Irascibilitate, anxietate și depresie - sfaturi utile

26 Noiembrie, 2018
Există diferențe clare între irascibilitate, anxietate și depresie, deși acestea sunt de multe ori grupate. Nu este nemaiauzit ca o persoană cu depresie să sufere și de anxietate. Este de asemenea posibil ca o persoană cu anxietate să aibă depresie sau să fie irascibilă.

Irascibilitate, anxietate și depresie – aceste trei tulburări sunt cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din zilele noastre. Deseori ele se manifestă ca un grup complex de tulburări emoționale și funcționale.

Știința ne ajută din ce în ce mai mult să descoperim care este legătura dintre minte și trup. Acesta este motivul pentru care putem vedea cum anxietatea și depresia pot fi cauzate de numeroși factori. În acest articol îți vom prezentate câteva metode ce te vor ajuta să scapi de irascibilitate, anxietate și depresie.

Este important să știi că aceste probleme pot fi cauzate de factori nutriționali, psihologici, fiziologici și emoționali. De  asemenea, mediul social, spiritual sau genetica, pot cauza diferite boli cerebrale.

Deși auzim foarte des despre o așa-zisă cauză biochimică, nu este deocamdată clar dacă neurotransmițătorii sunt cei ce ne fac să simțim irascibilitate, anxietate și depresie. Există posibilitatea ca problemele la nivelul acestora să fie pur și simplu simptome ale anxietății și depresiei.

Te-ar putea interesa și:

Cercetătorii au descoperit sursa fizică a depresiei

Îmbunătățește-ți sănătatea mintală!

Deși considerate în mod obișnuit a fi boli mintale, e mai productiv să consideri că dacă suferi de irascibilitate, anxietate și depresie nu ai decât niște probleme legate de sănătatea creierului tău. Probleme care sunt legate în mod direct de structura fizică și mecanismele cerebrale și emoționale ale creierului tău.

Această perspectivă te va ajuta să privești întreaga problemă ca una ce poate fi rezolvată având mai multă grijă de creierul tău. Acesta este, până la urmă, un organ ca oricare altul, ce poate fi afectat de stilul tău de viață.

Practic, calitatea mâncării, somnului și efortului fizic pe care îl faci afectează în mod direct buna funcționare a creierului. La această listă mai putem adăuga și modul în care reacționăm față de stările noastre emoționale, calitatea relațiilor interpersonale, dar și faptul că simțim că avem (sau nu) un scop în viață. Toate acestea ne pot afecta sănătatea mintală.

Simptomele anxietății și depresiei

Irascibilitate, anxietate și depresie

Anxietatea și depresia sunt obstacole ce te împiedică să trăiești o viață normală. Te obligă să-ți schimbi obiceiurile și comportamentul și ce îți afectează în general relațiile cu ceilalți.

Simptomele acestor tulburări pot fi de natură fiziologică (cum ar fi durerile abdominale, tahicardia, dificultățile de respirație, greața, transpirația excesivă, oboseala etc.) sau mintală (cum ar fi irascibilitatea, angoasa, frica, necesitatea de a evita anumite situații, nesiguranța, lipsa de concentrare, diferitele obsesii, tristețea etc.).

În general, anxietatea și depresia sunt cauzate de griji extreme repetate, dar și de dificultăți în a ne adapta la schimbările ce au loc constat în viețile noastre personale și profesionale.

Te-ar putea interesa și:

6 modalități de a gestiona stresul și anxietatea

10 lucruri pe care le poți face ca să scapi de irascibilitate, anxietate și depresie

Trebuie să începi să ai grijă de creierul tău. Ține seamă de următoarele sfaturi:

 • Respiră încet. Inspirația și expirația lentă îți vor relaxa corpul.
 • Fă multă mișcare.
 • Petrece cât mai mult timp în mijlocul naturii.
 • Dormi atât cât trebuie ca să te simți odihnit(ă).
 • Petrece mai mult timp cu prietenii și familia.
 • Acceptă-ți imperfecțiunile.
 • Ține o dietă adecvată și bea apă destulă.
 • Meditează (fie atunci când stai pe loc, fie când te afli în mișcare) sau practică exerciții de autocunoaștere în mod regulat.
 • Iartă-i pe cei care au greșit față de tine.
 • Fii recunoscător/recunoscătoare pentru tot ceea ce ai.
 • Lovibond, P. F., & Lovibond, S. H. (1995). The structure of negative emotional states: comparison of the Depression Anxiety Stress Scales (DASS) with the Beck Depression and Anxiety Inventories. Behaviour Research and Therapy.
 • Francati, V., Vermetten, E., & Bremner, J. D. (2007). Functional neuroimaging studies in posttraumatic stress disorder: Review of current methods and findings. Depression and Anxiety. https://doi.org/10.1002/da.20208
 • Snaith, R. P., Constantopoulos, A. A., Jardine, M. Y., & McGuffin, P. (1978). A clinical scale for the self-assessment of irritability. British Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1192/bjp.132.2.164
 • Depresión – descripción general: MedlinePlus enciclopedia médica. Retrieved 26 February 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003213.htm
 • Trastornos de ansiedad – Síntomas y causas – Mayo Clinic. Retrieved 26 February 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961