Xenical: un medicament pentru obezitate - Doza de Sănătate
 

Xenical: un medicament pentru obezitate

Xenical este un medicament care funcționează prin absorbția grăsimilor și nu prin suprimarea poftei de mâncare. Aceasta înseamnă că aproximativ 30% din grăsimile ingerate odată cu alimentele sunt eliminate fără a fi metabolizate.
Xenical: un medicament pentru obezitate

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Xenical este un medicament pentru obezitate a cărui substanță activă este orlistatul. Această substanță activă ajută la reducerea absorbției grăsimilor pe care le consumi la mese cu 30%.

Xenical: un medicament pentru obezitate

Xenical este un medicament pentru obezitate care acționează prin absorbția grăsimilor din alimente. Cu toate acestea, nu afectează apetitul, la fel ca alte tipuri de medicamente indicate pentru tratarea obezității.

Corpul dizolvă grăsimile pe care le consumi la mese prin acțiunea unor enzime numite lipaze. Acest medicament acționează asupra acestora, prevenind absorbția grăsimilor. Drept consecință a acestei acțiuni, 30% din grăsimile pe care le ingerezi la mese sunt eliminate prin fecale fără a fi metabolizate.

Datorită mecanismului său de acțiune, Xenical îi ajută pe oameni să slăbească și să-și mențină greutatea un timp îndelungat. De asemenea, poate ameliora anumite afecțiuni cu risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol și nivelurile ridicate de glucoză.

Indicațiile medicamentului Xenical

Nevoia unui medicament pentru obezitate

Acest medicament este indicat persoanelor obeze cu un indice de masă corporală (IMC) egal sau mai mare de 30 kg/m2. Cu toate acestea, este o opțiune și în cazul pacienților supraponderali cu un IMC egal sau mai mare de 28 kg/m2, cu condiția ca aceștia, pe lângă faptul că sunt supraponderali, să aibă asociați factori de risc.

Dacă pacientul nu pierde cel puțin 5% din greutatea inițială după trei luni de tratament cu Xenical, trebuie să oprească tratamentul.

Cum să iei Xenical

Doza uzuală în cazul adulților este de 120 mg. Medicamentul trebuie să luat imediat înainte, în timpul sau la maxim o oră după fiecare masă principală a zilei.

Conform studiilor, principala cale de eliminare a medicamentului este excreția fecală. Aproape 100% din doză este eliminată prin fecale, nealterată. Efectul acestui medicament determină o creștere a cantității grăsimilor fecale după 24-48 de ore.

Atunci când începi tratamentul cu acest medicament, trebuie să urmezi și o dietă echilibrată cu conținut scăzut de calorii. Dieta trebuie să presupună un aport zilnic de grăsimi, carbohidrați și proteine, nutrienții fiind distribuiți la cele trei mese principale ale zilei.

Contraindicațiile acestui medicament

La fel ca toate medicamentele, Xenical are unele contraindicații, inclusiv următoarele:

  • Alergii – nu poți lua acest medicament dacă ești alergic la el sau la oricare dintre componentele capsulei
  • Sindrom de malabsorbție
  • Copii
  • Femei care alăptează

Nu există studii privind efectul acestui medicament la pacienții obezi care au, de asemenea, afecțiuni hepatice și/sau renale, precum și la vârstnici și copii.

Medic care urcă un pacient obez pe cântar

Xenical interacționează cu alte medicamente?

Xenical interacționează cu alte medicamente din cauza faptului că modifică absorbția anumitor ingrediente active, care îi pot schimba efectele.

Foarte rar, poate apărea hipotiroidism cu anomalii ale tiroidei. Acest efect poate apărea ca o consecință a scăderii absorbției de săruri de iod sau levotiroxină provocate de medicament.

În plus, Xenical scade absorbția medicamentelor antiepileptice, ceea ce poate duce la apariția convulsiilor. De asemenea, reduce absorbția vitaminelor liposolubile, cum ar fi vitamina E și betacarotenul. Din acest motiv, în timp ce iei acest medicament, medicul te poate sfătui să iei și un supliment de vitamine. În plus, este important să adopți o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume.

Xenical îmbunătățește efectul unor medicamente care sunt utilizate pentru scăderea nivelului de colesterol în sânge. Prin urmare, poate fi necesar ca pacienții să reajusteze doza de tratament.

Dacă iei pilule contraceptive, Xenical poate provoca diaree severă. Medicul îți va recomanda să utilizezi metode contraceptive de barieră.

Concluzie

Xenical te ajută să pierzi în greutate și să te menții în formă. În plus, te ajută să scazi nivelul colesterolului și să reduci alți factori de risc cardiovascular.

Cu toate acestea, este esențial să urmezi o dietă cu conținut scăzut de calorii în timpul tratamentului și să faci exerciții fizice în mod regulat. Dacă ai întrebări, adresează-te medicului specialist sau farmacistului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Torgerson, J. S., Hauptman, J., Boldrin, M. N., & Sjöström, L. (2004). XENical in the Prevention of Diabetes in Obese Subjects (XENDOS) Study: A randomized study of orlistat as an adjunct to lifestyle changes for the prevention of type 2 diabetes in obese patients. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.27.1.155

  • Drew, B. S., Dixon, A. F., & Dixon, J. B. (2007). Obesity management: Update on orlistat. Vascular Health and Risk Management.

  • Romero Ramos, H., Martínez Brocca, M. A., Pereira Cunill, J. L., & García Luna, P. P. (2005). Tratamiento farmacológico de la obesidad. Revista Espanola de Obesidad. https://doi.org/10.11565/arsmed.v26i1.1210


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.