Riscurile băuturilor energizante pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

Riscurile băuturilor energizante pentru sănătate

Pe lângă faptul că provoacă dependență, băuturile energizante accelerează ritmul cardiac. O singură doză conține aceeași cantitate de cofeină ca șase cești de cafea. 
Riscurile băuturilor energizante pentru sănătate
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Riscurile băuturilor energizante au început să fie aduse în discuție din ce în ce mai des, deoarece aceste băuturi au devenit foarte populare în ultimii ani. Efectele lor asupra organismului sunt studiate și în prezent.

RedBull este poate cea mai cunoscută băutură de acest tip. Este consumată în întreaga lume pentru a stimula activitatea fizică sau psihică a persoanelor supuse unui efort fizic intens sau unei situații foarte stresante.

Ai auzit de  sloganul său „RedBull îți dă aripi”? Acesta a convins milioane de consumatori că energizantele sunt o modalitate excelentă de a-ți reîncărca bateriile în urma unui efort fizic sau mental deosebit. Acestea pot fi cauzate de suprasolicitarea la locul de muncă, studiul intens pentru un examen, etc.

Această băutură sporește rezervele de energie atunci acestea când s-au epuizat din organism. Cu toate acestea, riscurile băuturilor energizante asupra sănătății sunt reale. Studiile recente au arătat că o singură doză de RedBull provoacă modificări la nivelul mai multor funcții din corp.

Consumul zilnic de băuturi energizante poate duce la dezvoltarea mai multor boli cardiovasculare. 

Care sunt riscurile băuturilor energizante pentru sănătate?

Riscurile băuturilor energizante sunt dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Băuturile energizante combină mai multe substanțe:

 • cofeină
 • aminoacizi (cum ar fi taurina)
 • carbohidrați (glucoronolactonă, un derivat al glucozei)
 • vitamine
 • în unele cazuri, extracte din plante medicinale (ginseng sau guarana).

O singură doză conține cantități ridicate de cofeină, echivalentul a 4 cești de cafea, două de espresso, 4 doze de cola sau 6 căni de ceai verde / negru.

Un individ sănătos poate consuma între 100 și 300 mg de cofeină pe zi, maxim 400 mg. Specialiștii susțin că acest dozaj nu prezintă riscuri pentru sănătate, dacă nu este combinat și cu alte substanțe, cum ar fi alcoolul.

Această combinație sau consumul în exces de băuturi energizante poate avea efecte secundare periculoase, precum:

În plus, unul dintre riscurile băuturilor energizante asupra sănătății îl reprezintă combinația periculoasă dintre cofeină și alte substanțe. De exemplu, aspartamul poate fi cancerigen.

Mai mult, băuturile energizante provoacă dependență. Nu te simți mulțumit cu o singură doză și bei mai multe pentru a-ți satisface pofta.

Te-ar putea interesa și:

Remedii eficiente pentru insomnie

Unele țări au interzis comercializarea de RedBull și alte băuturi energizante

Un număr de aproximativ 3,5 milioane de doze de RedBull au fost distribuite în 143 de țări din întreaga lume.

Cu toate acestea, dovezile privind riscurile băuturilor energizante asupra sănătății au îngrijorat autoritățile din mai multe state. În prezent, aceste băuturi sunt interzise în Norvegia, Danemarca și Uruguay. 

În Kuweit, consumul de băuturi energizante a fost interzis pentru minorii cu vârsta sub 16 ani, după ce doi membri din echipa națională de squash au murit în urma unui atac de cord după ce au băut energizante.

Care sunt riscurile consumului de băuturi energizante?

Riscurile băuturilor energizante asupra sănătății se manifestă când acestea sunt consumate în exces.

Riscurile băuturilor energizante asupra sănătății se manifestă mai ales atunci când acestea sunt consumate în exces sau când sunt combinate cu alte substanțe, ca alcoolul.

Sunt necesare mai multe investigații pentru a stabili cât de periculoase sunt cu adevărat aceste băuturi, dar deocamdată există câteva avertismente privind efectele lor negative de care consumatorii ar trebui să țină cont:

 • Nu trebuie consumate după un efort fizic intens, deoarece proprietățile lor energizante măresc ritmul cardiac și pot provoca un infarct.
 • Nu sunt hidratante. Din contră, efectul diuretic al cofeinei crește riscul de deshidratare.
 • Din cauza conținutului lor ridicat de compuși care subțiază sângele, consumul excesiv poate cauza o hemoragie cerebrală, întrucât inima pompează mai puțin sânge, dar cu mai multă forță.
 • Combinația dintre RedBull sau alte băuturi energizante și alcool poate fi letală, deoarece atacă direct ficatul.
 • Consumul unei doze pe zi mărește riscul de a dezvolta tulburări nervoase ireversibile.
 • Femeile însărcinate și persoanele care suferă de probleme cardiovasculare, sindromul oboselii cronice, sensibilitate la cofeină și afecțiuni ce implică formarea de cheaguri de sânge ar trebui să evite complet băuturile energizante.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.