7 beneficii ale consumului zilnic de colagen - Doza de Sănătate
 

7 beneficii ale consumului zilnic de colagen

Deși putem lua suplimente pe bază de colagen, cel mai bun mod de a profita de beneficiile acestuia este să consumăm alimente care îl conțin.
7 beneficii ale consumului zilnic de colagen

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Auzim mereu vorbindu-se despre importanța colagenului. Acest ingredient este deseori inclus în produse cosmetice și există chiar alimente care îl conțin în mod natural. De fapt, am vorbit despre numeroasele beneficii ale consumului zilnic de colagen și în alte articole.

Dar știi ce este colagenul și care sunt avantajele pe care le oferă? În articolul de azi îți vom prezenta 7 beneficii ale consumului zilnic de colagen.

Ce este colagenul?

Colagenul este o substanță care joacă un rol important în formarea oaselor, a cartilajelor și a pielii. Acesta este esențial atât pentru sănătate. Cu toții folosim colagen și avem nevoie de el.

Este firesc ca, pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de colagen să scadă. Uneori acest fenomen duce la probleme osoase, riduri și articulații „zgomotoase”.

Care sunt principalele beneficii ale consumului zilnic de colagen?

1. Ajută corpul să profite la maxim de mișcare

Beneficii ale consumului zilnic de colagen pudră

Un aport zilnic adecvat de colagen susține formarea mușchilor. Acest lucru înseamnă că:

 • Îți vei putea îmbunătăți tonusul muscular și vei reuși să arzi grăsime făcând mai puțină mișcare.
 • Corpul tău se va recupera mult mai repede după sesiunile de antrenament intense.
 • Îți vei reduce riscul de a experimenta leziuni deoarece mușchii tăi vor deveni mai puternici și rezistenți.

Desigur, va trebui să consumi și surse de proteine de calitate superioară, cum ar fi carnea slabă și peștele. În plus, creșterea aportului de colagen nu înseamnă că poți renunța la a face mișcare.

2. Previne formarea cicatricilor

Cu siguranță ai observat că multe produse cosmetice care promit eliminarea cicatricilor prezintă un conținut ridicat de colagen. Acest ingredient facilitează vindecarea și crearea de noi celule, fără a leza țesuturile cutanate.

Dacă ești predispus acneei și problemelor similare, include suplimente și alimente bogate în colagen în dieta ta zilnică. Poți aplica și măști pe bază de colagen pentru a reduce aspectul cicatricilor și al vergeturilor.

3. Îmbunătățește sănătatea articulară

Beneficii ale consumului zilnic de colagen pentru articulații

Pe lista de beneficii ale consumului zilnic de colagen se află și faptul că acesta menține flexibilitatea articulațiilor, lubrifiindu-le. Totodată, colagenul menține cartilajele în stare optimă.

 • Dacă articulațiile sunt sănătoase, acestea devin mai elastice și flexibile. Drept rezultat, riscul de accidentări scade.
 • Dacă observi că articulațiile tale produc mereu zgomote, simți durere sau experimentezi frecvent fracturi, începe să iei suplimente pe bază de colagen în mod regulat.

Uneori medicii recomandă injectarea cartilajelor. În cazul în care ți se recomandă un asemenea tratament, completează-l cu un aport suficient de colagen în fiecare zi.

4. Menține elasticitatea pielii

Structura pielii depinde în mare parte de colagen. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră se deteriorează și apar riduri și alte imperfecțiuni.

Deoarece suntem mereu expuși la anumiți factori (fumul de țigară, razele ultraviolete, poluarea, substanțele chimice), este important să luăm măsurile de precauție necesare.

5. Prelungește senzația de sațietate după servirea mesei

Beneficii ale consumului zilnic de colagen ca să slăbești

Dacă încerci să pierzi în greutate în mod natural, fără a-ți prejudicia sănătatea, reține fapul că pudra de colagen oferă proteine de calitate superioară.

Dacă incluzi acest ingredient în smoothie-uri și băuturi, aroma acestora nu se modifică. Însă senzația de sațietate obținută va fi de lungă durată.

Încearcă următoarea rețetă la micul dejun:

Ingrediente

 • 2 linguri (30 g) de pudră de colagen
 • 1 lingură (15 g) de ovăz
 • 1 lingură (15 g) de pudră de cacao
 • ½ cană (30 g) de spanac tânăr
 • 1 cană (250 ml) de lapte de migdale
 • 1 lingură (25 g) de miere

Instrucțiuni

 • Procesează toate ingredientele cu ajutorul unui robot de bucătărie și servește băutura preparată imediat.

Acest smoothie este ideal dacă absența dulciurilor îți creează dificultăți în a urma o dietă. De asemenea, copiii care refuză să mănânce legume la micul dejun și cer mereu lapte cu cacao vor adora această băutură.

6. Previne bolile cardiovasculare

Printre cele mai importante beneficii ale consumului zilnic de colagen se numără faptul că această substanță mărește elasticitatea vaselor de sânge și a celor limfatice. Această proprietate facilitează curățarea organismului și reduce riscul de hipotensiune arterială.

Nu uita, pe lângă la a include surse de colagen în dieta ta, trebuie să ai grijă ce mănânci și să eviți grăsimile nocive.

7. Îmbunătățește sănătatea ochilor

Beneficii ale consumului zilnic de colagen ce vizează ochii

Când consumi surse de colagen, sănătatea corneelor tale se îmbunătățește semnificativ. Din acest motiv, te sfătuim să-ți crești aportul de colagen dacă trebuie să porți ochelari sau dacă medicul oftalmolog te-a diagnosticat cu glaucom. Consumă și alte alimente care pot îmbunătăți vederea (precum morcovii) și protejează-ți ochii împotriva razelor ultraviolete și poluării.

Cum poți să-ți satisfaci necesarul zilnic de colagen?

Cel mai bun mod de a-ți crește nivelul de colagen este să consumi alimente care îl conțin. Acestea ar trebui să fie cât mai naturale posibil. Spune da:

 • Legumelor cu frunze verzi (broccoli, varză, spanac, salată verde)
 • Sardinelor
 • Castravetelui
 • Căpșunilor
 • Stridiilor
 • Puiului
 • Peștelui

Poți consuma colagen și sub formă de pudră, capsule sau pastile. Deși nu constituie variante ideale, aceste produse te pot ajuta atunci când dieta ta este săracă în colagen—în special dacă urmezi o asemenea dietă de mult timp.

Fă-ți programare la medic sau la nutriționist pentru a afla mai multe informații despre suplimentele disponibile și dozele recomandate.

Profită de cele 7 beneficii ale consumului zilnic de colagen în fiecare zi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Lee, C. H., Singla, A., & Lee, Y. (2001). Biomedical applications of collagen. International Journal of Pharmaceutics. http://doi.org/10.1016/S0378-5173(01)00691-3
 • Eyre, D. (2002). Collagen of articular cartilage. Arthritis Research. http://doi.org/10.1186/ar380
 • Gomez-Guillen, M. C., Gimenez, B., Lopez-Caballero, M. E., & Montero, M. P. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocolloids. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.02.007
 • Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: Eevidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.