5 alimente care reduc pofta de dulciuri - Doza de Sănătate
 

5 alimente care reduc pofta de dulciuri

Scorțișoara poate inhiba pofta de zahăr care deseori survine imediat după masă, atunci când simțim nevoia să mâncăm dulciuri.
5 alimente care reduc pofta de dulciuri

Ultima actualizare: 09 decembrie, 2018

Una din cele mai frecvente cauze ale obezității este mâncatul impulsiv. Persoanele predispuse acestui obicei tind să consume în mod necontrolat alimente nesănătoase, bogate în zaharuri, făină și grăsimi nocive. În acest caz, sunt necesare anumite măsuri pentru a reduce pofta de dulciuri.

Alimentele nesănătoase menționate mai sus nu conțin toți nutrienții necesari organismului uman. În plus, se depun foarte ușor ca rezerve tocmai în regiunile corpului cele mai vulnerabile acumulării de grăsime.

În acest articol, îți vom prezenta câteva alimente pe care le poți consuma pentru a inhiba pofta de dulciuri. Nevoia necontrolabilă de a mânca dulce este deseori legată de un dezechilibru al glicemiei.

Dulciuri sănătoase

Secretul alimentelor pe care urmează să ți le prezentăm este că toate sunt dulci în mod natural. Unele conțin zaharuri sănătoase, iar altele anumiți nutrienți care le conferă un gust dulce.

În ambele cazuri, aceste alimente îți pot satisface pofta de dulciuri. Nivelul glucozei din sânge variază permanent, ceea ce poate provoca nevoia de a consuma zahăr. Următoarele alimente te vor ajuta să contracarezi această nevoie.

Îți recomandăm să citești și:

3 deserturi delicioase care nu îngrașă

Scorțișoara reduce pofta de dulciuri

Folosită ca remediu naturist pentru a trata diabetul de tip II, scorțișoara are abilitatea de a reduce glicemia și a încetini procesul de golire a stomacului. Acest condiment poate inhiba pofta de dulciuri care deseori apare imediat după masă.

Cum trebuie consumat acest aliment?

Scorțișoara poate fi consumată în mai multe moduri. Te sfătuim să optezi pentru scorțișoara de Ceylon, care este cea mai benefică pentru organism și să o incluzi în dieta ta zilnică astfel:

  • Ca ingredient în dulciuri și deserturi (cozonac, tartă cu fructe, înghețată, etc.).
  • Ca infuzie, după masă.
  • Combinată cu miere, pe stomacul gol.
O băutură de scorțișoară îți va reduce pofta de dulciuri

Dovlecii

Dovleacul are un conținut bogat de carbohidrați. Însă, grație cantității mari de fibre pe care o conține, organismul va absorbi aceste substanțe treptat, ceea ce va contribui la reglarea glicemiei.

De obicei, persoanele care obișnuiesc să consume dulciuri în exces au stomacul infestat cu paraziți intestinali. Acești paraziți stimulează pofta de dulciuri, deoarece ei se hrănesc cu astfel de alimente. 

Din acest motiv, te sfătuim să consumi și semințele de dovleac, unul din cele mai vechi remedii pentru paraziții intestinali.

Cum trebuie consumat acest aliment?

Deși în general sunt gătiți înainte să fie serviți, dovlecii pot fi consumați și cruzi, de preferință ca ingredient în salate. Dacă vrei totuși să gătești acest aliment, una dintre cele mai bune opțiuni este un desert cremos.

Grație gustului său dulce, poți să tai un dovleac în fâșii subțiri și să îl coci, adăugând puțină scorțișoară. Desertul pe care îl vei obține va fi absolut delicios!

Supa cremă de dovleac reduce pofta de dulciuri

Morcovii

Și morcovii conțin carbohidrați complecși ce trebuie digerați pentru a fi transformați în zahăr. La fel ca și în cazul dovlecilor, aceste substanțe sunt absorbite treptat și nu provoacă poftă de dulciuri.

Cum se consumă acest aliment?

De preferință, morcovii se consumă cruzi. Dacă ai robot de bucătărie, cel mai bine este să combini acest aliment cu un fruct (cum ar fi, de pildă, merele) și să-ți prepari un suc. Poți folosi morcovii ca ingredient pentru a prepara garnituri, salate, supe sau chiar sandvișuri.

Cartofii dulci

Există numeroase soiuri de cartofi dulci, însă toate au în comun un gust dulceag caracteristic. Cartofii dulci sunt bogați în zaharuri naturale, ceea ce nu trebuie să te îngrijoreze deoarece aceștia conțin și multe fibre.

Cum se consumă acest aliment?

Cartofii dulci sunt foarte sățioși, însă nu te sfătuim să îi consumi după-amiaza. Momentele ideale pentru a servi acest aliment sunt dimineața și la prânz. Asemenea cartofilor obișnuiți, și cartofii dulci pot fi copți sau fierți.

Stevia rebaudiana

Originară din Paraguay, Stevia rebaudiana a devenit un îndulcitor natural foarte popular grație numeroaselor sale beneficii pentru sănătate. Printre aceste beneficii se numără, la fel ca și în cazul scorțișoarei, abilitatea de a regla glicemia.

Mai mult, Stevia rebaudiana nu conține nicio calorie, motiv pentru care este foarte utilă pentru a combate pofta de dulciuri. Gustul dulce natural al acestei plante te va ajuta să învingi nevoia de a consuma zahăr în exces.

Cum se consumă acest aliment?

Stevia rebaudiana poate fi folosită pentru a îndulci în mod natural infuzii, limonade și multe alte băuturi.

Sursa fotografiilor: alpha, ccharmon și sweetbeetandgreenbean.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hamilton, J., Fawson, S., May, J., Andrade, J., & Kavanagh, D. J. (2013). Brief guided imagery and body scanning interventions reduce food cravings. Appetite71, 158-162.
  • Hunt, D. (1987). No more cravings. Warner Books.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.