7 motive să eviți băuturile carbogazoase
Nu-i așa că băuturile carbogazoase, pe lângă a avea un gust delicios, parcă ar fi mană cerească în zilele toride de vară? Probabil ai auzit că ar fi bine să eviți băuturile carbogazoase, dar, în același timp, poate te-ai întrebat ce poate fi rău la aceste băuturi ce îți dau energie și îți reduc pofta de mâncare?
Cele mai recente studii științifice arată că băuturile carbogazoase ne pot pune sănătatea în pericol. Vrei să afli mai multe despre modul în care acestea îți afectează organismul? Mai jos îți vom prezenta de ce este important să eviți băuturile carbogazoase.
Ce sunt băuturile carbogazoase?
Băuturile carbogazoase au fost folosite inițial în industria farmaceutică ca tonice împotriva durerilor de cap și a indigestiei. Procesul de preparare al băuturilor carbogazoase este foarte simplu: se amestecă apă filtrată, dioxid de carbon, îndulcitori artificiali și acidulanți (substanțe ce modifică sau controlează aciditatea).
Mulți ani au trecut de la fabricarea primelor băuturi carbogazoase și în prezent există o mare varietate de astfel de băuturi. Toate sunt acidulate și sunt băuturi aromate lipsite de alcool, dar culoarea, mirosul și gustul lor variază. Însă, cât de bune sunt aceste băuturi în ceea ce privește sănătatea? În fond, în trecut erau folosite ca medicamente, nu?
Din păcate, lucrurile s-au schimbat foarte mult de atunci: în fiecare zi cercetătorii descoperă noi efecte negative ale acestor băuturi. Copiii par să fie în mod special vulnerabili dacă nu sunt îndrumați cum trebuie. Dacă încă nu te-ai convins că ar trebui să eviți băuturile carbogazoase, iată câteva simptome pe care le poți avea în urma consumului lor excesiv.
Te-ar putea interesa și:
Simptome ale consumului excesiv de băuturi carbogazoase
- Durerile de cap
- Tremurături
- Aritmie cardiacă
- Anxietate
- Probleme de somn sau insomnie
- Depresie
- Greață și vomitat
- Urinare frecventă
- Reducerea masei osoase (din cauza scăderii absorbției de calciu)
- Pierderea poftei de mâncare
De ce să eviți băuturile carbogazoase?
Tot mai multe studii ne arată care sunt efectele negative ale consumului zilnic de băuturi carbogazoase. Află în rândurile de mai jos.
1. Îți afectează sistemul nervos
Multe băuturi carbogazoase conțin cafeină, un alcaloid ce ne poate stimula sistemul nervos și inima. Acesta este motivul pentru care ne simțim plini de energie și rezistăm mai bine oboselii dacă bem astfel de băuturi. În plus, cafeina mai este și un vasodilatator foarte puternic, însă aici se cam termină beneficiile sale.
Consumul excesiv de cafeină poate cauza dependență, dureri de cap, aritmie cardiacă, insomnie și anxietate. Adică aceleași simptome pe care le ai dacă bei prea multă cafea sau ceai în decursul unei zile.
2. Au efect cancerigen
Băuturile carbogazoase au un gust și o culoare foarte atractive. Acestea conțin mulți conservanți, acidulanți și aditivi chimici ce le permit să-și păstreze gustul pentru o perioadă foarte lungă de timp, dar care ne pot afecta în mod negativ sistemul renal.
Toate aceste substanțe chimice tind să se acumuleze în țesuturi, ceea ce duce la apariția celulelor cancerigene și, în cele din urmă, la formarea tumorilor. Nu te lăsa păcălit de faptul că unele dintre aceste băuturi sunt și antioxidante. Tu ai nevoie de antioxidanți naturali, pe care îi poți găsi în fructe și legume.
3. Cresc refluxul în timpul digestiei
Dioxidul de carbon prezent în aceste băuturi crește aciditatea sucurilor gastrice și accelerează producția acestora, ceea ce accelerează și procesul digestiei. Însă, asta duce și la apariția refluxului gastroesofagian, aciditate și probleme de absorbție, ce sunt în mod special periculoase pentru cei care suferă de gastrită sau ulcer.
4. Duc la apariția cariilor
Dioxidul de carbon și zahărul conținute de băuturile carbogazoase ne pot afecta cavitatea bucală și, în mod special, dinții, aceste substanțe alterându-ne papilele gustative, atacându-ne smalțul dinților și ducând la apariția cariilor.
5. Provoacă obezitatea
Băuturile carbogazoase conțin foarte mulți îndulcitori, ce pot avea un conținut mai mic sau mai mare de calorii (pot conține chiar și 3-4 linguri de zahăr). Îndulcitorii cu cele mai puține calorii sunt, de exemplu, sorbitolul, aspartamul și zaharina, iar îndulcitorii ce conțin multe calorii sunt zaharoza și glucoza.
Consumul excesiv al acestor îndulcitori provoacă creșterea glicemiei, inflamația pancreasului și diabetul. Carbohidrații ce nu sunt convertiți în energie prin intermediul proceselor metabolice se vor acumula sub formă de grăsime în țesuturi și artere, ceea ce duce la apariția obezității și aterosclerozei.
6. Duc la pierderea masei osoase
Acizii și cafeina conținute de băuturile carbogazoase afectează procesul de absorbție de calciu, ceea ce provoacă scăderea masei osoase. Combinația de zahăr și acid îngreunează absorbția de fier, ce poate duce la apariția anemiei și a anumitor tipuri de infecție.
7. Ai grijă cu sucurile dietetice!
Dacă vrei să slăbești și să eviți posibilitatea apariției diabetului, nu e de ajuns să te limitezi doar la sucurile dietetice. Nici îndulcitorii artificiali ce substituie zahărul nu trebuie consumați în exces, ei fiind substanțe ce afectează diverse reacții metabolice și ce pot cauza leziuni ale creierului, pierderi de memorie și chiar apariția unor boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.
În concluzie, încearcă pe cât posibil să eviți băuturile carbogazoase. Îți recomandăm să bei doar apă, sucuri naturale și smoothie-uri. Acest sfat este în mod special destinat gravidelor și persoanelor care suferă de probleme ale sistemului nervos, ulcer gastric, probleme cardiovasculare, hipertensiune arterială și migrene.
Nu uita: sănătatea și fericirea merg mână în mână!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Vartanian, L. R., Schwartz, M. B., & Brownell, K. D. (2007). Effects of soft drink consumption on nutrition and health: a systematic review and meta-analysis. American journal of public health, 97(4), 667–675. https://doi.org/10.2105/AJPH.2005.083782
- Anjum, I., Jaffery, S. S., Fayyaz, M., Wajid, A., & Ans, A. H. (2018). Sugar Beverages and Dietary Sodas Impact on Brain Health: A Mini Literature Review. Cureus, 10(6), e2756. https://doi.org/10.7759/cureus.2756
- Chazelas, E., Srour, B., Desmetz, E., Kesse-Guyot, E., Julia, C., Deschamps, V., Druesne-Pecollo, N., Galan, P., Hercberg, S., Latino-Martel, P., Deschasaux, M., & Touvier, M. (2019). Sugary drink consumption and risk of cancer: results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ (Clinical research ed.), 366, l2408. https://doi.org/10.1136/bmj.l2408