Expunerea la soare: cum să-ți aperi pielea - Doza de Sănătate
 

Expunerea la soare: cum să-ți aperi pielea

Dacă luăm anumite tipuri de medicamente, este important să ne protejăm de arsurile solare, deoarece multe medicamente ne pot face mai sensibile la soare și pot cauza iritații, pete sau mâncărimi.
Expunerea la soare: cum să-ți aperi pielea
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Multe persoane sunt preocupate de sănătatea și frumusețea pielii, fiind conștiente de faptul că anumite mici greșeli pot provoca probleme estetice și nu numai. Pielea este expusă zilnic mai multor factori ce o deteriorează și o usucă, producând daune mai puțin vizibile inițial. Aici vorbim în special de expunerea la soare și despre efectele sale. Din fericire, dacă iei măsurile de rigoare, poți preveni arsurile solare și efectele negative ale expunerii la soare, ce pot afecta grav sănătatea pielii.  

În prezent, există numeroase produse disponibile în comerț care protejează pielea de razele solare. Însă nu este necesar să cheltuiești o avere pentru achiziționarea acestora. Astăzi îți vom oferi mai multe sfaturi pentru ca pielea ta să nu sufere în urma expunerii la soare. De asemenea, îți arătăm cum să prepari două remedii naturale în caz de arsuri solare.

Expunerea la soare: cum să-ți aperi pielea

1. Ai grijă ce medicamente iei

Mulți oameni nu știu acest lucru, dar anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, pilulele contraceptive, antiinflamatoarele, corticosteroizii și antibioticele sunt „fotosensibile”, ceea ce înseamnă că, dacă te expui la soare, crește riscul de a suferi arsuri sau alte daune.

Dacă urmezi un tratament cu oricare dintre aceste categorii de medicamente, trebuie să folosești o cremă pentru protecție solară de calitate pentru a diminua daunele razelor solare asupra pielii. 

2. Epilează-te cu 24 de ore înaintea expunerii la soare

Epilare cu o zi înainte de expunerea la soare

Indiferent de metoda de epilare aleasă, interesul oricărei persoane este de a avea o piele curată și sănătoasă. În primele 24 de ore după epilare, expunerea la soare poate avea efecte negative asupra pielii. Folosește o cremă hidratantă eficientă și nu uita de loțiunea pentru protecție solară!

3. Mărește aportul de antioxidanți și acizi grași Omega-3

Alimentația joacă un rol foarte important în menținerea sănătății pielii, protejând-o de efectele radiației solare. Un consum mărit de antioxidanți ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, aceștia fiind responsabili de distrugerea fibrelor de colagen și elastină. Printre cei mai sănătoși antioxidanți se numără betacarotenul și vitaminele A, B, C și E. Găsești aceste elemente în morcovi, roșii, caise, spanac, prune și afine, printre altele.

O altă substanță nutritivă esențială pentru piele o reprezintă acizii grași Omega-3. Aceste grăsimi sănătoase hrănesc pielea, ameliorează iritațiile și reduc riscul apariției arsurilor solare. Îți poți mări aportul de omega 3 prin consumul de pește gras și nuci. 

4. Verifică-ți alunițele în mod regulat

Alunițe care trebuie verificate după expunerea la soare

Soarele poate influența tranziția unei alunițe către stadiul de melanom sau cancer de piele. De aceea, este important să-ți verifici alunițele în mod regulat pentru a observa orice schimbare: margini asimetrice sau fibroase, culoare ciudată, scurgeri de lichid din acestea sau sângerări. În cazul în care observi o anomalie, este indicat să-ți faci o programare la medicul dermatolog.

Măști pentru tratarea arsurilor solare

1. Mască de iaurt și ovăz

Această mască hidratează pielea, elimină celulele moarte și ameliorează arsurile provocate de expunerea la soare. De fapt, iaurtul are proprietăți antibacteriene. Pentru rezultate optime, este indicat să o aplici seara.

Ingrediente

  • ½ pahar de iaurt simplu (125 g)
  • 3 linguri de zeamă de lămâie (45 ml)
  • O lingură de terci de ovăz (10 ml)
  • 2 căpșuni strivite

Mod de preparare

Amestecă toate ingredientele într-un vas, spală-te pe față și aplică masca. Las-o să acționeze timp de 10 minute, apoi îndepărteaz-o cu apă rece.

2. Mască de ovăz și banane

O altă modalitate excelentă de a-ți proteja pielea de soare și de a preveni arsurile solare și petele este combinația dintre banane, ovăz și miere. Aceste trei ingrediente hrănesc și hidratează pielea, oferindu-i o barieră protectoare ce elimină celulele moarte acumulate la suprafață.

Ingrediente

  • O banană mică, coaptă
  • 5 linguri de fulgi de ovăz (125 g)
  • O lingură de miere (25 g)

Mod de preparare

Adaugă toate ingredientele în blender sau folosește un mixer pentru a le pasa până obții o pastă fină. Aplică masca pe pielea curată și las-o să acționeze timp de 15 minute. Clătește cu apă rece. Pentru rezultate optime, repetă acest tratament de trei ori pe săptămână.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hill, K. O., Fujii, Y., Johnson, D. C., & Kawasaki, B. S. (1978). Photosensitivity in optical fiber waveguides: Application to reflection filter fabrication. Applied Physics Letters. https://doi.org/10.1063/1.89881
  • Lluria-Prevatt, M., Dickinson, S. E., & Alberts, D. S. (2014). Skin cancer prevention. In Fundamentals of Cancer Prevention, Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-642-38983-2_12
  • Food and Agriculture Organization. (2016). Influencing food environments for healthy dietsInfluencing food environments for healthy diets. https://doi.org/10.1006/nimg.2001.1006

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.