Slăbește mâncând porții mai mici - Doza de Sănătate
 

Slăbește mâncând porții mai mici

Atunci când nu îți mai este foame, dar ai vrea să mai mănânci, este indicat să bei un ceai pentru a accentua senzația de sațietate. În acest fel vei putea evita mâncatul în exces. 
Slăbește mâncând porții mai mici

Ultima actualizare: 17 ianuarie, 2019

Ai auzit de multe ori că, pentru ca o dietă să dea randament, este necesar să mănânci mai puțin. Într-adevăr, este important să consumi porții mai mici pentru a slăbi în mod sănătos. În caz contrar, este posibil să te confrunți cu anumite carențe nutriționale sau să revii la greutatea inițială după terminarea curei.

În articolul de azi îți oferim câteva sfaturi de bază pentru a învăța să mănânci într-un mod mai echilibrat și să porționezi alimentele. Astfel vei putea atinge greutatea ideală fără prea mari eforturi și sacrificii.

Stomacul se adaptează

Stomacul are o calitate extraordinară: se adaptează ușor la cantitatea de mâncare ingerată. Vei vedea că, dacă te înveți să mănânci mai mult sau mai puțin la anumite ore, organismul îți va cere mereu aceleași cantități.

Consumul unor porții mai mici este o modalitate excelentă de a slăbi mai ușor. Însă trebuie să te asiguri că îi oferi organismului toți nutrienții de care are nevoie. În caz contrar, efortul tău poate provoca efectul opus, ducând la îngrășare.

Mănâncă porții mai mici pentru o digestie bună

Cum să îți înveți stomacul cu porții mai mici?

Pentru a-ți adapta stomacul la consumul unor porții mai mici, ține cont de sfaturile de mai jos:

  • Evită să stai patru sau cinci ore fără să mănânci nimic. Este important să nu mai mănânci altceva înainte de a digera alimentele de la masa anterioară, dar nu este bine nici să te înfometezi între mese: în acest fel riști să mănânci în exces.
  • Încearcă să servești între mese un fruct proaspăt, niște iaurt sau pâine integrală. Acestea sunt alimente foarte sățioase ce îți oferă în porții mici cantități mari de nutrienți.
  • Obișnuiește-te să bei multe lichide, ceaiuri sau apă între mese. Este foarte ușor să confunzi setea cu foamea și să mănânci atunci când nu ar trebui.
Și cu porții mai mici îți potolești foamea

Cât durează senzația de foame?

Studiile au arătat că „accesele” de foame adevărată nu durează mai mult de 15-20 de minute. Tocmai de aceea persoanele care mănâncă încet și mestecă bine mâncarea se simt sătule mai repede decât cele care mănâncă în grabă și în mod impulsiv.

Poți testa această teorie dacă mesteci bine fiecare îmbucătură până când alimentele ajung aproape ca un terci în gura ta, înainte de a le înghiți. În acest fel îți îmbunătățești digestia și reușești să mănânci mai puțin, fără să te înfometezi.

Mâncatul pe fond emoțional

De ce majoritatea persoanelor care mănâncă prea mult au nevoie de senzația de sațietate pentru a se simți satisfăcuți? Acești oameni confundă nevoia de a mânca pentru a supraviețui cu sentimentul de împlinire asociat cu mâncatul în exces.

În multe dintre aceste cazuri, această nevoie ține de anumite lacune emoționale în perioade încărcate de tristețe și supărare sau de stres și oboseală.

Corpul încearcă să umple un gol emoțional cu energie. Dacă nu controlezi ceea ce mănânci, rezultatele sunt de obicei negative. Este posibil să alegi alimente nesănătoase, îngreunându-ți digestia și accentuând sentimentele de regret și vinovăție.

Stresul te determină să nu mănânci porții mai mici

Soluția este să mănânci doar 80%

Trebuie să înveți să te oprești din mâncat atunci când te simți oarecum sătul, în acel moment în care nu îți mai este foame, dar simți că ai mai putea mânca un pic.

Acesta este momentul în care ești de obicei tentat să faci cea mai proastă alegere – să-ți mai pui o porție sau să servești un desert.

Pentru a înțelege mai bine cum ar trebui să procedezi, încearcă să mănânci doar 80% din cât ai putea. 

În primele zile nu te vei simți prea bine pentru că nu ești obișnuit/ă cu această practică. Totuși, consumul unui ceai digestiv este o soluție excelentă pentru a scăpa de senzația de gol. Senzația prelungită de foame va dispărea, iar tu vei reuși să te oprești în mod natural din mâncat.

În plus, dacă mănânci doar 80% din cât ai putea mânca, nu îți suprasoliciți sistemul digestiv. Astfel organismul are nevoie de mai puțin timp pentru a-și reface depozitele de energie. Acest fenomen este opusul a ceea ce se întâmplă atunci când mănânci mai mult decât ar trebui sau alegi să consumi alimente foarte greoaie.

În acest fel, devii mult mai activ și poți să-ți îndeplinești sarcinile zilnice fără să mănânci în exces. În timpul nopții, de exemplu, ficatul tău va funcționa în mod eficient, iar tu te vei odihni mult mai bine și te vei trezi plin de energie și pregătit să faci față zilei care te așteaptă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.