6 obiceiuri proaste care te îmbătrânesc prematur - Doza de Sănătate
 

6 obiceiuri proaste care te îmbătrânesc prematur

Obiceiurile dăunătoare, cum ar fi fumatul și sedentarismul, accelerează deteriorarea pielii, provocând îmbătrânire prematură. 
6 obiceiuri proaste care te îmbătrânesc prematur
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

La un moment dat în viață, trebuie să accepți că semnele îmbătrânirii fac parte din procesele biologice prin care trece corpul tău. Cu toate acestea, există câteva obiceiuri proaste care te îmbătrânesc prematur fără să îți dai seama. 

Pielea, la fel ca toate celelalte organe, suferă anumite schimbări în timp. Prin urmare, este normal ca, începând cu 45 – 50 de ani, să îți apară diverse riduri și imperfecțiuni.

Problema este că, de cele mai multe ori, nu dai importanță lucrurilor care afectează pielea, iar când aceasta se deteriorează, stima ta de sine are de suferit.

Chiar dacă există numeroase produse care luptă împotriva lor, semnele îmbătrânirii sunt inevitabile dacă nu îți schimbi anumite obiceiuri dăunătoare.

Ce poți face pentru a evita această situație? Pe lângă îmbunătățirea rutinei de înfrumusețare, este bine să renunți la toate acele obiceiuri proaste care te îmbătrânesc prematur. Citește mai departe pentru a afla care sunt ele!

Obiceiuri proaste care te îmbătrânesc prematur fără să îți dai seama

Este important să ne îngrijim pielea încă din tinerețe. Deși multe persoane se străduiesc să combată semnele îmbătrânirii de cum încep să apară, cea mai eficientă armă împotriva lor este prevenția.

În mediu se află multe toxine și particule volatile care au un impact negativ asupra pielii.  Prin urmare, dacă vrei să previi îmbătrânirea prematură, trebuie să te ferești de ele.

Totodată, factorii genetici influențează, la rândul lor, momentul în care încep să apară ridurile. Însă un stil de viață sănătos poate întârzia acest proces, îmbunătățindu-ți și calitatea vieții. Fără să mai lungim vorba, iată care sunt principalele obiceiuri proaste care te îmbătrânesc prematur.

1. Machiajul în exces

Machiajul în exces pe lista de obiceiuri proaste care te îmbătrânesc prematur

Toate femeile se machiază pentru a fi mai frumoase. Însă multe persoane uită că machiajul în exces are efecte negative asupra sănătății pielii

Reziduurile produselor de machiaj se acumulează în porii pielii, ducând la apariția multor imperfecțiuni. În plus, acestea provoacă diverse blocaje care nu permit oxigenarea corespunzătoare a țesuturilor.

Recomandări

 • Încearcă să eviți machiajul atunci când nu este necesar. Pielea are nevoie să respire în forma sa naturală. 
 • Curăță-ți bine tenul în fiecare zi pentru a îndepărta orice urmă de produse cosmetice.

2. Fumatul

 Obiceiuri proaste care te îmbătrânesc prematur precum fumatul

Țigările sunt pline de chimicale care afectează sănătatea aparatului respirator și duc la deteriorarea prematură a pielii. Toxinele afectează procesul de oxigenare a celulelor și regenerarea țesuturilor.

În plus, fumatul deshidratează organismul, uscând și slăbind pielea. Prin urmare, acest obicei dăunător grăbește apariția ridurilor și a petelor, chiar de la o vârstă tânără.

Recomandări

 • Încearcă să renunți la fumatChiar dacă nu este ușor, există diverse metode utile care te pot ajuta să îți atingi scopul.
 • Dacă nu fumezi, încearcă să nu te expui fumului de țigară. Acesta este dăunător și conține particule care deteriorează pielea.

3. Nu folosești cremă de protecție solară

Obiceiuri proaste care te îmbătrânesc prematur precum expunerea la soare fără protecție solară

Folosirea zilnică a unei creme de protecție solară este una dintre cele mai bune modalități de a preveni îmbătrânirea prematură. Un astfel de produs diminuează impactul razelor UV asupra pielii.

Nu este de ajuns să folosești protecție solară numai în zilele însorite sau la plajă. Razele solare găsesc întotdeauna o modalitate de a răzbate, chiar și atunci când cerul este înnorat. Prin urmare, este important să îți protejezi pielea în fiecare zi.

Recomandări

 • Aplică o loțiune cu un factor de protecție solară de 30 sau mai ridicat înainte de a te expune direct la soare.
 • Totodată, ai grijă să porți haine și accesorii care să îți protejeze pielea de razele solare: bluze cu mânecă lungă, pălării, ochelari de soare și așa mai departe.

4. Dormi puțin

Lipsa somnului pe lista de obiceiuri proaste care te îmbătrânesc prematur

Somnul insuficient are efecte negative evidente asupra sănătății pielii. Când dormi, se desfășoară anumite procese care reduc impactul atacurilor externe asupra pielii.

Un somn mai scurt de 7 ore pe noapte afectează circulația sanguină și poate duce la apariția ridurilor premature, a pungilor de sub ochi și a pielii lăsate.

Recomandări

 • Încearcă să te culci și să te trezești în fiecare zi la aceleași ore pentru a-ți crea un program de somn sănătos.
 • Dacă îți vine greu să adormi, încearcă să descoperi cauza insomniei pentru a o trata cât mai curând posibil.

5. Alimentația proastă

 Obiceiuri proaste care te îmbătrânesc prematur precum alimentația nesănătoasă

Nu putem vorbi de obiceiuri proaste care te îmbătrânesc prematur fără să menționăm unul dintre cei mai importanți factori: alimentația. Nutrienții obținuți din mâncare sunt esențiali pentru sănătatea și tinerețea pielii. Prin urmare, dacă nu mănânci sănătos, este posibil să ai mai multe imperfecțiuni ale pielii.

Consumul excesiv de grăsimi, zahăr și alimente procesate afectează producția de colagen și elastină și accelerează procesul de îmbătrânire. Din păcate, multe produse alimentare sunt pline de toxine și chimicale dăunătoare. Consumul acestor alimente afectează circulația și, implicit, oxigenarea organismului.

Recomandări

 • Încearcă să consumi mai multe alimente organice, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale și carne slabă.
 • Evită pe cât posibil preparatele din carne procesată și produsele de patiserie.

6. Sedentarismul

Sedentarismul pe lista de obiceiuri proaste care te îmbătrânesc prematur

Sedentarismul are multe efecte negative asupra sănătății. Însă mulți nu știu că acestea se răsfrâng și asupra pielii.

Trebuie să faci exerciții fizice pentru a avea un corp tonifiat. Dacă faci mișcare în fiecare zi, elimini multe toxine care accelerează îmbătrânirea.

Recomandări

 • Fă exerciții fizice timp de cel puțin 30 de minute pe zi.
 • Dacă ai anumite restricții de ordin fizic, mergi la un specialist pentru a descoperi care sunt activitățile recomandate în cazul tău.

Acum că ai aflat care sunt acele obiceiuri proaste care te îmbătrânesc prematur, încearcă să adopți un stil de viață mai sănătos. În acest fel, asiguri bunăstarea întregului corp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.