Adio irascibilitate, anxietate și depresie!

· 25 august 2015

Irascibilitate, anxietate și depresie – aceste trei tulburări sunt cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din zilele noastre. Deseori ele se manifestă ca un grup complex de tulburări emoționale și funcționale. Astăzi, știința ne ajută din ce în ce mai mult să descoperim care este legătura dintre minte și trup, motiv pentru care putem vedea cum anxietatea și depresia pot fi cauzate de numeroși factori. În acest articol îți vom prezentate câteva metode ce te vor ajuta să scapi de irascibilitate, anxietate și depresie.

Este important să știi că aceste probleme pot fi cauzate de factori nutriționali, psihologici, fiziologici, emoționali, de mediu, sociali, spirituali sau genetici, dar și de alte lucruri, cum ar fi o boală cerebrală. Deși auzim foarte des despre o așa-zisă cauză biochimică, nu este deocamdată clar dacă neurotransmițătorii sunt cei ce ne fac să simțim irascibilitate, anxietate și depresie sau dacă problemele la nivelul acestora sunt pur și simplu simptome ale anxietății și depresiei.

Există diferențe clare între irascibilitate, anxietate și depresie, deși acestea sunt de multe ori grupate. Nu este nemaiauzit ca o persoană cu depresie să sufere și de anxietate sau alta cu anxietate să aibă depresie sau să fie irascibilă.

Îmbunătățește-ți sănătatea mintală!

Deși considerate în mod obișnuit a fi boli mintale, e mai productiv să consideri că dacă suferi de irascibilitate, anxietate și depresie nu ai decât niște probleme legate de sănătatea creierului tău – probleme legate în mod direct de structura fizică și mecanismele cerebrale și emoționale ale creierului tău.

Această perspectivă te va ajuta să privești întreaga problemă ca una ce poate fi rezolvată având mai multă grijă de creierul tău, un organ ca oricare altul, ce poate fi afectat de stilul tău de viață. Practic, calitatea mâncării, somnului și efortului fizic pe care îl faci afectează în mod direct buna funcționare a creierului. La această listă mai putem adăuga și modul în care reacționăm față de stările noastre emoționale (inclusiv stresul), calitatea relațiilor interpersonale, dar și faptul că simțim că avem (sau nu) un scop în viață – toate acestea ne pot afecta sănătatea mintală.

Simptomele anxietății și depresiei

Irascibilitate, anxietate și depresie

Anxietatea și depresia sunt obstacole ce te împiedică să trăiești o viață normală, ce te obligă să-ți schimbi obiceiurile și comportamentul și ce îți afectează în general relațiile cu ceilalți: cele cu colegii de muncă, familia, soțul sau soția etc. Simptomele acestor tulburări pot fi de natură fiziologică (cum ar fi durerile abdominale, junghiurile, tahicardia, dificultățile de respirație, greața, spasmele musculare, transpirația excesivă, oboseala etc.) sau mintală (cum ar fi irascibilitatea, angoasa, frica, necesitatea de a evita anumite situații, nesiguranța, lipsa de concentrare, sentimentul că suntem copleșiți, diferitele obsesii, tristețea etc.). În general, anxietatea și depresia sunt cauzate de griji extreme repetate, dar și de dificultăți în a ne adapta la schimbările ce au loc constat în viețile noastre personale și profesionale.

10 lucruri pe care le poți face ca să scapi de irascibilitate, anxietate și depresie

Trebuie să începi să ai grijă de creierul tău. Ține seamă de următoarele sfaturi:

  • Respiră încet. Inspirația și expirația lentă îți vor relaxa corpul.
  • Fă multă mișcare.
  • Petrece cât mai mult timp în mijlocul naturii.
  • Dormi atât cât trebuie ca să te simți odihnit(ă).
  • Petrece mai mult timp cu prietenii și familia.
  • Acceptă-ți imperfecțiunile.
  • Ține o dietă adecvată și bea apă destulă.
  • Meditează (fie atunci când stai pe loc, fie când te afli în mișcare) sau practică exerciții de autocunoaștere în mod regulat.
  • Iartă-i pe cei care au greșit față de tine.
  • Fii recunoscător/recunoscătoare pentru tot ceea ce ai.