Alzheimer: diagnosticare precoce bazată pe vorbire - Doza de Sănătate
 

Alzheimer: diagnosticare precoce bazată pe vorbire

Detectarea timpurie a bolii Alzheimer prin analiza vorbirii pacientului poate încetini deteriorarea creierului, deoarece permite administrarea unui tratament în faza preclinică a maladiei. 
Alzheimer: diagnosticare precoce bazată pe vorbire
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

O echipă de ingineri biomedicali de la Universitatea din Țara Bascilor a descoperit o metodă de diagnosticare a bolii Alzheimer timpuriu, prin vorbire.

Sufletul unui om stă în memoria lui. Fără ea, îți pierzi identitatea, ideile, sentimentele. Tocmai de aceea, a suferi de o boală precum Alzheimer este pur și simplu îngrozitor. Pare de neconceput să continui să respiri și să trăiești fără să fii tu însuți.

Foarte mulți cercetători și-au dedicat o mare parte a carierei luptei împotriva acestui fenomen. Deși nu s-a descoperit încă niciun leac, s-au făcut în schimb progrese mari în ceea ce privește diagnosticarea precoce. 

Printre acestea se numără și metodele descoperite de o echipă de ingineri biomedicali de la Universitatea din Țara Bascilor (UPV). Aceștia au descoperit o metodă de diagnosticare a bolii Alzheimer timpuriu, prin vorbire.

Nu este un test invaziv. De fapt, pacienții nici nu-și dau seama că sunt evaluați. 

Te invităm să citești și:

Debutul bolii Alzheimer poate fi stopat?

Testul constă în examinarea abilității lor de a vorbi și de a-și aminti cuvinte pe măsură ce povestesc o anumită întâmplare.

Este un test mult mai bun decât clasica repetiție a unei serii de cuvinte, deoarece în acest caz pacientul își dă seama că este evaluat. Când știi că ești supus unui test, pot interveni emoțiile, drept pentru care faci mai multe greșeli.

Cea mai ușoară modalitate de detectare precoce a bolii Alzheimer

Boala Alzheimer poate fi diagnosticată timpuriu

În mod normal, dacă se consideră că o persoană ar putea suferi de Alzheimer, aceasta este supusă unui proces de testare destul de agresiv: analize de sânge, RMN, tomografie. Este un adevărat chin pentru pacienți, implicând în același timp și costuri foarte mari.

Însă, metoda menționată mai sus, de diagnosticare a bolii Alzheimer prin vorbire, pune punct tuturor acestor neplăceri.

Pacientul este rugat să povestească o anecdotă din viața sa într-o atmosferă relaxată. Între timp, medicul înregistrează conversația pentru a examina dificultățile sau neconcordanțele din povestirea respectivă.

Cercetătorii care au realizat acest studiu evidențiază că un alt semnal de alarmă este a face pauze pentru ca pacientul să-și amintească anumite cuvinte.

Unul dintre primele simptome ale pacienților cu Alzheimer este tendința de a uita diverse cuvinte, chiar dacă boala este încă într-un stadiu incipient.

Dintr-o dată, le vine greu să-și amintească termeni utilizați în viața de zi cu zi, cum ar fi „cuptor cu microunde” sau „perie de păr.” Aceștia nu au dispărut de tot din mintea lor, însă este necesar să facă un efort pentru a găsi cuvântul exact menit să exprime ceea ce intenționează ei să comunice.

Boala Alzheimer: metoda de diagnosticare prin vorbire salvează viețile a mii de oameni

Boala Alzheimer deteriorează creierul

Echipa din cadrul UPV accentuează importanța acestei noi metode de diagnosticare, întrucât, doar în Statele Unite, aproximativ 5,5 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani suferă de această maladieÎn plus, dacă nu se găsesc soluții noi, acest număr crește semnificativ.

Tocmai de aceea este esențială implementarea acestei metode de testare. Medicii au posibilitatea de a contracara boala, înainte ca aceasta să afecteze prea mult creierul. 

Pacienții pot, la rândul lor, să înceapă să facă exerciții pentru întărirea creierului, pentru a preveni pierderea memoriei și, implicit, a oamenilor dragi sau a propriei persoane.

Beneficiile acestei cercetări sunt validate de instituțiile care o sprijină. Printre acestea se numără universități prestigioase din Spania sau asociații familiale.

Familiile celor afectați se simt consolate de aceste descoperiri

Boala Alzheimer: diagnosticare prin vorbire

Fără îndoială, pacienții cu Alzheimer trec printr-un proces foarte dureros. Însă și rudele lor se trezesc brusc într-un vârtej de evenimente neașteptate în fața cărora nu știu cum să reacționeze. 

La fel ca în cazul altor boli similare, pacienții au tendința să se izoleze și sunt foarte dezorientați. Tocmai de aceea, asociațiile familiale sunt un loc bun de refugiu. Aici sunt îngrijiți atât cât se poate și se află în compania altor persoane care trec prin același lucru.

Gândul că cea mai importantă persoană din viața lor „dispare” puțin câte puțin stă la baza efortului membrilor familiei de a face această boală mai suportabilă. Tocmai de aceea ei sprijină inițiative precum metoda de diagnosticare precoce a maladiei Alzheimer prin vorbire. Speră că, în cele din urmă, medicii vor găsi o modalitate de combatere a acestei boli.

Însă, asociațiile familiale nu sunt singurele care apreciază dedicarea medicilor – cu toții le suntem recunoscători. Poate că mâine această boală îți va afecta proprii părinți sau chiar pe tine.

După cum știi deja, cazurile de instalare timpurie a bolii Alzheimer sunt din ce în ce mai frecvente. Prin urmare, este foarte important să sărbătorim fiecare inovație în diagnosticarea precoce a bolii și să o privim ca un imbold pentru a continua această luptă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.