceea ce duce la formarea osteofitelor (numite și pinteni osoși), care pot lipi vertebrele alăturate.

Osteofitele cauzează probleme doar dacă produc stenoză spinală sau comprimă nervii. Acest proces și modul în care progresează sunt influențate de factori genetici, nutriționali, traumatici și mecanici.

80% din populație experimentează o durere de spate la un moment dat și toți adulții trecuți de o anumită vârstă prezintă simptome ale degradării discurilor intervertebrale.

Factori de risc pentru osteoartrita coloanei vertebrale

Mai multe studii științifice au demonstrat că:

 • Supraponderalitatea nu accelerează degradarea discurilor intervertebrale. Din contră, o creștere progresivă a greutății corporale de până la 11,8 kilograme poate încetini procesul. Însă specialiștii nu știu deocamdată care este efectul unui câștig în greutate mai mare.
 • Fumatul are un impact negativ asupra coloanei vertebrale.
 • Căratul de obiecte grele are un impact minim asupra degenerării.
 • Moștenirea genetică reprezintă factorul principal când vine vorba de degradarea discurilor intervertebrale.

Simptomele osteoartritei coloanei vertebrale

Iată câteva dintre principalele simptome ale osteoartritei coloanei vertebrale:

 • Dureri lombare recurente
 • Rigiditate la nivelul spatelui dimineața (acest simptom se ameliorează pe parcursul zilei și se reduce la mișcare)
 • Dureri lombare care radiază spre fese, coapse și regiunea pelvină
 • Slăbirea picioarelor
 • Dureri cervicale și rigiditate
 • Mobilitate limitată a coloanei vertebrale și incapacitatea de a te apleca sau a merge

Pe măsură ce discurile intervertebrale se uzează, mușchii trebuie să depună din ce în ce mai mult efort pentru a susține coloana vertebrală și a menține un echilibru în timpul mișcării. Dacă mușchii sunt suficient de puternici, iar grupele musculare sunt bine coordonate, aceștia pot suporta efortul excesiv.

Însă cercetătorii nu au găsit nicio corelație între gradul de uzură a discurilor intervertebrale și durerea experimentată. Cu cât musculatura este mai dezvoltată, cu atât relația directă dintre acești factori este mai slabă. Așadar, unii pacienți cu degradare avansată nu experimentează deloc durere deoarece au o musculatură puternică.

Diagnosticarea osteoartritei coloanei vertebrale

Femeie experimentând o durere lombară

Medicii pun diagnosticul de osteoartrită a coloanei vertebrale dacă pacientul prezintă simptome ca durerea, rigiditatea și dificultățile de mișcare. Totodată, specialiștii vor lua în considerare radiografiile în cazul celor care raportează durere și mobilitate redusă la nivelul regiunii lombare. De fapt, majoritatea pacienților vor trebui să se supună unei radiografii.

Tipuri de tratament pentru osteoartrita coloanei vertebrale

Scopul tratamentului este ameliorarea durerii și îmbunătățirea calității vieții pacientului. Există mai multe alternative utile în acest sens, cum ar fi fizioterapia, medicamentele și intervențiile chirurgicale.

Tratamentul medicamentos constă în administrarea de analgezice precum acetaminofenul. Dacă acesta nu dă randament, pacienții îl pot combina cu antiinflamatoare. Pacienții care nu pot lua asemenea medicamente pot opta pentru analgezice opioide ca tramadolul.

Persoanele cu osteoartrită severă riscă să dezvolte complicații neurologice. În aceste cazuri, din cauza compresiei nervilor sau stenozei spinale, se recomandă medicamente ca pregabalinul sau gabapentinul.

Nu în ultimul rând, sfaturile și tratamentele oferite de fizioterapeuți pot fi foarte utile. Simptomele osteoartritei coloanei vertebrale pot fi ameliorate combinând toate opțiunile prezentate anterior.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Wieczorek, M., & Rat, A.-C. (2017). Generalidades sobre la artrosis: epidemiología y factores de riesgo. EMC – Aparato Locomotor. https://doi.org/10.1016/s1286-935x(17)86066-4

 • Gonzalez, F., Mustaf, O., & Antezana, A. (2011). Alteraciones Biomecánicas Articulares en la Obesidad. Gac Med Bol.

 • Miralles Marrero, R. C. (2006). Biomecánica de la artrosis. In DOLOR.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.