Cum măsori porțiile de mâncare cu ajutorul mâinilor - Doza de Sănătate
 

Cum măsori porțiile de mâncare cu ajutorul mâinilor

Deși obișnuim să folosim mâinile pentru a măsura orezul, de exemplu, putem să apelăm la această metodă și pentru a porționa diferite tipuri de alimente. 
Cum măsori porțiile de mâncare cu ajutorul mâinilor
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Atunci când ești la dietă, unul dintre aspectele cele mai importante de care trebuie să ții cont este cantitatea de mâncare consumată de-a lungul întregii zile. În caz că nu știai, mâinile sunt instrumentele ideale cu ajutorul cărora poți să măsori porțiile de mâncare de care ai nevoie la o masă. 

Deși nutriționiștii ne recomandă să servim mai multe mese pe zi, dar în cantități mai mici, mulți oameni continuă să facă alegeri greșite în ceea ce privește dieta.

Din fericire, nu este necesar să investești sume mari de bani în cântare și alte metode riguroase de a cântări porțiile de mâncare. Nu ai nevoie decât de propriile tale mâini.

Da, ai auzit bine!

Cum să-ți folosești mâinile pentru a calcula porțiile de mâncare

Probabil știi deja că mâinile îți oferă anumite informații despre tine și corpul tău. De exemplu, acestea pot dezvălui anumite aspecte privitoare la personalitatea sau la starea ta de sănătate.

Însă nu mulți oameni știu că mâinile sunt de mare ajutor și în măsurarea alimentelor consumate din fiecare categorie nutrițională.

Te-ar putea interesa și:

Slăbește mâncând porții mai mici

Ne-am gândit că acest subiect te-ar putea interesa, drept pentru care îți prezentăm mai multe informații în rândurile de mai jos.

„Dieta mâinii”

Poțoi să măsori porțiile de mâncare cu mâinile

Dieta mâinii a fost publicată de site-ul american Guard Your Health. Aceasta a devenit foarte populară deoarece respectă echilibrul nutrițional și nu este o „dietă minune.”

Specialiștii susțin că greutatea în exces apare din pricina consumului unor porții de mâncare prea mari pentru nevoile organismului. Porția ideală poate fi măsurată cu ajutorul mâinilor.

Persoanele care au creat dieta afirmă că porțiile de carne nu trebuie să depășească o palmă, iar carbohidrații trebuie consumați în cantitatea indicată de diametrul pumnului strâns.

Această metodă de a calcula porțiile de mâncare a atras atenția nutriționiștilor și a experților din domeniu. Aceștia sunt de părere că această măsurătoare inedită ne ajută să înțelegem că alimentația este un aspect individual.

Mărimea pumnului strâns

Mărimea pumnului strâns trebuie folosită pentru a măsura porțiile de alimente bogate în carbohidrați, precum:

  • Paste;
  • Orez;
  • Cartofi;
  • Pâine.

Măsori porțiile de mâncare după mărimea palmei

Poți s măsori porțiile de mâncare după mărimea palmei

S-a dovedit că mărimea palmei poate fi folosită pentru a calcula cantitatea ideală de fructe pe care trebuie să o consumi zilnic.

Tot așa, spațiul dintre încheietura mâinii și vârfurile degetelor indică doza recomandată de alimente bogate în proteine, cum ar fi lintea.

Poți să măsori porțiile de mâncare apropiind mâinile

Dacă ții cele două mâini lipite una de alta, formând un bol, poți măsura porția de legume recomandată pentru consumul zilnic.

Degetul arătător lângă cel mijlociu

Poți calcula cantitatea ideală de brânză pe care trebuie să o mănânci într-o zi, măsurând degetul arătător și cel mijlociu lipite unul de celălalt.

Măsori porțiile de mâncare cu ajutorul primei falange a degetului mare

Poți să măsori porțiile de mâncare după mărimea falangei

Această cantitate este recomandată atât pentru grăsimi, cât și pentru glucide. Este bine de reținut că aceste grupe de alimente trebuie consumate cu moderație.

Alte recomandări pentru a evita mâncatul în exces

Este foarte util să îți folosești mâinile ca să măsori porțiile de mâncare. Totuși, trebuie să ții cont și de alte aspecte pentru a evita mâncatul în exces.

Ia în considerare și următoarele recomandări:

  • Evită consumul de alimente semipreparate și procesate.
  • Citește informațiile nutriționale de pe ambalajele produselor și ține cont de acestea atunci când vine vorba de consumul alimentului respectiv.
  • Consumă dulciuri cu moderație, întrucât acestea pot provoca dependență.
  • Mănâncă în farfurii mici și împarte porțiile în patru sau cinci mese pe zi. 
  • Evită să mănânci în timp ce ești atent/ă și la alte dispozitive, cum ar fi televizorul, calculatorul sau telefonul mobil.
  • Rezervă-ți 20 de minute pentru fiecare masă și servește-o într-un loc liniștit, lipsit de zgomote.
  • Adaugă mai multe legume la fiecare masă principală, astfel încât acestea să constituie jumătate din întreaga porție.
  • Fă exerciții fizice.
  • Mărește consumul de apă și de băuturi cu un conținut redus de calorii.

După cum poți vedea, există mai multe aspecte de care trebuie să ții cont pentru a controla mărimea porțiilor zilnice de mâncare.

Deși la început nu este ușor să pui în practică toate recomandările de mai sus, corpul tău se va obișnui treptat cu toate aceste schimbări.

Vrei să le încerci și tu?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fiolet T, Srour B, Sellem L, Kesse-Guyot E, Allès B, Méjean C, et al. Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: Results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ. 2018;
  • Benton D. Portion Size: What We Know and What We Need to Know. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;
  • Gibson AA, Hsu MSH, Rangan AM, Seimon R V., Lee CMY, Das A, et al. Accuracy of hands v. household measures as portion size estimation AIDS. J Nutr Sci. 2016;
  • Young LR, Nestle M. Portion Sizes in Dietary Assessment: Issues and Policy Implications. Nutrition Reviews. 1995.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.