Ce se întâmplă în corpul nostru când bem Coca Cola? - Doza de Sănătate
 

Ce se întâmplă în corpul nostru când bem Coca Cola?

Știm deja despre Coca Cola că poate curăța motorul mașinii sau poate desfunda țevile. Aceste lucruri ne ajută să ne facem o idee despre ce fel de ingrediente conține această băutură.
Ce se întâmplă în corpul nostru când bem Coca Cola?

Ultima actualizare: 03 Ianuarie, 2019

Datorită cercetărilor din ultimii ani, s-a adeverit ceva de care ne temeam cu toții: Coca Cola are efecte grave asupra sănătății, chiar de la prima picătură înghițită. Când bem Coca Cola, organismul nostru are de suferit.

Până acum, timp de mulți ani, au existat numeroase campanii medicale care încercau să convingă oamenii să nu mai consume băuturi carbogazoase precum Coca Cola.

Statisticile arată însă că numărul celor care consumă acest produs este încă alarmant, deoarece s-a estimat că, în fiecare zi, se consumă în întreaga lume 1,6 miliarde de produse Coca Cola.

Ce efecte dăunătoare produce Coca Cola?

Coca Cola conține multe ingrediente dăunătoare sănătății, cu efect pe pe termen scurt sau pe termen lung. O sticlă sau o doză de suc conține 10 lingurițe de zahăr și alte substanțe chimice care afectează organele importante din corpul nostru.

Ce se întâmplă când în corpul nostru când bem Coca Cola?

 • După 10 minute: atunci când consumăm 10 lingurițe de zahăr, efectul acestora asupra organismului este dezastruos. Motivul pentru care nu eliminăm Coca Cola prin vomă este producția de acid fosforic a organismului.
 • După 20 de minute: glucoza determină creșterea nivelului de insulină, ceea ce face ca ficatul să transforme tot zahărul în grăsimi. Nu uitați că o singură sticlă sau doză de Coca Cola conține până la 10 lingurițe de zahăr.
 • După 40 de minute: corpul nostru a terminat de absorbit cafeina. Prin urmare, pupilele se dilată, crește tensiunea arterială, iar ficatul eliberează mai mult zahăr în sânge. Receptorii adenozinici (prezenți în timpul somnului) sunt astfel blocați, drept pentru care nu ne mai simțim obosiți.
 • După 45 de minute: organismul începe să producă mai multă dopamină, o substanță care stimulează centrii plăcerii din creier. Acest efect este comparat cu cel produs de heroină.
 • După 60 de minute: după o oră este posibil să simțim nevoia de a urina. Nu ne dăm însă seama că în acest mod eliminăm calciu, magneziu și zinc, elemente esențiale pentru oase, dar și alte substanțe care n-au fost absorbite în organism. Odată cu trecerea timpului, ne scade glicemia și începem să ne mișcăm mai greu.

Ce substanțe nocive conține Coca Cola?

Când bem Coca Cola, suntem afectați de conținutul ridicat de zahăr

După cum am putut observa, nu este deloc recomandat să bem Coca Cola. Pe lângă zahăr, acest suc conține și alte substanțe dăunătoare sănătății. Iată o listă cu cele mai importante ingrediente și efectele lor asupra sănătății:

 • Apă carbogazoasă: acest ingredient stimulează secreția gastrică, crescând aciditatea și provocând gaze intestinale.
 • Ciclamat de sodiu, un îndulcitor: acest ingredient produce un gust cu până la de 200 de ori mai dulce decât zahărul. Cercetările au arătat că acest aditiv crește riscul de cancer la vezica urinară. De aceea, agenția medicală Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite a interzis folosirea sa în Statele Unite în anul 1969.
 • Aspartam: acesta este un alt îndulcitor interzis de FDA în Statele Unite. Atunci când este expus la temperaturi înalte, aspartamul se transformă în metanol (alcool) și fenilalanină, două substanțe care distrug nervul optic și provoacă pierderea vederii.
 • Acid fosforic: acesta este un component foarte puternic care poate provoca iritarea pielii și a ochilor.

Alternative pentru a folosi Coca Cola

Nu este indicat să bem Coca Cola, însă putem utiliza această băutură în alte scopuri.

 • Coca Cola poate fi folosită la curățarea motoarelor de mașini.
 • În Statele Unite ale Americii, poliția folosește Coca Cola pentru a curăța sângele de pe șosea după un accident rutier sau după o crimă.
 • Coca Cola se folosește pentru a îndepărta petele de rugină de pe suprafețele cromate și pentru a curăța coroziunea bateriilor mașinilor.
 • În India, fermierii folosesc Coca Cola drept pesticid pentru a scăpa de dăunătorii culturilor, deoarece este ieftină și foarte eficientă.
 • Unul dintre cele mai cunoscute și eficiente moduri de a folosi Coca Cola este ca produs pentru desfundarea țevilor.
S-ar putea să te intereseze...
Care sunt cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac?
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Care sunt cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac?

%%excerpt%% Unele persoane consumă în exces unele dintre cele mai dăunătoare băuturi pentru stomac, confruntându-se apoi cu efectele lor negative. ...