10 beneficii ale dietei mediteraneene - Doza de Sănătate
 

10 beneficii ale dietei mediteraneene

Dieta mediteraneană este una dintre cele mai studiate diete în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate. În acest articol, vei descoperi zece motive pentru a o urma.
10 beneficii ale dietei mediteraneene
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Adoptarea dietei mediteraneene este una dintre cele mai bune opțiuni pentru cei care doresc să își mențină greutatea ideală și să fie sănătoși. Care sunt principalele beneficii ale dietei mediteraneene? Te invităm să descoperi cât de utilă este această dietă pentru sănătatea organismului.

Dieta Mediteraneană

Această dietă nu reprezintă doar o serie de recomandări nutriționale; este mai mult decât atât. De fapt, este asociată cu un stil de viață echilibrat și constituie o moștenire culturală autentică a popoarelor din regiunea mediteraneană. De fapt, pe data de 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală intangibilă într-un efort comun al Spaniei, Greciei, Italiei și Marocului.

Ce alimente pot fi consumate în dieta mediteraneană?

Dacă adopți dieta mediteraneană, poți mânca tot felul de alimente atât timp cât respecți faimoasa piramidă alimentară, care stabilește bazele alimentelor ce pot fi consumate zilnic, ale alimentelor care pot fi consumate săptămânal și ale celor care trebuie consumate doar ocazional.

Alimente care exemplifică beneficii ale dietei mediteraneene
Dieta mediteraneană este unul dintre cele mai benefice planuri alimentare, deoarece promovează o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Alimente pe care ar trebui să le consumi zilnic

  • Cereale integrale. Pastele, orezul și pâinea sunt câteva exemple. Experții recomandă a se consuma 30 de grame de pâine și între 60 și 80 de grame de paste și orez pe zi.
  • Fructe si legume. Piramida alimentară indică faptul că oamenii ar trebui să consume 5 porții de fructe și legume (alternate) pe zi, ceea ce echivalează cu 120-180 g de fructe și între 150 și 200 g de legume.
  • Un litru și jumătate de apă.
  • Un pahar cu lapte sau două iaurturi naturale.
  • O lingură de ulei de măsline extravirgin presat la rece.
  • Dressinguri cu ceapă și usturoi crud.

Alimente pe care ar trebui să le consumi săptămânal

  • Pește
  • Carne slabă
  • Carne roșie (experții recomandă o porție pe săptămână)
  • Ouă: 2-4 porții pe săptămână
  • Leguminoase și cartofi (experții recomandă să le consumi de 3 ori pe săptămână)

Alimente pe care ar trebui să le consumi doar ocazional

  • Produse de patiserie
  • Prăjituri
  • Bomboane
  • Zahăr
  • Sucuri și băuturi zaharoase

10 beneficii ale dietei mediteraneene

1. Este dovedit științific faptul că este cea mai sănătoasă dietă

Dieta mediteraneană este considerată a fi una dintre cele mai studiate diete în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate.

Comunitatea științifică studiază această dietă de multă vreme, în special datorită rolului său terapeutic util împotriva diverselor boli asociate cu inflamația cronică, cum ar fi sindromul metabolic, diabetul, bolile de inimă, bolile neurodegenerative și cancerul, printre altele.

Femeie care profită de beneficiile dietei mediteraneene
Dieta mediteraneană a fost investigată pe larg datorită beneficiilor sale pentru sănătate. Acesta poate ajuta la prevenirea și tratarea diferitelor boli.

2. Crește nivelul de colesterol bun

Potrivit cercetătorilor de la Centrul de Obezitate și Nutriție al Rețelei de Cercetări Biomedicale (CIBERobn) și de la Institutul de Cercetări Medicale Hospital del Mar (IMIM), dieta mediteraneană susține funcționarea corectă a particulelor care înglobează așa-numitul colesterol bun, ce împiedică înfundarea arterelor.

