Principalele tratamente pentru psoriazis
Modul în care medicii abordează psoriazisul variază de la un pacient la altul. Deoarece această boală poate fi de mai multe feluri, există numeroase tratamente pentru psoriazis. Rolul acestora este să îi amelioreze simptomele, printre care:
- Inflamațiile
- Roșeața
- Cojirea
- Mâncărimile
Principalele tratamente pentru psoriazis sunt:
- Terapiile topice
- Fototerapia și fotochimioterapia
- Medicamentele orale
- Terapiile biologice
În articolul de azi îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre aceste tratamente.
Terapiile topice
Terapiile topice sunt folosite pentru a trata majoritatea cazurilor de psoriazis. Acestea presupun aplicarea externă și localizată de creme și loțiuni. Practic, tratamentul este aplicat direct pe porțiunile de piele afectate de erupție.
Medicamentele topice cele mai utile împotriva psoriazisului sunt:
- Vitamina D sintetică
- Corticosteroizii clasici
- Keratoliticele
- Retinoizii topici
- Gudroanele
Vitamina D sintetică – calcitriol, calcipotriol sau tacalcitol
Când vine vorba de tratarea psoriazisului, cel mai eficient tip de vitamina D sintetică este calcipotriolul. Reacția clinică la aceste produse farmaceutice este mai lentă decât cea la corticosteroizi. Însă, deoarece sunt mai puțin agresive, diferitele tipuri sintetice de vitamina D constituie tratamente pe termen lung utile.
Este indicat să folosești vitamina D sintetică împreună cu un corticosteroid topic. Această combinație este mai eficientă decât aplicarea unui singur produs.
Deși nu sunt la fel de agresive ca alte tratamente, cele 3 tipuri de vitamina D sintetică pot cauza o reacție adversă foarte vizibilă: iritații în regiunea afectată de erupție. Din acest motiv, te sfătuim să eviți expunerea la soare după ce aplici acest produs.
Corticosteroizii clasici
Următorul grup de medicamente pe care îl prezentăm îndepărtează plăcile cauzate de psoriazis și ameliorează inflamațiile. Corticosteroizii se aplică în cantități foarte mici pe regiunile delicate (fața și pliurile pielii).
Inițial, pacientul ar trebui să folosească cele mai puternice tipuri de corticosteroizi, după care va putea continua cu un tratament mai puțin agresiv. Corticosteroizii pot fi combinați și cu alte tratamente pentru psoriazis, cum ar fi vitamina D sintetică.
Trebuie însă să ai mare grijă atunci când folosești aceste medicamente, deoarece corticosteroizii pot cauza reacții adverse atât locale, cât și sistemice. Printre efectele lor negative se numără:
- Subțierea pielii
- Deschiderea la culoare a pielii din cauza inhibării melaninei
- Dermatita rozaceiformă
- Echimozele
Efectele sistemice ale corticosteroizilor sunt mai puțin frecvente, însă foarte severe. Este vorba despre inhibarea axei hipotalamo-hipofizare și declanșarea sindromului Cushing.
Pentru a evita reacțiile adverse, nu aplica corticosteroizi mai des de două ori pe zi. De asemenea, reține faptul că poți experimenta o recidivare după ce întrerupi tratamentul.
Keratoliticele – acidul acetilsalicilic (aspirina)
Folosirea acidului acetilsalicilic ameliorează și elimină plăcile care se cojesc. În plus, acest medicament stimulează reînnoirea țesuturilor și mărește eficiența medicamentelor asociate facilitării absorbției sale. Astfel, acidul acetilsalicilic reprezintă un tratament complementar minunat.
Retinoizii topici
Retinoizii topici sunt analogi sintetici ai vitaminei A. Tazarotenul este singurul retinoid topic util pentru a trata psoriazisul și trebuie combinat cu un tratament pe bază de corticosteroizi.
Din păcate, retinoizii topici irită pielea și nu trebuie aplicați pe față sau pe pliuri. În plus, asemenea tuturor celorlalte tipuri de vitamina A, aceștia sunt fotosensibili și teratogeni. Așadar, gravidele ar trebui să evite retinoizii topici.
Gudroanele
Gudroanele se numără printre cele mai vechi tratamente pentru psoriazis. Acestea sunt preparate pe bază de cărbune și se aplică intermitent pe pliurile pielii. Mulți pacienți sunt deranjați de mirosul gudroanelor și de faptul că acestea pătează ușor hainele.
