O dietă care te ajută să îți refaci nivelul de colagen - Doza de Sănătate
 

O dietă care te ajută să îți refaci nivelul de colagen

Putem obține colagen din creme și loțiuni. Însă pentru a ne reface nivelul acestei proteine, este indicat să încorporăm în dieta noastră zilnică alimente care o conțin.
O dietă care te ajută să îți refaci nivelul de colagen
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă ai depășit vârsta de 35 de ani, cu siguranță ai observat că pielea ta a început să își piardă elasticitatea și fermitatea. De acum înainte, te poți aștepta să descoperi riduri noi de fiecare dată când te privești în oglindă. Principalul vinovat pentru aceste imperfecțiuni este nivelul de colagen al pielii.

Colagenul este o proteină alcătuită din celule conjunctive numite fibroblaste. Acesta alcătuiește aproximativ 30% din masa totală de proteine a organismului și 80% din masa de țesut conjunctiv. Cu alte cuvinte, colagenul este „lipiciul” responsabil de unitatea corpului, fără de care acesta s-ar rupe în bucățele.

Colagenul și pielea

Nivelul de colagen care asigură sănătatea și frumusețea pielii

Sănătatea pielii este strâns legată de nivelul de colagen. Această proteină are rolul de a proteja pielea, alcătuind o barieră împotriva toxinelor și a altor agenți externi nocivi.

Colagenul este principalul component al părului și al unghiilor, precum și al ligamentelor și al țesuturilor conjunctive. Mai exact, acesta asigura fermitatea pielii și alcătuiește cea mai mare parte a dermei. Din acest motiv, pielea își pierde fermitatea și elasticitatea atunci când nivelul de colagen scade.

Când începe să scadă nivelul de colagen și de ce?

Nivelul de colagen din organismul uman începe să scadă în jurul vârstei de 25 de ani, dar această problemă devine mai vizibilă după vârsta de 35 de ani.

Pe măsură ce nivelul de colagen scade, structurile epiteliale se slăbesc, pielea se subțiază și se lasă, părul își pierde rezistența, iar ridurile încep să apară. Mai mult, în această perioadă tendoanele și ligamentele își pierd elasticitatea și articulațiile devin mai puțin flexibile.

Factori care accelerează scăderea nivelului de colagen

 • Expunerea la soare, fumatul, poluanții, toxinele, stresul și exercițiile fizice foarte intense cresc producția de radicali liberi, grupări care distrug rezervele actuale de colagen.
 • Scăderea producției anumitor hormoni din cauza menopauzei și a înaintării în vârstă poate, de asemenea, să reducă producția de colagen.
 • Această problemă este agravată de tulburările care necesită tratamente ce reduc abilitatea organismului de a absorbi vitamine și minerale.

Ce alimente te ajută să îți refaci nivelul de colagen?

Nivelul de colagen scade odată cu înaintarea în vârstă

Chiar dacă abilitatea organismului tău de a produce colagen a început să scadă, mai ai încă posibilitatea să combați acest proces. Avem la dispoziție anumite alimente bogate în colagen sau care stimulează producția acestei proteine. Consumându-le, pielea noastră își va recăpăta fermitatea, prospețimea și elasticitatea.

Cele mai bune alimente care refac nivelul de colagen sunt:

1. Carnea

Carnea reprezintă o sursă importantă de colagen. Nu ezita să consumi:

 • Vită
 • Pui
 • Capră
 • Vițel
 • Căprioară
 • Porc (în special picioarele)

Și pielea, oasele și măruntaiele animalelor enumerate anterior constituie surse importante de colagen. Poți consuma, de pildă, șorici sau fiertură de oase.

2. Peștele

Deși carnea de pește are un conținut de colagen mai scăzut decât alte surse, oasele peștilor sunt foarte bogate în colagen.

În plus, acizii grași omega-3 din componența somonului și a tonului protejează membranele din jurul celulelor pielii. Astfel, consumul de pește reduce inflamațiile și promovează elasticitatea și fermitatea pielii.

3. Gelatina

Gelatina te ajută să îți refaci nivelul de colagen

Gelatina este alcătuită din derivați ai colagenului în proporție de 90% și, în plus, are un conținut scăzut de calorii.

4. Fructele și legumele roșii

Fructele și legumele roșii, precum merele, căpșunile, cireșele, sfecla sau ardeii roșii, conțin licopen. Pe lângă faptul că este un antioxidant excelent, licopenul stimulează producția colagenului.

5. Fructele bogate în vitamina C

Vitamina C este esențială pentru producția colagenului. Poți obține acest compus din portocale, lămâi, kiwi, grepfrut, mango, ananas și alte fructe asemănătoare. Un alt avantaj al acestor alimente este reprezentat de antioxidanții din componența lor, care previn apariția ridurilor.

6. Legumele

Legume ca varza, vânăta, andiva și spanacul sunt foarte utile pentru a stimula producția colagenului.

7. Alimentele bogate în compuși ai sulfului

Măslinele fac parte dintr-o dietă care nivelul de colagen

În această categorie intră alimente precum țelina, măslinele verzi și negre, usturoiul, castravetele, bananele, ceapa și tofu. Conținutul ridicat de sulf al acestora stimulează producția colagenului.

8. Alte alimente utile

Ca să îți refaci nivelul de coagen, mai poți consuma lapte de soia, brânză, ceaiuri, fructe uscate și alimente bogate în lizină, precum cartofii, algele marine și drojdia de bere.

Toate alimentele prezentate în acest articol pot fi achiziționate cu ușurință. Optează pentru cele care te atrag cel mai mult și asigură-te că urmezi o dietă sănătoasă și echilibrată. De îndată ce organismul tău va începe din nou să producă suficient colagen, pielea ta își va recăpăta frumusețea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Abreu Reyes J. A. Uso del hexafluoruro de azufre en la cirugía filtrante del glaucoma. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. Febrero 2006. 81 (2).
 • Castellanos L, Rodríguez M. El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. Marzo 2015. 42 (1).
 • Martínez Ruíz Mª A, Morales Hernández Mª E. Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo. Ars Pharmaceutica. Octubre – Diciembre 2015. 56 (4).
 • Nimni, M. E., & Harkness, R. D. (2018). Molecular structure and functions of collagen. In Collagen: Volume I: Biochemistry. https://doi.org/10.1201/9781351070799
 • Prockop, D. J., & Guzmán, N. a. (1981). El colágeno. Tiempos Médicos.
 • Silva, T. F. reira, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Rev Inst Adolfo Lutz. https://doi.org/10.1007/978-3-642-17226-7_13
 • Valdés F. Vitamina C. Actas Dermo – Sifiliográficas. Noviembre 2006. 97 (9): 557-568.
 • Waliszewski K. N, Blasco G. Propiedades nutracéuticas del licpoeno. Salud Pública de México. Junio 2010. 52 (3).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.