4 alimente miraculoase pentru stimularea producției de colagen
 

4 alimente miraculoase pentru stimularea producției de colagen

Dacă produsele pe bază de colagen ți-au atras atenția, ar trebui să citești și despre alimente care favorizează producția de colagen.
4 alimente miraculoase pentru stimularea producției de colagen

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

E adevărat, există o mare varietate de produse pe piață care promit un aport crescut de vitamine, minerale și proteine, dar suplimentele cu colagen sunt întâlnite foarte des. Însă nu este neapărat necesar să apelezi la produse farmaceutice pentru stimularea producției de colagen.

Deoarece colagenul este una dintre cele mai importante substanțe din corpul uman, organismul nostru îl sintetizează constant. Acest lucru se întâmplă dacă te alimentezi corect și în cantitățile recomandate.

Dacă ai o dietă deficitară sau te limitezi doar la anumite alimente, cantitățile de colagen obținute nu sunt corespunzătoare. Iar acest lucru va avea consecințe neplăcute, părul își va pierde din strălucire, iar ridurile fine vor fi mult mai vizibile.

Desigur, poți opta pentru un supliment care va avea ca efect stimularea producției de colagen. Poți găsi astfel de capsule în orice farmacie sau chiar supermarket.

Sau poți încerca să introduci în dieta ta câteva alimente care au același efect. Este mai simplu, mai natural și este cea mai indicată modalitate de a-ți asigura necesarul de colagen.

Beneficiile consumului de alimente bogate în colagen

  • Un risc scăzut de a dezvolta afecțiuni osoase. Prin consumarea alimentelor potrivite, cu proprietăți în stimularea producției de colagen, riscul de artrită sau osteoporoză scade foarte mult.
  • Vindecarea rapidă a rănilor. Colagenul are un rol activ în regenerarea țesuturilor, iar lipsa lui încetinește vindecarea, rănile lăsând cicatrici adânci.
  • Articulații sănătoase. Încheieturile noastre sunt formate aproape în totalitate din fibre de colagen. Dar, odată cu trecerea anilor, țesutul se deteriorează și apar dureri. Consumul de colagen ajută la regenerarea articulațiilor slăbite.
  • Strălucire și elasticitate. Colagenul este responsabil și de aspectul tânăr al pielii de pe întregul corp. Dacă ridurile sunt o problemă, încearcă o schimbare de dietă. Sau prepară o mască pentru față din ingredientele de mai jos.

Alimente benefice în stimularea producției de colagen

1. Ardei roșu

Stimularea producției de colagen cu ardei roșii

Vitamina C este esențială în producția fibrelor de colagen, iar o sursă ideală de vitamina C este ardeiul roșu. Dacă dieta ta nu include această vitamină, organismul își va încetini producția de colagen.

O jumătate de cană de ardei (125 g) îți asigură 95 mg de colagen.

Ardeiul un aliment foarte ușor de încorporat în dietă. Poți pune ardei roșu în shake-ul de dimineață, în orice salată sau, foarte simplu, poți lua o gustare crudă între mese.

Ardeiul roșu este ideal ca aperitiv. Îl poți folosi în locul cartofilor prăjiți sau al chipsurilor de la film și merge grozav de bine cu orice sos, în special cu guacamole.

2. Roșii

Roșiile îmbunătățesc producția de colagen datorită ingredientului licopen, un puternic antioxidant. Acestea sunt ideale pentru consum mai ales vara, pentru combaterea efectului razelor UV, a poluării și a radicalilor liberi.

Dacă locuiești într-un oraș deosebit de aglomerat și poluat, roșiile ar trebui să facă parte din dieta ta zilnică.

Poți consuma roșiile oricum dorești, însă ideal ar fi să le mănânci crude pentru ca ele să-ți ofere cantitatea maximă de licopen. Dacă roșiile crude nu fac parte din preferințele tale, îți recomandăm următoarea rețetă.

Roșii gratinate la cuptor

O rețetă ideală pentru cină, simplă și cu puține calorii.

Ingrediente:
  • O roșie coaptă
  • Un praf de sare cu usturoi
  • Un vârf de cuțit de busuioc uscat
  • 2 linguri de Parmezan dat prin răzătoare (30 g)
Mod de preparare
  • Încălzește cuptorul la 200 °C.
  • Taie roșia felii și pune rondelele în tavă.
  • Presară deasupra brânza, sarea și busuiocul.
  • Pune tava în cuptor și redu temperatura la 150 °C.
  • Lasă la copt până se topește brânza, iar apoi savurează!

3. Somon

Stimularea producției de colagen cu somon

Somonul este bogat în grăsimi benefice pentru inimă și sistemul circulator. În plus, acesta ajută la stimularea producției de colagen. Prin acizii Omega 3 pe care îi conține, somonul luptă împotriva inflamațiilor și previne degradarea colagenului din cauza factorilor externi.

Dacă petreci mult timp la soare sub acțiunea razelor ultraviolete, ar trebui să incluzi somonul în dietă cel puțin o dată pe săptămână. Aroma de pește nu este foarte intensă, așa că poate fi gătit foarte ușor într-o mare varietate de rețete.

  • Încearcă să combini carnea de somon cu puțină sare și busuioc.
  • Apoi coace-o pe ambele părți.
  • Poți încerca să înlocuiești condimentele cu usturoi, ghimbir sau doar suc de lămâie.

4. Curcan

Producția de colagen depinde foarte mult de aminoacizii esențiali din organism. Iar modalitatea cea mai bună de a include în dieta ta aceste elemente este să consumi carne, în special de curcan.

Prin conținutul său de prolină, glicină și lizină – precursorii colagenului – carnea de curcan ajută organismul în sintetizarea fibrelor de colagen de care are atât de mare nevoie.

Recomandarea specialiștilor este de a consuma curcan de două ori pe săptămână. Iar dacă îl vei combina cu un ardei roșu copt și o salată de roșii, ai o rețetă ideală pentru asigurarea cantității necesare de colagen în organism.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alvarez Fontanet, Ernesto. “Consecuencias del estrés oxidativo de la piel por radiaciones ultravioleta.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 14.1 (1995): 0-0.
  • Flores, J., and Salvador Bermell. “Colágeno: Características y propiedades de interés para la industria cárnica.” Revista de agroquímica y tecnología de alimentos 28.4 (1988): 463-472.
  • Valdés-Rodríguez, Rodrigo, et al. “La piel y el sistema endocrinológico.” Gaceta médica de México 148.2 (2012): 162-168.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.