Un alt dezavantaj al gudroanelor este faptul că sunt fotosensibile. Astfel, evită expunerea la soare după ce aplici acest produs.
Fototerapia și fotochimioterapia, pe lista de tratamente pentru psoriazis
Aceste două tratamente pentru psoriazis sunt folosite atunci când pacientul nu reacționează la terapiile topice. În plus, fototerapia și fotochimioterapia sunt utile atunci când plăcile sunt foarte extinse.
- Fototerapia: Se face cu raze UVB (razele cu spectru larg cele mai eficiente și mai puțin agresive), administrându-se simultan tazaroten, vitamina D sintetică sau tratamente sistemice.
- Fotochimioterapia: Numită și PUVA, constă în expunerea la raze UVA după aplicarea topică sau administrarea unei doze orale de psoraleni, care au un efect fotosensibilizator. Această variantă este recomandată pacienților pentru care razele UVB nu oferă rezultate satisfăcătoare. PUVA este mai eficientă și oferă un efect mai de durată, dar a fost asociată cu dezvoltarea bazaliomului (carcinomul celular) și a melanomului.
Medicamentele orale sintetice
Tratamentele sistemice pentru psoriazis sunt recomandate dacă celelalte terapii nu dau randament. Pacienții vor apela la:
- Imunosupresoare
- Retinoizi
Imunosupresoarele
Cel mai popular imunosupresor pentru combaterea psoriazisului este metotrexatul, util mai ales dacă pacientul trebuie să urmeze un tratament pe termen lung.
Starea pacientului trebuie atent monitorizată, metotrexatul putând cauza reacții adverse severe. De asemenea, femeile care iau acest medicament ar trebui să evite să rămână însărcinate timp de 3 luni de la încheierea tratamentului. Nici pacienții de sex masculin nu ar trebui să încerce să conceapă în această perioadă.
Un alt imunosupresor popular este ciclosporina orală. Aceasta este la fel de eficientă ca metotrexatul, oferind uneori rezultate superioare. Însă ciclosporina are un efect nefrotoxic și cauzează hipertensiune arterială. Din acest motiv, pacienții care o folosesc trebuie atent monitorizați.
Imunosupresoarele sunt indicate doar ca tratament pe termen scurt, intermitent.
Retinoizii
Acitretinul, un analog sintetic al vitaminei A, constituie o alternativă pentru pacienții cu psoriazis pustulos care au un sistem imunitar slăbit și nu pot utiliza imunosupresoare.
Administrarea acestui medicament poate fi combinată cu fototerapie sau fotochimioterapie. Din păcate, acitretinul este mai puțin eficient decât ciclosporina, iar efectul său teratogen persistă până la 2 ani de la întreruperea tratamentului.
Terapiile biologice pentru tratarea psoriazisului
Terapiile biologice sunt recomandate doar pacienților care nu suportă fotochimioterapia și tratamentele orale sistemice. Din cauza reacțiilor adverse ale medicamentelor prescrise, starea pacientului trebuie atent monitorizată. Efectele pe termen lung ale terapiilor biologice nu sunt deocamdată cunoscute.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alfonso-Valdés María Elena. Inmunopatogenia de la psoriasis. Impacto en las manifestaciones clínicas y el tratamiento de la enfermedad. Rev Cubana Hematol Inmunol Hemoter [Internet]. 2012 Dic [citado 2018 Dic 16] ; 28( 4 ): 357-373. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-02892012000400005&lng=es.
- Batista Romagosa, M, Soriano González, BI, Bergues Cabrales, LE. Tratamiento de pacientes con psoriasis vulgar mediante campo electromagnético de extremada baja frecuencia. MEDISAN [Internet]. 2012;16(9):1399-1407. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=368445223010
- Giraldo Sierra Carolina, Velásquez Lopera Margarita María. Psoriasis: revisión del tema con énfasis en la inmunopatogénesis. Iatreia [Internet]. 2009 Sep [cited 2018 Dec 16] ; 22( 3 ): 272-283. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-07932009000300008&lng=en.
- MOLL LEE NORMAN. Psoriasis. Rev. chil. pediatr. [Internet]. 1947 Abr [citado 2018 Dic 16] ; 18( 4 ): 267-276. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0370-41061947000400003&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/S0370-41061947000400003.