Dureri ascuțite în piept: cât de serioase sunt?

· 9 noiembrie 2015
În majoritatea cazurilor, aceste dureri ascuțite sunt provocate de tensiunea musculară, dar și de anxietate sau de prea multe griji. Respirați profund, din diafragmă, și încercați să vă relaxați.

Dureri ascuțite în timp ce respirați… Parcă ar fi mii de ace care vă înțeapă în piept și care vă împiedică să respirați. Care este cauza? Este semnul unei afecțiuni grave? În primul rând, încercați să vă liniștiți și să urmăriți evoluția durerii și modul cum se schimbă aceasta. De cele mai multe ori, aceste dureri alarmante sunt cauzate de stres sau anxietate. Veți afla mai multe informații în acest articol.

Dureri ascuțite, ca un pumnal!

Dureri de inimă

Multe persoane descriu aceste dureri ca fiind mici înțepături ca un pumnal, ca o injecție neașteptată, direct în inimă, care nu ne lasă să respirăm. Trebuie să știți că acesta este un fenomen foarte frecvent, prin care trec multe persoane, la un moment dat. Dar, chiar dacă se întâmplă adesea, nu înseamnă că trebuie ignorat. Dacă treceți prin astfel de atacuri, medicii vă recomandă următoarele:

 • Așezați-vă confortabil și încercați să vă liniștiți.
 • Gândiți-vă că va trece în câteva momente.
 • Relaxați-vă și încercați să respirați calm și ușor, expirând pe gură.
 • Măsurați-vă pulsul, dacă puteți. Dacă observați că are o valoare ridicată și este însoțit de respirație rapidă și durere care se extinde pe braț sau spre gât, cereți imediat ajutor medical. Dar, așa cum am spus, în aproape 70% din astfel de cazuri, aceste atacuri sunt provocate de neliniște sau stres.

Prima cauză: anxietatea sau stresul

Atac de panică, dureri

Stresul și anxietatea sunt principala cauză și nu trebuie ignorate deloc pentru că dacă aveți dureri ascuțite în piept, poate fi semnul a ceva mai grav. Iată un fapt curios, pe care poate nu-l știați: simptomele de stres și anxietate nu se manifestă întotdeauna în timpul unei situații stresante. Se poate întâmpla să lucrați într-un mediu cu mult stres și anxietate și să vă faceți treaba foarte bine pe parcursul zilei, dar simptomele acestea să se manifeste când ajungeți acasă.

În momentul în care sunteți acasă, începe să vă doară capul, să vă ia amețeala… și, mai rău, simptomele pot reapărea a doua zi dimineața, în timp ce vă pregătiți să plecați la muncă.

Experții sunt de părere că cele mai multe cazuri de infarct miocardic, sau alte probleme cardiace, au loc în timpul concediului sau la sfârșit de săptămână. Acestea sunt momentele când ne relaxăm, dar organismul nostru nu se poate încă adapta. Nivelul de cortizol din organism este foarte ridicat, iar aceste simptome de dureri ascuțite în piept, pot reapărea.

Se poate întâmpla în timp ce luați masa cu familia, vă uitați la televizor sau vorbiți la telefon. Deodată, simțiți că nu mai puteți respira.

Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale acestor dureri ascuțite în piept:

 • Tensiune musculară. Această tensiune este atât de ridicată încât devine o problemă și, deodată, nu mai putem respira normal.
 • Hiperactivitate vegetativă (amețeală, ritm al inimii accelerat, transpirație, tahipnee, caracterizată de respirație intensă, rapidă care poate provoca dureri ascuțite în piept).

Ce putem face pentru a ușura simptomele?

În primul rând, trebuie să încercați să vă liniștiți și să începeți să respirați profund, prin diafragmă. În acest fel, plămânii se vor putea umple cu aer. Cum se face? Iată etapele pe care să le urmați:

 • Așezați-vă confortabil.
 • Puneți o mână pe abdomen, chiar deasupra buricului.
 • Inspirați încet, pe nas. Observați mișcarea mâinii în timp ce abdomenul se ridică.
 • Tineți-vă respirația timp de 2 secunde. Țuguiați-vă buzele ca atunci când vreți să suflați într-o lumânare.
 • Expirați (lăsând aerul să iasă ușor) pe parcursul a patru secunde.

A doua cauză: o problemă cardiacă

Inimă, dureri

Există câțiva factori de risc, cu care să aveți grijă:

 • De obicei, cele mai multe probleme cardiace se dezvoltă în jurul vârstei de 50 – 55 de ani.
 • Simptome anterioare: tensiune arterială mare, colesterol crescut, antecedente de probleme cardio-vasculare în familie.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți când simțiți dureri ascuțite în piept este să vă așezați și să urmați aceste sfaturi:

 • Liniștiți-vă și încercați să respirați așa cum am descris mai sus.
 • Cum este pulsul? Este accelerat? Bătăi neregulate, pentru scurt timp bate mai rapid, apoi mai încet?
 • Dacă după 5 minute, nu scăpați de dureri, sau acestea devin mai intense, cereți ajutor medical.
 • De asemenea, chemați imediat ambulanța dacă simțiți dureri care se extind spre gât , maxilar sau brațe.
 • La fel și în cazul în care simțiți dureri însoțite de o strânsoare în piept care nu vă lasă să respirați.

Dar, este important să nu lăsați primele simptome să se agraveze și mai ales să nu devină așa cum am descris puțin mai sus. Gândiți-vă că anxietatea este cea mai probabilă cauză, dar totuși, nu trebuie ignorată.

Aveți grijă de voi! Meritați acest lucru!