Adevărul despre băuturile răcoritoare
Băuturile răcoritoare (numite și băuturi carbogazoase) sunt foarte populare în toată lumea. În anumite țări, precum Statele Unite, aceste băuturi sunt chiar mai puțin costisitoare decât apa. Află adevărul despre băuturile răcoritoare în rândurile de mai jos!
Din păcate, majoritatea consumatorilor nu cunosc ingredientele din care sunt preparate băuturile răcoritoare. În articolul de azi vom elucida acest mister. Trebuie însă să te avertizăm: după ce vei termina de citit adevărul despre băuturile răcoritoare, cel mai probabil nu vei mai dori să le consumi niciodată.
Din ce sunt preparate băuturile răcoritoare?
Băuturile răcoritoare sunt fabricate prin intermediul mai multor procese chimice. Acestea nu conțin niciun ingredient natural, însă sunt bogate în zahăr rafinat, coloranți artificiali și aromatizanți.
Mai mult, băuturile răcoritoare au și un conținut semnificativ de caramel, cafeină, aditivi și agenți de conservare derivați din smoală. De pildă, băuturile carbogazoase de tip cola sunt preparate cu acizi, în general acid carbonic și eritorbat, substanțe ale căror nume intimidante reflectă în mod precis caracterul lor nociv.
Dacă mai ai îndoieli cu privire la adevărul despre băuturile răcoritoare de tip cola, iată câteva dintre utilizările alternative mai puțin cunoscute ale acestor produse:
Curățarea băilor
Băuturile răcoritoare de tip cola pot îndepărta mizeria acumulată pe marginile vaselor WC. Nu trebuie decât să aplici lichidul pe vas și să-l lași să acționeze timp de câteva minute. Folosește o perie și vasul va arăta ca nou!
Eliminarea coroziunii
Mecanicii auto folosesc cola pentru a elimina coroziunea de pe bornele bateriilor. Nu trebuie decât să torni o băutură de tip cola pe suprafața afectată și s-o lași să acționeze timp de 30 de minute.
Îndepărtarea ruginii
Acizii din componența băuturilor de tip cola sunt solvenți de primă clasă. Poți să-i folosești pentru a îndepărta rugina de pe orice obiect, precum biciclete sau cuie.
Curățarea petelor de ulei
Iată o altă utilizare alternativă a băuturilor de tip cola descoperită de către mecanicii auto. Dacă ai haine care prezintă pete de ulei, pune-le într-un recipient plin cu câțiva litri de cola. Lasă-le să se înmoaie timp de trei ore, apoi clătește-le cu apă. Vor arăta ca noi!
Curățarea sticlei
Băuturile răcoritoare de tip cola pot fi folosite pentru a curăța orice suprafață din sticlă, inclusiv geamurile mașinilor sau cele din casă. Pur și simplu toarnă puțin suc în palmă, împrăștie-l pe sticla murdară, apoi șterge bine cu o cârpă curată și umedă.
Adevărul despre băuturile răcoritoare: alte ingrediente nocive
Pe lângă cele deja enumerate, băuturile răcoritoare pot conține și alte ingrediente surprinzătoare. Unul dintre acestea este acidul fosforic, un agent coroziv puternic care poate ataca dinții. De îndată ce pătrunde în corp, această substanță poate afecta stomacul și ficatul, determinând dezvoltarea mai multor probleme și afecțiuni digestive, hepatice și intestinale. Acidul fosforic este un inamic tăcut al sănătății noastre.
Diverse studii au scos la iveală faptul că acidul fosforic este un cancerigen derivat din petrol. Combinat cu cantități mari de zahăr și cafeină, acesta poate produce:
- Dependență: Vei simți nevoia să consumi băuturi răcoritoare din ce în ce mai des.
- Schimbări la nivelul sistemului nervos: Persoanele care consumă băuturi răcoritoare sunt mai agitate decât celelalte.
- Dezechilibre hormonale: Băuturile răcoritoare pot ataca sistemul endocrin.
- Alterări ale sănătății dentare: Poate provoca pete, degradarea dinților sau dezvoltarea cariilor.
- Slăbirea oaselor: Scade rezervele de calciu ale organismului.
- Câștig în greutate: Conținutul bogat de zaharuri al băuturilor răcoritoare (inclusiv al celor dietetice) determină mâncatul în exces.
