Pofta de mâncare excesivă – cauze și remedii - Doza de Sănătate
 

Pofta de mâncare excesivă – cauze și remedii

Acceptarea faptului că există o problemă este primul pas pentru a învinge pofta de mâncare excesivă.
Pofta de mâncare excesivă – cauze și remedii

Ultima actualizare: 31 octombrie, 2018

În acest articol îți vom vorbi despre un subiect oarecum delicat: pofta de mâncare excesivă. Uneori se întâmplă să trecem prin anumite perioade în care mâncăm mai mult decât este necesar. Care este cauza?

Din pricina anxietății simțim o nevoie incontrolabilă și constantă de a mânca, dăm o fugă la frigider în miez de noapte noapte sau începem să frecventăm restaurante „fast food” în fiecare zi.

De ce se întâmplă asta? Ce provoacă pofta de mâncare excesivă? Poate mâncarea să ne ofere fericirea pe care nu o găsim în viața de zi cu zi? În cele ce urmează îți prezentăm toate informațiile relevante legate de acest subiect, astfel încât să poți să învingi pofta de mâncare excesivă.

Legătura dintre pofta de mâncare excesivă și anxietate

Legătura dintre pofta de mâncare excesivă și anxietate

„Când sunt copleșit de griji, am tendința să mănânc puțin mai mult”. Cu siguranță ai auzit diverse persoane spunând ceva asemănător sau poate chiar tu însuți te-ai scuzat astfel.

Acest obicei poate deveni cu ușurință un ciclu vicios: suntem afectați de anxietate și mâncăm în exces pentru a ne simți mai bine, însă ne îngrășăm, ceea ce ne va face să ne simțim și mai rău.

Pofta de mâncare excesivă este un fenomen foarte răspândit în zilele noastre. Poate și tu te-ai trezit uneori punându-ți următoarele întrebări: „Oare chiar îmi este foame? Mănânc atât de mult pentru a mă hrăni sau pentru a mă simți mai bine, pentru a umple un gol pe care nu pot să mi-l explic?”

Simplul fapt că suntem dispuși să ne punem aceste întrebări este un lucru pozitiv. Acceptarea faptului că există o problemă este primul pas pentru a învinge pofta de mâncare excesivă. Multe persoane nu sunt capabile să recunoască adevărul și continuă să mănânce în exces fără menajamente.

Factori care provoacă pofta de mâncare excesivă

  • Pofta de mâncare excesivă are aproape întotdeauna o componentă emoțională. Mâncatul poate deveni o modalitate rapidă de a obține satisfacție. Fie că este vorba despre alimente dulci, sărate sau bogate în grăsimi, mulți dintre noi obișnuim să servim uneori gustări pentru a ne îmbunătăți temporar dispoziția. Dulciurile stimulează producția de endorfine, hormoni care oferă o stare de bine și care pot masca problemele emoționale.
  • Deseori problemele din relație ne pot determina să mâncăm în exces și să câștigăm în greutate. Poate avem o nemulțumire pe care am vrea să o împărtășim partenerului nostru, însă din diverse motive nu reușim să fim sinceri cu acesta. În loc să ne facem curaj și să rezolvăm problema, căutăm un refugiu în mâncare.
  • Nu este exclus să fim nemulțumiți de noi înșine. Poate ne privim în oglindă și nu ne place ceea ce vedem. Aceste sentimente provoacă uneori anxietate. Fără să ne dăm seama, începem să mâncăm în exces pentru a ne simți mai bine, a evita să ne gândim la problemele noastre și a umple cu ceva timpul pe care îl avem la dispoziție atunci când nu putem dormi noaptea.
  • Există anumite zile când ne întoarcem acasă copleșiți de stres și griji. În aceste momente este posibil să simțim o nevoie necontrolată de a mânca, iar felia de plăcintă, sandvișul sau punga de chipsuri cu care ne îndopăm nu fac decât să stimuleze această senzație. Anxietatea începe să ne invadeze viața fără să ne dăm seama, iar mâncatul în exces devine un mijloc facil pentru a ne relaxa și a ne simți satisfăcuți.

Cum poți ține sub control pofta de mâncare excesivă?

Exerciții care previn pofta de mâncare excesivă

1. Primul pas este să descoperi care este cauza anxietății sau a poftei de mâncare. Ai probleme la serviciu? Te-ai certat cu partenerul sau cu familia? Ești nemulțumit de tine însuți?

A venit momentul să îți iei inima în dinți și să faci tot ceea ce este necesar pentru a fi din nou fericit și a-ți crește stima de sine. Merită să depui acest efort.

2. Ascultă-ți corpul. Ți-e foame cu adevărat? Pune-ți această întrebare de fiecare dată când ți-e poftă de o gustare între mese. Cel mai probabil corpul tău nu-ți cere să-l hrănești, ci să-ți rezolvi problemele, să scapi de griji și să nu mai consumi dulciuri și „junk food”. Senzația de foame pe care o resimți este o iluzie.

3. Respiră. De fiecare dată când simți golul provocat de foame, fă câteva exerciții de relaxare. Inspiră ușor, pune-ți mâna pe stomac și apoi expiră. Fă acest exercițiu de cinci ori consecutiv și încearcă să te relaxezi.

4. Consumă alimente care să-ți satisfacă pofta de mâncare. Există anumite mâncăruri care sunt sățioase și au abilitatea de a ameliora anxietatea, fiind foarte sănătoase. Pentru a învinge pofta de mâncare excesivă, încearcă să incluzi următoarele alimente în dieta ta zilnică:

  • Ovăz
  • Mere
  • Sparanghel
  • Piept de curcan
  • Iaurt grecesc fără zahăr
  • Spanac
  • Infuzie de păpădie
  • Infuzie de floarea pasiunii
  • Migdale

5. Mergi la plimbare. Puține practici sunt mai terapeutice decât plimbările în aer liber. Acestea te pot ajuta să privești lucrurile dintr-o altă perspectivă, să ameliorezi anxietatea pe care o resimți, să-ți stimulezi inima și să-ți relaxezi mintea. După plimbare, lucrurile nu vor mai părea atât de sumbre. Merită efortul!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.