Piramida alimentară te ajută să ai o viață sănătoasă - Doza de Sănătate
 

Piramida alimentară te ajută să ai o viață sănătoasă

Noua piramidă alimentară are la bază un concept mai larg, incluzând factori precum sănătatea mediului și punând accentul pe solidaritate și sustenabilitate. Citește în continuare și ia aminte!
Piramida alimentară te ajută să ai o viață sănătoasă
Eliana Delgado Villanueva

Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă ar fi să rezumăm ultimul deceniu printr-un singur cuvânt, acesta ar fi „schimbare”. Datorită oamenilor de știință, diverse probleme cu care specia noastră s-a confruntat pe tot parcursul secolului trecut au devenit dintr-o dată irelevante. Și opiniile cu privire la alimentație s-au schimbat. Recent, Societatea Spaniolă pentru Nutriția Comunității (SENC) a elaborat o alternativă pentru piramida alimentară clasică.

Piramida alimentară promovată de SENC a fost creată cu ajutorul a 100 experți în nutriție, care au aplicat o serie de criterii inovatoare. În articolul de azi îți prezentăm cele mai mari schimbări făcute de specialiști.

  • Spre deosebire de variantele clasice, piramida alimentară nouă pune accentul și pe importanța sănătății emoționale.
  • Așadar, aceasta pleacă de la premiza că opțiunile alimentare trebuie să fie un act de solidaritate.
  • Solidaritatea și iubirea garantează sustenabilitatea socială și a mediului.

Piramida alimentară este foarte utilă deoarece, cu ajutorul ei, planurile alimentare sănătoase nu mai sunt un lux la care are acces doar un număr redus de oameni. În cele din urmă, tiparele de consum ajung să modifice practicile industriale.

Dacă optezi să mănânci doar alimente ecologice, organismul tău va avea de câștigat. În plus, îți vei îngriji și mintea, deoarece vei îmbunătăți viața oamenilor din jurul tău, ceea ce este foarte reconfortant.

Nu în ultimul rând, vei proteja mediul înconjurător. Luând în considerare toate aceste aspecte, SENC a creat o piramidă alimentară mai completă. Nu-i așa că vrei să afli mai multe despre ea?

Piramida alimentară și nivelurile sale

Baza noii piramide

Nivelul de bază al piramidei alimentare include produse esențiale

Baza piramidei alimentare include obiceiuri care trebuie repetate de cel puțin 5 ori pe săptămână.

  • Acest nivel include o oră de mișcare.
  • Este indicat să consumi fructe și legume din surse ecologice.
  • Alimentele bio sunt benefice pentru organism deoarece nu sunt contaminate cu pesticide și sunt mai sustenabile din punct ecologic, social și economic.
  • Ca să te menții bine hidratat, optează pentru apă, ceaiuri și cafea. Ultimele două variante sunt mai benefice decât sucurile naturale, deoarece fructele pot fi bogate în zahăr.

Cel de-al doilea nivel

Ține cont de piramida alimentară ca să ai o greutate optimă

La acest nivel descoperim obiceiuri pe care trebuie să le practicăm în mod regulat.

  • Este o idee bună să optezi pentru produse pe bază de cereale integrale, acestea conținând carbohidrați care acționează lent.
  • Datorită acestei proprietăți, cerealele integrale ne oferă toată energia de care avem nevoie, precum și multe fibre, fier, magneziu și zinc. Toți acești nutrienți facilitează digestia și susțin metabolismul.
  • Pe lângă beneficiile deja menționate, trebuie să adăugăm faptul că cerealele integrale sunt sățioase și ne pot ajuta să evităm gustările în exces.
  • Piramida alimentară nouă ne recomandă să consumăm și ulei de măsline extravirgin. Nu putem fi sănătoși în absența grăsimilor benefice și a acizilor grași omega-3. Cu toate acestea, uleiul de măsline extravirgin trebuie consumat fără a fi încălzit, deoarece căldura îi descompune structura celulară. Cu cât uleiul este mai cald, cu atât este mai nociv pentru sănătate. Nu prăji cu ulei de măsline.

Vrei să afli mai multe? Citește: 5 alimente sănătoase de care facem exces

Cel de-al treilea nivel

Piramida alimentară ne permite să avem o dietă optimă

La acest ultim nivel găsim carnea și alimentele procesate. Piramida alimentară nouă ne avertizează că dietele bogate în proteine sunt nocive.

Din păcate, multe cure de slăbire ne încurajează să ne creștem aportul de proteine. Reține însă că ficatul nu poate sintetiza acest nutrient în mod corect, drept pentru care nu este bine să faci abuz.

Suplimentele alimentare sunt acceptate din când în când, dar numai cu avizul medicului. Este posibil să ai nevoie de un supliment anume, însă evita să iei prea multe. Doar un specialist îți poate prescrie un produs adecvat.

Poate cel mai important aspect semnalat de piramida alimentară elaborată de SENC este că trebuie să trăim și să mâncăm cu iubire. Nu este vorba de o iubire superficială, ci de un angajament serios între tine și mediul tău. Când începi să trăiești astfel, obiceiurile tale vor deveni automat mai benefice.

Să te iubești pe tine și pe ceilalți înseamnă să îți respecți propriile nevoi și să fii solidar cu oamenii din jurul tău. Când ai grijă de tine, îmbunătățești și sănătatea planetei. Dacă stai să te gândești puțin, nu este atât de greu de crezut, nu-i așa?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bach-Faig, A., Berry, E. M., Lairon, D., Reguant, J., Trichopoulou, A., Dernini, S., … Padulosi, S. (2011). Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates. Public Health Nutrition. https://doi.org/10.1017/S1368980011002515
  • Shahidi, F. (2011). Omega-3 Fatty Acids in Health and Disease. In Omega-3 Oils: Applications in Functional Foods. https://doi.org/10.1016/B978-1-893997-82-0.50004-9
  • Saris, N. E. L., Mervaala, E., Karppanen, H., Khawaja, J. A., & Lewenstam, A. (2000). Magnesium: An update on physiological, clinical and analytical aspects. Clinica Chimica Acta. https://doi.org/10.1016/S0009-8981(99)00258-2

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.