Cele mai dăunătoare alimente pentru sănătate

21 februarie 2016
Există anumite alimente care ne fac mai mult rău decât bine. De aceea, este indicat să reducem la minim consumul acestora.

Așa cum știm deja, alimentația este esențială pentru sănătatea organismului. Unele alimente sunt benefice, în timp ce altele au diverse efecte negative. De fapt, unele pot cauza probleme grave de sănătate (mai ales dacă sunt consumate în exces). În acest articol, îți prezentăm cele mai dăunătoare alimente pe care le poți include în dieta ta. 

Mezeluri – cele mai dăunătoare alimente

Carnea procesată (salam, cârnați, etc.) poate fi foarte dăunătoare pentru sănătate. Acest risc apare din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate, ce reprezintă în medie 10% dintr-o porție de 100 g de cârnați. Este o cantitate mult mai mare decât doza zilnică recomandată, adică de 2% grăsimi saturate la o porție de 100 g.

Consumul regulat de mezeluri poate duce la obezitate, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic sau atacul cerebral. Prin urmare, este indicat să consumi aceste alimente cu moderație, adică în cantități mici și doar cu anumite ocazii.

Cartofi prăjiți

Cartofii prăjiți reprezintă unul dintre cele mai nesănătoase alimente posibile. Deși sunt buni la gust, conțin o cantitate mare de grăsimi saturate, grăsimi trans și colesterol. Matematic vorbind, cartofii prăjiți conțin în jur de 500 de calorii per 100 g și 36 g de grăsimi. În plus, aceștia au un conținut foarte ridicat de sare, cauzând retenție de apă și alte probleme de sănătate.

Te-ar putea interesa și:

Piureul de cartofi ideal – 10 sfaturi

Cartofii sunt printre cele mai dăunătoare alimente

Înghețată

În ciuda gustului delicios și texturii cremoase, înghețata nu este un produs care trebuie consumat în exces. Înghețata are un conținut ridicat de grăsimi (atât saturate, cât și trans), dar și de zahăr și colesterol. Prin urmare, acest aliment poate contribui la dezvoltarea diabetului și a obezității. Din fericire, există și sortimente de înghețată cu un conținut mai scăzut de zahăr și grăsimi, acestea fiind opțiuni mult mai sănătoase.

Îți recomandăm să citești:

Cum să prepari o înghețată sănătoasă

Sucuri și alte băuturi dulci și acidulate

Băuturile dulci sunt printre cele mai dăunătoare alimente pentru sănătate, mai ales pentru cea a copiilor. Aceste băuturi conțin cantități foarte mari de zahăr, lucru care are efecte negative asupra organismului. Cel mai mare risc al excesului de zahăr este creșterea în greutate și obezitatea, ce în anumite cazuri duc la îmbolnăvirea de diabet.

Cola este printre cele mai dăunătoare alimente

Hamburgeri

Hamburgerii se numără printre cele mai dăunătoare alimente pentru sănătate, mai ales cei care se vând în lanțurile celebre de restaurante de tip fast food. Au un conținut ridicat de grăsimi și de sare. Așa cum am menționat deja, aceste două elemente pot provoca afecțiuni cardiovasculare, creștere în greutate și obezitate.

Pentru a evita pericole menționate mai sus, este indicat să prepari hamburgeri cu un conținut scăzut de grăsimi la tine acasă.

Pizza

La fel ca și hamburgerii, pizza este bogată în grăsimi saturate și trans, sare și chiar zahăr. Acest lucru este valabil cu precădere în cazul sortimentelor de pizza cu multă brânză sau mezeluri. În plus, făina utilizată la prepararea aluatului poate conține grăsimi și alte ingrediente dăunătoare.

Johnson, S. M., & Taylor, A. (1989). Fast food. Nutrition & Food Science. https://doi.org/10.1108/eb059228

Paeratakul, S., Ferdinand, D. P., Champagne, C. M., Ryan, D. H., & Bray, G. A. (2003). Fast-food consumption among US adults and children: Dietary and nutrient intake profile. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(03)01086-1

Pereira, M. A., Kartashov, A. I., Ebbeling, C. B., Van Horn, L., Slattery, M. L., Jacobs, P. D. R., & Ludwig, D. S. (2005). Fast-food habits, weight gain, and insulin resistance (the CARDIA study): 15-year prospective analysis. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(04)17663-0

Rommens, C. M., Yan, H., Swords, K., Richael, C., & Ye, J. (2008). Low-acrylamide French fries and potato chips. Plant Biotechnology Journal. https://doi.org/10.1111/j.1467-7652.2008.00363.x