Ceaiul de usturoi – beneficii uimitoare - Doza de Sănătate
 

Ceaiul de usturoi – beneficii uimitoare

Usturoiul este un antibiotic natural și o sursă incredibilă de antioxidanți. De ce nu încerci și tu să bei o cană de ceai de usturoi începând chiar de azi?
Ceaiul de usturoi – beneficii uimitoare

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Ai băut vreodată o cană de ceai de usturoi? Probabil ai mai auzit până acum despre beneficiile minunate pe care le putem obține consumând usturoi și un pahar de apă pe stomacul gol. În acest articol îți prezentăm o rețetă medicinală cunoscută încă din antichitate și îți arătăm în ce fel te ajută ceaiul de usturoi.

Ceaiul de usturoi era o băutură foarte populară în Grecia Antică. Pe vremea aceea, oamenii consumau ceai de usturoi pentru a-și fortifica organismul, pentru a-și îmbunătăți starea generală de sănătate și pentru a obține energie și tinerețe.

Cu siguranță ți se pare puțin probabil ca această băutură să poată oferi atât de multe beneficii, însă ține cont de faptul că usturoiul este un antibiotic natural și o sursă incredibilă de antioxidanți. De ce nu încerci și tu să bei o cană de ceai de usturoi chiar azi?

Proprietățile benefice uimitoare oferite de ceaiul de usturoi

Cu siguranță cunoști deja beneficiile incredibile ale consumului de usturoi pe stomacul gol, dar știm cu toții că nu este ușor să deprindem acest obicei. În acest sens, ceaiul de usturoi este o alternativă simplă pe care nu trebuie să ezităm s-o încercăm. Vrei să afli care sunt beneficiile oferite de această băutură?

  • Ceaiul de usturoi te poate ajuta să pierzi în greutate puțin câte puțin. Această băutură are proprietăți de detoxifiere, ajutând organismul să dizolve grăsimea acumulată în exces. Mai mult, ceaiul de usturoi are abilitatea de a accelera metabolismul. Dacă începem să consumăm această băutură dimineața, ne vom îmbunătăți nu numai starea generală de sănătate, ci și aspectul fizic.
  • Ceaiul de usturoi este un remediu ieftin și eficient pentru îmbunătățirea sănătății inimii. Acesta stimulează circulația sanguină, reduce nivelul de colesterol „rău” (LDL), dilată vasele sanguine și previne dezvoltarea arteriosclerozei.
  • Oare știi câte vitamine poți obține dacă bei un singur pahar de ceai de usturoi în fiecare zi? Foarte multe, inclusiv vitaminele A, B1, B2 și C. Mai mult, această băutură îți oferă un plus de antioxidanți benefici pentru ochi și piele, prevenind îmbătrânirea prematură.
  • După cum știi deja, usturoiul este un antibiotic natural excelent. Așadar, acest ingredient te poate ajuta să previi răcelile, dar și să-ți întărești sistemul imunitar, astfel încât să eviți numeroase alte boli. Soldații din Grecia Antică obișnuiau să bea ceai de usturoi după fiecare bătălie pentru a se proteja împotriva infecțiilor. După cum vezi, proprietățile „miraculoase” atribuite acestei băuturi în acea perioadă nu erau complet nefondate.

Cum se prepară ceaiul de usturoi?

Ceaiul de usturoi a fost foarte popular în antichitate

În cele ce urmează îți prezentăm o rețetă care te va ajuta să prepari un singur pahar de ceai de usturoi. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara o băutură delicioasă, fără miros neplăcut:

Ingrediente

  • 1 cățel de usturoi
  • 1 pahar (200 ml) de apă
  • Puțin ghimbir ras (3 g)
  • 1 lingură (15 ml) de zeamă de lămâie
  • 1 lingură (25 g) de miere

