Infarctul miocardic la femei și simptomele acestuia - Doza de Sănătate
 

Infarctul miocardic la femei și simptomele acestuia

Bolile cardiovasculare afectează atât femeile, cât și bărbații, mai ales la vârsta maturității. În țări precum Statele Unite sau Spania, aceste boli au devenit cauza numărul 1 a decesului în rândul femeilor, depășind alte afecțiuni precum cancerul mamar sau ovarian. 
Infarctul miocardic la femei și simptomele acestuia
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Infarctul miocardic la femei este însoțit de o serie de simptome ce îi semnalează prezența. Dar, în cazul multor persoane, acestea pot fi confundate cu alte probleme de sănătate, motiv pentru care nu sunt luate măsurile necesare.

Un motiv de îngrijorare îl reprezintă faptul că femeile au tendința să se prezinte la medic mai rar și după o perioadă mai lungă de timp de la apariția unei probleme de sănătate decât bărbații. Acesta este, fără îndoială, unul dintre motivele principale pentru care rata mortalității cauzate de bolile cardiovasculare a crescut în rândul femeilor.

Factori de risc

Infarctul miocardic la femei se poate produce în orice moment, fără niciun avertisment. Există însă anumiți factori de risc ce măresc șansele de a suferi de această afecțiune în viitor, cum ar fi:

 • Diabetul
 • Hipertensiunea
 • Fumatul
 • Colesterolul mărit
 • Obezitatea
 • Sedentarismul

Majoritatea persoanelor care au un stil de viață sănătos se confruntă cu un risc mai scăzut de a suferi un infarct miocardic. Bineînțeles, există și alți factori ce nu pot fi prevăzuți sau controlați, cum ar fi malformațiile cardiace congenitale.

Simptome neobișnuite ce anunță infarctul miocardic la femei

Infarctul miocardic la femei și simptomele sale neobișnuite

Adesea, aceste simptome atipice pot fi derutante atât pentru pacient, cât și pentru medici. Mulți specialiști afirmă că, dacă ar observa din nou aceleași simptome la un alt bolnav, nu ar ajunge la concluzia că problema de fond este tot un infarct miocardic.

Dar, în situații deosebite, cum ar fi cazul celor predispuși la boli cardiovasculare, doctorii recunosc cu mai multă ușurință care este adevărata problemă și pot lua măsurile adecvate.

Este important să fii conștientă de simptomele mai puțin obișnuite asociate unui infarct miocardic. Acestea se pot manifesta timp de mai multe zile sau chiar săptămâni întregi.

Senzație de oboseală

Senzația permanentă de oboseală se poate datora somnului insuficient, anumitor medicamente administrate sau stresului constant. Dar, dacă această stare nu dispare sau este foarte severă, ea poate fi un prim semn al infarctului miocardic.

Într-un studiu efectuat asupra femeilor care au supraviețuit în urma unui infarct, 70% dintre participante au afirmat că au avut o senzație de oboseală extremă în zilele și chiar săptămânile dinaintea atacului.

Insomnia

Insomnia poate prevesti infarctul miocardic la femei

Strâns legată de simptomul anterior, insomnia poate fi un alt semn al infarctului miocardic la femei. Un studiu a dezvăluit că aproape jumătate dintre femei au avut de asemenea probleme cu somnul în zilele și săptămânile dinaintea atacului.

Tuse și dificultăți de respirație

Poate că nu suferi de o problemă respiratorie, dar nu poți inspira adânc. Dificultățile de respirație pot apărea în timp ce îți desfășori activitățile zilnice și, dacă sunt însoțite și de o tuse inexplicabilă, poate fi vorba de un semn timpuriu al infarctului. Cu toate acestea, tusea și dificultățile de respirație pot fi simptome asociate și altor afecțiuni.

Arsuri la stomac și balonare

Senzația de arsură sau inflamația la nivelul abdomenului poate fi un alt simptom care apare înaintea infarctului miocardic la femei.

Te-ar putea interesa și:

7 simptome ale unui infarct la femei

Un studiu a arătat că 40% dintre femeile care au suferit un infarct miocardic s-au confruntat cu aceste simptome chiar cu câteva minute înainte.

Amețeală și transpirație abundentă

Infarctul miocardic la femei și transpirația

Aceste două simptome sunt adesea asociate menopauzei. Totuși, s-a descoperit că amețeala și transpirația abundentă pot apărea cu câteva momente înaintea unui infarct.

Dintre femeile care au supraviețuit în urma infarctului, 40% au declarat că au avut o senzație de amețeală cu puțin timp înaintea producerii acestuia. Alte 40% dintre femei s-au plâns de transpirații reci.

Infarctul miocardic la femei și anxietatea nejustificată

Anxietatea nejustificată este un alt simptom pe care este bine să-l reții. Asta mai ales dacă este însoțită de o senzație de apăsare în piept. O treime dintre femei au afirmat că au simțit o neliniște inexplicabilă cu puțin timp înainte de atac.

În plus, nu uita că stresul și anxietatea sunt factori ce cresc riscul producerii unui infarct miocardic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Mayo Clinic Staff. (2017). Heart attack.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/basics/complications/con-20019520
 • About heart attacks. (2018).
  heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/AboutHeartAttacks/About-Heart-Attacks_UCM_002038_Article.jsp#.V9rWBJMrI1g
 • Heart attack symptoms in women. (2017).
  heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/WarningSignsofaHeartAttack/Heart-Attack-Symptoms-in-Women_UCM_436448_Article.jsp#.V1CgLpMrJTY
 • Mayo Clinic Staff. (2017). Heart attack symptoms: Know what’s a medical emergency.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/in-depth/heart-attack-symptoms/art-20047744
 • Night sweats. (n.d.).
  sweathelp.org/where-do-you-sweat/other-sweating/night-sweats.ht

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.