5 alimente sănătoase de care facem exces
Atunci când adoptăm o dietă nouă, avem tendința să ne umplem frigiderul cu tot felul de alimente sănătoase, gândindu-ne că, dacă ne îndopăm cu ele, vom deveni mai sănătoși. Dar știai că orice aliment, chiar și unul sănătos, te poate afecta negativ dacă îl consumi în exces?
În acest articol îți vom prezenta cinci alimente sănătoase pe care mulți dintre noi tindem să le consumăm în exces și care ne-ar putea face rău dacă nu începem să le servim în cantități moderate. Citește în continuare și ia aminte!
Alimente sănătoase pe care tindem să le consumăm în exces
1. Cereale
Probabil știi deja că este bine să eviți cerealele cu zahăr și să optezi pentru cele integrale. Însă, din cauza numărului ridicat de calorii, chiar și aceste cereale „sănătoase” pot fi nocive dacă le consumi prea des sau în cantități foarte mari.
Dacă obișnuiești să te îndopi cu anumite cereale află că probabil îți depășești deja cu mult necesarul zilnic de calorii.
Iată ce te sfătuim: la o singură masă, nu servi niciodată mai mult de un sfert de ceașcă de granola, o ceașcă de fulgi de cereale și două cești de orez expandat.
2. Fructe oleaginoase
Cu toții știm că fructele oleaginoase sunt un aliment foarte sănătos. Acestea conțin grăsimi benefice și sunt foarte sățioase.
Din păcate, când vine vorba de fructe uscate, este foarte ușor să întrecem măsura, mai ales dacă le servim din vase de mari dimensiuni.
Pentru a evita excesul, îți recomandăm să nu mănânci mai mult de o mână de fructe uscate pe zi.
3. Ulei de măsline
O salată condimentată cu puțin ulei de măsline este într-adevăr sănătoasă. Legumele verzi sunt foarte hrănitoare și uleiul de măsline conține grăsimi mononesaturate, benefice pentru sănătatea inimii.
Dar nu uita: o lingură de ulei de măsline conține circa 100 de calorii, deci nu este bine să consumi acest produs în exces.
Doza zilnică recomandată de ulei de măsline este de 1-2 linguri, adică suficient pentru a umple un pahar pentru țuică.
4. Humus
În caz că nu știai, humusul (numit și piure de năut) este o gustare foarte sănătoasă pe care merită să o adaugi în dietă.
Humusul conține proteine și grăsimi benefice, putând fi combinat oricând cu legume proaspete. Însă acest produs se vinde deseori în recipiente mari. Astfel, mulți dintre avem tendința să îl consumăm în cantități mai mari decât ar fi necesar.
Doza recomandată este de maxim două linguri de humus pe zi!
Te-ar putea interesa și:
5. Suc de portocale proaspăt stors
Grație tuturor beneficiilor pe care ni le pun la dispoziție, fructele sunt într-adevăr niște alimente sănătoase. Însă, sucurile obținute prin stoarcerea lor conțin mai mult zahăr decât fibre.
Ai mult mai mult de câștigat dacă, de pildă, optezi pentru o portocală întreagă în locul unui pahar de suc de portocale.
În plus, trebuie să recunoști că este ceva mai greu să mănânci o portocală întreagă decât să bei pun pahar de suc, deci va fi mai puțin probabil să faci exces fructul în sine, așa cum se întâmplă în cazul sucului.
Dacă totuși nu te poți abține, află că doza zilnică recomandată de suc de portocale este de 250 ml.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rebello CJ., O’Neil CE., Greenway FL., Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev, 2016. 74 (2): 131-47.
- Zhang X., Guan T., Yang B., Chi Z., Wang ZY., Gu HF., A novel role for zinc transporter 8 in the facilitation of zinc accumulation and regulation of testosterone synthesis in Leyding cells of human and mouse testicles. Metabolism, 2018. 88: 40-50.
- Pelucchi C., Bosetti C., Galeone C., La Vecchia C., Dietary acrylamide and cance risk: an updated meta analysis. Int J Cancer, 2015. 136 (12): 2912-22.
- Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., Nucci D., Realdon S., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.