Băuturile energizante: riscuri pentru sănătate

· 18 mai 2016
Pe lângă faptul că provoacă dependență, băuturile energizante accelerează ritmul cardiac. O singură doză conține aceeași cantitate de cofeină ca șase cești de cafea. 

Băuturile energizante au devenit foarte populare în ultimii ani, iar efectele lor asupra organismului sunt studiate și în prezent.

RedBull este poate cea mai celebră băutură de acest tip, fiind consumată în întreaga lume pentru a stimula activitatea fizică sau psihică a persoanelor supuse unui efort fizic intens sau unei situații foarte stresante.

Cu sloganul său „RedBull îți dă aripi”, această companie a convins milioane de consumatori că băutura pe care o produce este o modalitate excelentă de a-ți reîncărca bateriile în urma unui efort fizic sau mental deosebit, cauzat de suprasolicitarea la locul de muncă, studiul intens pentru un examen, etc.

Această băutură sporește rezervele de energie atunci acestea când s-au epuizat din organism. Cu toate acestea, studiile recente au arătat că o singură doză de RedBull provoacă modificări la nivelul mai multor funcții din corp.

Consumul zilnic de băuturi energizante poate duce la dezvoltarea mai multor boli cardiovasculare. 

De ce sunt băuturile energizante dăunătoare pentru sănătate?

Băuturile energizante afectează inima

Băuturile energizante combină mai multe substanțe: cofeină, aminoacizi (cum ar fi taurina), carbohidrați (glucoronolactonă, un derivat al glucozei), vitamine și, în unele cazuri, extracte din plante medicinale, cum ar fi ginseng sau guarana.

O singură doză conține cantități ridicate de cofeină, echivalentul a 4 cești de cafea, două de espresso, 4 doze de cola sau 6 căni de ceai verde / negru.

Un individ sănătos poate consuma între 100 și 300 mg de cofeină pe zi, maxim 400 mg. Specialiștii susțin că acest dozaj nu prezintă riscuri pentru sănătate, dacă nu este combinat și cu alte substanțe, cum ar fi alcoolul.

Această combinație sau consumul în exces de băuturi energizante poate avea efecte secundare periculoase, precum:

În plus, una dintre problemele principale rezultate din consumul acestor băuturi constă în combinația riscantă dintre cofeină și alte substanțe. De exemplu, aspartamul poate fi cancerigen.

Mai mult, băuturile energizante provoacă dependență. Nu te simți mulțumit cu o singură doză și bei mai multe pentru a-ți satisface pofta.

Unele țări au interzis comercializarea de RedBull și alte băuturi energizante

Un număr de aproximativ 3,5 milioane de doze de RedBull au fost distribuite în 143 de țări din întreaga lume.

Cu toate acestea, dovezile privind efectele sale dăunătoare asupra sănătății au îngrijorat autoritățile din mai multe state. În prezent, aceste băuturi sunt interzise în Norvegia, Danemarca și Uruguay. 

În Kuweit, consumul de băuturi energizante a fost interzis pentru minorii cu vârsta sub 16 ani, după ce doi membri din echipa națională de squash au murit în urma unui atac de cord după ce au băut energizante.

Care sunt riscurile consumului de băuturi energizante?

Băuturile energizante conțin foarte multă cofeină

Riscurile asociate consumului de băuturi energizante se manifestă atunci când acestea sunt consumate în exces sau când sunt combinate cu alte substanțe, ca alcoolul.

Sunt necesare mai multe investigații pentru a stabili cât de periculoase sunt cu adevărat aceste băuturi, dar deocamdată există câteva avertismente privind efectele lor negative de care consumatorii ar trebui să țină cont:

  • Nu trebuie consumate după un efort fizic intens, deoarece proprietățile lor energizante măresc ritmul cardiac și pot provoca un infarct.
  • Nu sunt hidratante. Din contră, efectul diuretic al cofeinei crește riscul de deshidratare.
  • Din cauza conținutului lor ridicat de compuși care subțiază sângele, consumul excesiv poate cauza o hemoragie cerebrală, întrucât inima pompează mai puțin sânge, dar cu mai multă forță.
  • Combinația dintre RedBull sau alte băuturi energizante și alcool poate fi letală, deoarece atacă direct ficatul.
  • Consumul unei doze pe zi mărește riscul de a dezvolta tulburări nervoase ireversibile.
  • Femeile însărcinate și persoanele care suferă de probleme cardiovasculare, sindromul oboselii cronice, sensibilitate la cofeină și afecțiuni ce implică formarea de cheaguri de sânge ar trebui să evite complet băuturile energizante.