Cum să stimulezi producția de colagen în mod natural - Doza de Sănătate
 

Cum să stimulezi producția de colagen în mod natural

Poți cumpăra suplimente de colagen, însă este mai simplu și mai ieftin să stimulezi producția acestei proteine în mod natural. Află cum din articolul care urmează!
Cum să stimulezi producția de colagen în mod natural
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ai observat că ți-au apărut primele riduri? Indiferent dacă abia le-ai descoperit sau le aveai de mai mult timp, poate te întrebi cum să stimulezi producția de colagen în mod natural.

Este posibil să fi încercat deja produsele din comerț care conțin acest ingredient. Însă există și modalități naturale prin care poți obține colagen. Descoperă-le în rândurile de mai jos!

Ce este colagenul?

Dintre toate proteinele, colagenul se găsește în cantitatea cea mai mare în organism. Acesta este un component esențial în formarea:

 • Pielii
 • Oaselor
 • Musculaturii
 • Tendoanelor
 • Vaselor sanguine
 • Dinților
 • Intestinelor

Colagenul oferă elasticitate pielii și înlocuiește celulele moarte cu altele noi. Este normal ca producția sa să scadă în timp, provocând riduri, piele uscată care se desprinde și dureri articulare. Tocmai de aceea este bine să iei măsuri pentru stimularea producției de colagen încă din tinerețe.

Îți recomandăm să adopți obiceiuri benefice pentru pielea ta încă de la vârsta de 25 – 30 de ani. Însă chiar dacă ai trecut de acest prag, nu este niciodată prea târziu să acționezi.

De ce este bine să stimulezi producția de colagen în mod natural?

Cum să stimulezi producția de colagen pentru a estompa ridurile

La 25 de ani, probabil nu te preocupă foarte tare ridurile, dieta și îngrijirea pielii. Însă poate știi că există opțiuni mai puțin naturale de a combate ridurile, cum ar fi botoxul și chirurgia estetică. Problema este faptul că operațiile sunt scumpe, iar botoxul este o toxină care poate avea efecte secundare.

Totodată, există diverse creme în comerț. Însă unele dintre ele – mai ales cele ieftine – nu funcționează. Produsele mai scumpe nu sunt accesibile pentru orice persoană.

Din fericire, stimularea naturală a producției de colagen este simplă și ieftină. Procesul durează mai mult timp, mai ales dacă ridurile sunt adânci și nu ai luat nicio măsură pentru combaterea lor în trecut, însă nimic nu este imposibil.

Cum să stimulezi producția de colagen prin alimentație

Dacă te întrebi cum să stimulezi producția de colagen în mod natural, află că dieta este cea mai bună opțiune. O alimentație sănătoasă previne multe probleme de sănătate și estetice. 

Pentru a stimula producția naturală de colagen, adaugă în dietă următoarele alimente și nutrienți:

Afine

Cum să stimulezi producția de colagen cu afine

Afinele conțin fitonutrienți care întăresc fibrele de colagen. Astfel, acestea împiedică scăderea producției de colagen odată cu trecerea timpului.

Îți recomandăm să mănânci cel puțin o cană de afine pe săptămână. Le poți servi oricum dorești, însă cel mai bine este să le consumi ca atare sau ca ingredient în smoothie-uri.

Usturoi

Cum să stimulezi producția de colagen prin consumul de usturoi

Cum să stimulezi producția de colagen din corp? Consumând usturoi! Sulful din compoziția sa îmbunătățește producția acestei proteine și ameliorează durerile articulare.

Totodată, usturoiul conține taurină, care repară colagenul existent în corp și îi prelungește viața. Pentru a te bucura de aceste beneficii, ai la dispoziție mai multe opțiuni:

 • Mănâncă un cățel de usturoi pe zi. Dacă nu îți place gustul, încearcă să consumi doar un sfert din el. Ia-l ca pe o pastilă și nici nu îi vei simți gustul.
 • Bea zilnic ceai cu usturoiAdaugă un cățel de usturoi în ceaiul de mentă sau de scorțișoară. Cele două plante aromatice acoperă gustul de usturoi.

Ouă

Ouăle sunt bogate în aminoacizi, care sunt esențiali pentru formarea de colagen. Prin urmare, acest aliment nu trebuie să lipsească din  dietă.

Este recomandat să consumi două ouă de trei ori pe săptămână. Încearcă să eviți excesul de sare sau ulei atunci când le prepari.

Vitamina C

Cum să stimulezi producția de colagen cu suplimente de vitamina C

Vitamina C este cel mai important component în producția de colagen. Fibrele de colagen au nevoie de cantități mari de vitamina C pentru a se forma. Este bine să consumi mai multe alimente bogate în acest nutrient sau să iei un supliment zilnic.

Dacă optezi pentru un supliment de vitamina C, alege unul cu ingrediente naturale. Poți găsi numeroase sortimente în magazinele naturiste, însă evită-le pe cele cu aditivi artificiali.

Terapie cu infraroșu

În afară de alimentație, terapia cu infraroșu este cea mai bună opțiune pentru stimularea producției de colagen. Poți încerca această metodă chiar la tine acasă.

Terapia cu infraroșu presupune folosirea razelor infraroșii (nu ultraviolete) pentru a stimula circulația sanguină și producția de colagen. Poți găsi dispozitive speciale pentru practicarea acestei terapii în magazinele cu produse de înfrumusețare. Acestea sunt foarte convenabile și țin mult timp. Încearcă să folosești această metodă de două ori pe săptămână.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Collagen – What Is It and What Is It Good For?
 • healthline.com/nutrition/collagen


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.