Instrucțiuni de preparare

  • Ceaiul de usturoi este foarte ușor de preparat. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să pui la fiert 200 ml de apă. În timp ce aștepți ca apa să fiarbă, taie cățelul de usturoi în bucățele (dacă vrei, îl poți toca). Toate proprietățile acestui ingredient vor fi conservate în timpul fierberii.
  • De îndată ce apa începe să fiarbă, adaugă 3 g de ghimbir ras și usturoiul tocat. Lasă amestecul să fiarbă timp de 15-20 de minute. Oprește focul și lasă infuzia obținută să stea încă 10 minute.
  • Următorul pas este foarte simplu. Strecoară amestecul și păstrează apa. Adaugă zeama de lămâie și mierea pentru a îndulci infuzia.
  • Nu-ți face griji, ceaiul nu va avea un miros neplăcut din cauza usturoiului. Deoarece ai folosit ghimbir și lămâie la prepararea acestei băuturi, respirația ta nu va fi afectată de niciun miros neplăcut, iar tu vei putea să te bucuri de toate beneficiile ceaiului de usturoi.

Îți recomandăm să citești și:

Consumul zilnic de usturoi: beneficii

Când trebuie băut ceaiul de usturoi?

Ceaiul de usturoi este o băutură foarte sănătoasă

Ceaiul de usturoi poate fi băut în fiecare dimineață pe stomacul gol, imediat după trezire. Această băutură oferă exact aceleași beneficii ca și usturoiul simplu, dar îți pune la dispoziție și proprietățile minunate ale ghimbirului și lămâii.

Ceaiul de usturoi este ușor de preparat și are un conținut bogat de antioxidanți, vitamine și minerale, motiv pentru care nu trebuie să eziți să-l consumi zilnic. Îți vei fortifica sănătatea și te vei proteja împotriva mai multor boli.

Ce-ar fi să ținem cont de înțelepciunea grecilor antici și să bem ceai de usturoi în fiecare zi?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • AA. VV. (2002). Diccionario integral de Plantas Medicinales. Madrid: RBA Libros.
  • Balch, P. A. (2000). Prescription for Nutritional Healing, 3ª ed. New York: Avery.
  • Salunkhe, D. K., and Kadam, S. S. (1998). Handbook of Vegetable Science and Technology. New York: Marcel Dekker.
  • Richard S. Rivlin, Historical Perspective on the Use of Garlic, The Journal of Nutrition, 131(3), 951S–954S, https://doi.org/10.1093/jn/131.3.951S
  • Ebrahimi, T., Behdad, B., Abbasi, M.A. et al. (2015). RETRACTED ARTICLE: High doses of garlic extract significantly attenuated the ratio of serum LDL to HDL level in rat-fed with hypercholesterolemia diet. Diagnostic Pathology, 10(74). https://doi.org/10.1186/s13000-015-0322-0
  • Majewski, M. (2014). Allium sativum: facts and myths regarding human health. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 65(1),1-8. https://www.researchgate.net/publication/263431830_Allium_sativum_facts_and_myths_regarding_human_health
  • Garba, I., Umar, A. I., Abdulrahman, A. B., Tijjani, M. B., Aliyu, M., Zango, U. U. and Muhammad, A. (2014). Phytochemical and antibacterial properties of garlic extracts. Bayero Journal of Pure and Applied Sciences, 6(2), 45-48. http://dx.doi.org/10.4314/bajopas.v6i2.10
  • Guo, J. J., Kuo, C. M., Chuang, Y. C., Hong, J. W., Chou, R. L. and Chen, T. I. J. J. (2012). The effects of garlic-supplemented diets on antibacterial activity against Streptococcus iniae and on growth in orange-spotted grouper. Epinephelus coioides. Aquaculture, 364–365, 33-38. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2012.07.023
  • Mozaffari Nejad, A. S., Shabani, S., Bayat, M., and Hosseini, S. E. (2014). Antibacterial Effect of Garlic Aqueous Extract on Staphylococcus aureus in Hamburger. Jundishapur journal of microbiology7(11), e13134. https://doi.org/10.5812/jjm.13134

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.