Alimente ce nu trebuie combinate cu sucurile acidulate - Doza de Sănătate
 

Alimente ce nu trebuie combinate cu sucurile acidulate

Combinația dintre sucuri acidulate și anumite alimente poate provoca indigestie și alte dezechilibre interne periculoase pentru organism. 
Alimente ce nu trebuie combinate cu sucurile acidulate

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Știm cu toții că sucurile acidulate (mai ales Coca Cola) nu sunt sănătoase. Totuși, anumite persoane continuă să bea aceste lichide, în ciuda avertismentelor specialiștilor. Știai că există alimente ce nu trebuie niciodată combinate cu sucurile acidulate?

În acest articol, îți prezentăm un alt motiv pentru care nu este bine să consumi băuturi carbogazoase. Combinate cu sucurile acidulate, anumite alimente fac mai mult rău.

Alimente care nu trebuie combinate cu sucurile acidulate

De multe ori combinăm mai multe alimente la o masă, fără să ne dăm seama că acest lucru este toxic sau dăunător pentru corpul nostru. Poate ți se pare că nu este nimic rău în a servi un pahar de suc alături de un prânz sau o cină copioasă. În realitate, anumite combinații alimentare au efecte negative asupra organismului. 

Iată ce alimente nu fac pereche bună cu sucurile acidulate:

Lapte

Lapte pe lista de alimente ce nu trebuie combinate cu sucurile acidulate

Cui i-ar trece prin cap să bea lapte cu suc? Desigur, nu vorbim aici despre a pune ambele băuturi într-un pahar și de a bea acest amestec. Însă nu uita că există multe rețete dulci și savuroase care conțin lapte.

De exemplu, anumite prăjituri și produse de patiserie conțin smântână. Când alimentele ajung în stomac, combinația de lapte și suc provoacă aciditate. Astfel, apar simptome precum crampe musculare, reflux acid sau indigestie.

Cafea

Din nou, nu credem că sunt persoane care pun băuturi carbogazoase precum Coca Cola în cafea. Însă anumiți oameni beau sucul cu primul fel de mâncare și cafeaua cu desertul.

Ambele băuturi conțin doze ridicate de cofeină. Prin urmare, nu este indicat să le bei la cină, deoarece îți pot provoca insomnie, coșmaruri sau dificultatea de a adormi.

În plus, atunci când cele două băuturi ajung în stomac, ele formează împreună un fel de spumă efervescentă care este foarte acidă. Astfel, te simți alert și euforic și ai crampe abdominale din cauza indigestiei.

Cozonac

Cozonac pe lista de alimente ce nu trebuie combinate cu sucurile acidulate

La petreceri sau la sărbători, unele persoane obișnuiesc să mănânce cozonac. Dacă la cantitatea de zahăr din acest aliment o adăugăm și pe cea din sucurile acidulate, nivelul glicemiei din sânge crește în mod considerabil. Această combinație poate mări riscul de stop cardiac.

Cantitatea de zahăr din corp te menține alert. Prin urmare, pentru a te bucura de gustul dulce al cozonacul de Paști sau Crăciun, nu îl combina cu băuturi carbogazoase.

Alimente picante

Ingredientele sau condimentele picante, precum ardeii iuți, chimenul sau curry oferă un gust minunat preparatelor culinare, dar atunci când ajung în organism, măresc imediat temperatura corpului. În acel moment, simțim nevoia de a bea ceva.

Ai grijă ca lichidul ales să nu fie un suc acidulat. La temperaturi ridicate, băuturile carbogazoase se transformă în acid sulfuric. Prin urmare, dacă te gândești că un pahar de suc poate să-ți astâmpere setea sau să-ți reducă arsura din stomac, te înșeli. Singurul efect pe care îl obții în urma acestei combinații este o creștere a cantității de acid din stomac.

Dropsuri de mentă

Bomboane ce nu trebuie combinate cu sucurile acidulate

Încearcă următorul test. Pune o bomboană de mentă într-un pahar, apoi toarnă niște cola deasupra și așteaptă să vezi ce se întâmplă. Vei vedea că are loc un fel de explozie! Iată de ce bomboanele de mentă nu trebuie combinate cu sucurile acidulate.

Imaginează-ți ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi ambele alimente în același timp. Nici nu trebuie să încerci. Durerea este insuportabilă, iar reacția de la nivel intern poate fi periculoasă.

Ce se întâmplă în organismul nostru când bem cola?

Băuturile pe bază de cola nu sunt sănătoase, indiferent dacă le combinăm cu alte alimente sau le bem separat. Unele voci susțin că pot fi întrebuințate în orice alt fel, numai nu pentru consum. Ce se întâmplă în corpul nostru când bem cola?

După 10 minute

Un pahar de suc conține 10 linguri de zahăr. Da, ai citit bine. O astfel de cantitate este ca o lovitură pentru organism. Nu te lăsa amăgit. Cola nu îți oferă energie sau vitalitate, ci îți dă peste cap nivelul glicemiei și îți poate pune sănătatea în pericol.

După 20 de minute

Nivelul de insulină din sânge crește enorm, iar ficatul trebuie să lucreze din greu pentru a converti zahărul primit. Un alt dezavantaj este faptul că zahărul se va transforma în grăsime.

După 40 de minute

Sucurile acidulate pe bază de cola

Organismul mărește producția unui hormon numit dopamină, care stimulează acea zonă a creierului dedicată plăcerii și recompenselor. Tocmai de aceea ne plac așa de mult băuturile răcoritoare, pentru că sunt ca un drog minunat pentru creierul nostru.

După 1 oră

Sucurile acidulate conțin mult zahăr

Organismul elimină o cantitate ridicată de calciu prin urină. Acest efect poate duce la dezvoltarea osteoporozei, la căderea dinților sau la pierderea rezistenței oaselor. Acidul fosforic din sucurile acidulate afectează, de asemenea, nivelul de magneziu și de zinc.

Efectul diuretic al acestor băuturi carbogazoase este fals, deoarece nu eliminăm deșeuri din corp, ci nutrienți esențiali. Tocmai de aceea, după ce beau sucuri acidulate, multe persoane se simt slăbite sau irascibile.

Reține aceste alimente ce nu trebuie combinate cu sucurile acidulate și încearcă să reduci consumul acestor băuturi la minim.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle heatlh in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016. 8 (5): 295.
  • Carreon CC., Parsh B., How to recognize caffeine overdose. Nursing, 2019 49 (4): 52-55.
  • Varghese S., Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikova K., Caprnda M., et al., Chili pepper as a body weigth loss food. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 392-401.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.