- Slăbirea sistemului imunitar: Crește riscul să contractezi diverse boli cauzate de viruși și bacterii.
- Creșterea vulnerabilității la alergii
- Reducerea rezervelor de minerale ale organismului.
- Fermentarea alimentelor din stomac: Consumul de băuturi răcoritoare împreună cu alte alimente are un impact negativ asupra digestiei.
- Creșterea producției de acid acetic și alcool: Ficatul este la fel de suprasolicitat ca în urma consumului de băuturi alcoolice, ceea ce este foarte nociv pentru sănătatea sa.
- Distrugerea celulelor și îmbătrânirea acestora.
De ce continuăm să consumăm băuturi răcoritoare dacă sunt atât de nocive?
În primul rând, mulți dintre noi nu știu cât de periculoase pot fi aceste băuturi. Asemenea alimentelor nesănătoase pe care le servim zilnic (fie ele semipreparate sau gătite acasă), sucurile sunt produse pe care le consumăm pentru că nu am aflat încă adevărul despre băuturile răcoritoare.
Dacă toată lumea ar cunoaște această realitate, cu siguranță vânzările băuturilor răcoritoare ar scădea dramatic, iar producerea lor ar înceta cu totul. În momentul de față însă, singurul lucru pe care îl putem face este să refuzăm să cumpărăm aceste băuturi și să ne avertizăm cunoscuții asupra efectelor negative la care se expun consumându-le.
În al doilea rând, multe persoane folosesc băuturile răcoritoare în loc de apă, deoarece acestea provoacă dependență. Părinții nu ezită să achiziționeze aceste produse pentru copiii lor, plecând de la premiza că băuturile răcoritoare sunt inofensive.
În al treilea rând, reclamele difuzate în mass-media prezintă băuturile răcoritoare ca fiind ceva „la modă”, bunătăți inofensive pe care le putem servi împreună cu prietenii sau familia atunci când ieșim în oraș. Desigur, această imagine este complet falsă.
În prezent, comercializarea băuturilor răcoritoare a devenit un subiect de dezbatere publică. Deși producătorii acestora se îmbogățesc, sănătatea consumatorilor este prejudiciată, situația fiind asemănătoare cu cea cauzată de industria tutunului.
Ce se întâmplă în organismul nostru atunci când consumăm băuturi răcoritoare?
Un studiu foarte interesant a scos la iveală adevărul despre băuturile răcoritoare tip cola și efectele lor asupra organismului uman. Vrei să afli care sunt acestea?
- La 10 minute după consum: Sistemul nervos este excitat subit din cauza cafeinei și a zahărului care au pătruns în corp.
- La 20 de minute după consum: Nivelul de insulină din sânge scade, iar ficatul începe să convertească zahărul în grăsime.
- La 40 de minute după consum: Pupilele se dilată, tensiunea arterială crește, ficatul secretă mai multă insulină, iar receptorii responsabili de starea de somnolență se blochează.
- La 45 de minute după consum: Nivelul de dopamină, hormon responsabil de stimularea centrilor plăcerii din creier, crește. Efectul este asemănător cu cel produs de heroină.
- La 50 de minute după consum: Pe măsură ce acidul fosforic din compoziția băuturii răcoritoare consumate se combină cu anumiți nutrienți, aceștia sunt eliminați din organism. Printre altele, nivelul de calciu, magneziu și zinc scade în această fază.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo. (Consulta 2018). ÁCIDO ORTOFOSFÓRICO. Online [http://www.insht.es/InshtWeb/Contenidos/Documentacion/TextosOnline/Valores_Limite/Doc_Toxicologica/Ficheros/DLEP06.pdf].
- RT. (Consulta 2018). ¿QUÉ LE PASA AL ORGANISMO SI TOMAMOS COCA COLA TODOS LOS DÍAS? . Online [https://actualidad.rt.com/ciencias/view/144051-organismo-efecto-coca-cola].
- NCBI. (2007). Effects of Soft Drink Consumption on Nutrition and Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1829363/
- Harvard TH Chan. Soft Drinks and Disease. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/soft-drinks-and-disease/
- Departamento de Salud y Servicios para Personas Mayores de New Jersey. ÁCIDO FOSFÓRICO. https://www.nj.gov/health/eoh/rtkweb/documents/fs/1516sp.pdf