3. Reduce riscul apariției afecțiunilor cardiace

Studiile au arătat faptul că bolile de inimă apar mai rar în țările mediteraneene datorită cantității mari de nutrienți benefici incluși în rețetele tradiționale.

4. Reduce riscul de cancer de sân, infarct și accident vascular cerebral

Un studiu științific a arătat faptul că dieta mediteraneană scade problemele circulatorii cu 66%, numărul atacurilor de cord și al accidentelor vasculare cerebrale cu 30% și riscul de cancer la sân cu 68%.

5. Luptă contra depresiei severe

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Deakin din Australia a efectuat o serie de teste care au demonstrat faptul că dieta mediteraneană combate depresia severă.

Femeie care suferă de depresie
Adoptarea dietei mediteraneene poate contribui la prevenirea și tratarea depresiei. Alimentele sănătoase au un efect pozitiv asupra structurii chimice a creierului.

6. Crește speranța de viață

Persoanele care urmează dieta mediteraneană tind să trăiască mai mult, deoarece acest plan alimentar favorizează speranța de viață și încetinește procesul de îmbătrânire grație consumului de alimente bogate în antioxidanți și nutrienți de înaltă calitate.

7. Poate ajuta la prevenirea și tratarea obezității

Uleiul de măsline este mult mai sănătos decât untul și alte grăsimi animale și vegetale tipice altor diete. Prin urmare, acesta este o opțiune excelentă pentru combaterea sau prevenirea obezității.

8. Ajută în prevenirea declinului cognitiv

Legumele cu frunze verzi previn degradarea celulelor, deoarece conțin o mulțime de antioxidanți. Consumul unei porții de frunze verzi pe zi ajută la încetinirea declinului cognitiv asociat cu îmbătrânirea, așa cum sugerează un studiu publicat în revista Neurology.

9. Ajută la menținerea greutății ideale

Dieta mediteraneană este variată și are un aport caloric scăzut. Dacă o combini cu exercițiile fizice, vei putea să atingi greutatea ideală. Combaterea obezității reduce, de asemenea, riscul multor boli care se agravează atunci când pacientul nu este în formă fizică optimă.

Femeie care se urcă pe cântar
Spre deosebire de dietele „minune”, dieta mediteraneană îi ajută pe oameni să atingă greutatea ideală fără a provoca efecte adverse. De asemenea, aceasta ajută la prevenirea bolilor asociate cu supraponderalitatea sau obezitatea.

10. Dieta mediteraneană este utilă pentru mediul înconjurător

Unul dintre fundamentele dietei mediteraneene este consumul de alimente proaspete și de sezon. Adoptarea acestor obiceiuri alimentare ajută mediul prin încurajarea utilizării corecte a resurselor naturale.

După ce ai aflat aceste 10 beneficii ale dietei mediteraneene, ești pregătit/ă să o încerci?

Profită de sezonul cald ce aduce numeroase fructe și legume, care îți permit să pui în practică aceste sfaturi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dussaillant, Catalina, Echeverría, Guadalupe, Urquiaga, Inés, Velasco, Nicolás, & Rigotti, Attilio. (2016). Evidencia actual sobre los beneficios de la dieta mediterránea en salud. Revista médica de Chile144(8), 1044-1052. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872016000800012
  • Sofi F, Macchi C, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Mediterranean diet and health. Biofactors 2013; 39 (4): 335-42.
  • Martínez-González MA, Fernández-Jarne E, Serrano-Martínez M, Wright M, Gómez-Gracia E. Develop­ment of a short dietary intake questionnaire for the quantitative estimation of adherence to a cardioprotective Mediterranean diet. Eur J Clin Nutr 2004; 58 (11): 1550-2.
  • Knoops KT, de Groot LC, Kromhout D, Perrin AE, Moreiras-Varela O, Menotti A, et al. Mediterranean diet, lifestyle factors, and 10-year mortality in elderly European men and women: the HALE project. JAMA 2004; 292 (12): 1433-9.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.